Jussi Adler-Olsen har flere gange fortalt om en person, han lærte at kende som helt ung, da hans far arbejdede på en psykiatrisk institution. Denne mand, en patient, var psykopat, men forstod ikke, at han gjorde noget forkert. Han inspirerede til Afdeling Q’s Carl Mørck. Forfatteren afslører nu, at inspirationen til kampen mod ondskaben oprindelig kom fra studier af den kommunistiske diktatorer Pol Pots fremfærd i Cambodja sidst i 70erne.

- Den første roman, som jeg skrev i Holland – og som aldrig nogensinde bliver udgivet – handler om ondskab. Jeg var påvirket af massemordene i Cambodja under diktatoren Pol Pot. Vietnam-krigen var slut. Jeg var ung, som efterkrigsbarn troede jeg, at det var uladsiggørligt i en ny tid. Min research gik meget dybt. Jeg så ondskaben i sin yderste konsekvens. Og det var meget, meget grimt. Folk blev begravet levende i jorden. Der var systematiske henrettelser. Det var samtidig med Idi Amin i Uganda, der var lige så brutal.

- Det blev til en form for fascination af ondskaben fra min side. Den fascination transmitterede jeg over i en person, som ikke kunne slippe ondskaben, siger Adler-Olsen.

- Det har siddet i mig siden. Du kan godt sige, at Carl Mørck er en mand, der kæmper mod det, jeg researchede mig frem til dengang.