Debatten om den nye bandepakke tog en uventet drejning, da det tidligere bandemedlem, Abud Mustafa, tirsdag var i Aftenshowet på DR1. 

Pludselig stormede han ud af studiet til stor overraskelse for sin meddebattør retsordfører for Socialdemokratiet, Bjørn Brandenborg, og værterne. 

Det gjorde han, da debatten tog en drejning mod psykiatrien i Danmark.

Abud Mustafa, der er også er kendt som skuespiller, sagde, at det er klart, at de unge mænd i banderne kan blive mordere, fordi psykiatrien ikke er gearet til at gribe dem. 

Bjørn Brandenborg nåede kun halvt igennem en sætning om, at det selvfølgelig er noget, man i partiet 'har fokus på', før skuespilleren forlod studiet.

»Det her er noget, som ligger Abud meget på sinde. Det kunne vi mærke og se. Vi skal nok sørge for at få tjekket op på ham,« sagde Aftenshowets ene vært, Mark Stokholm, i programmet. 

Til B.T. fortæller skuespilleren nu, hvad der skete, siden han i al hast måtte forlade programmet. 

»Det er jo nyt for mig - alt det her med at debattere. Jeg har i ti år levet med et bestemt reaktionsmønster. Nu er jeg i gang med at lære at forholde mig til ting på ny,« fortæller skuespilleren og debattøren. 

Abud Mustafa forklarer, at hans bratte exit hverken havde noget med retsordfører Bjørn Brandenborg eller formatet, som debatten foregik i, at gøre. Han blev ikke sur eller rasende, men følelser, som han ikke har oplevet før, opstod under debatten. 

»Jeg blev grådkvalt. Det ramte mig bare på en speciel måde. Når jeg kommer ud for ubehagelige situationer, bliver jeg nødt til at trække mig,« uddyber han. 

I forbindelse med sin nye bog, har han dykket dybere ned i sit eget liv end nogensinde før. Det betyder, at han opdager nye aspekter af sit liv.  Et af dem er psykiatrien i Danmark. 

Derfor ramte det et sårbart sted, da emnet kom op i debatten. 

»Det er første gang, at jeg nævner psykiatrien, og det ramte mig bare hårdt. Lige i øjeblikket går det op for mig, hvor meget det betyder, at det område er blevet negligeret gennem så mange år,« fortæller han. 

Karrieren som debattør er ny for skuespilleren. Alligevel er han meget bevidst om, at det bestemt ikke fremmer en konstruktiv debat at forlade studiet midt i samtalen.

»Professionelt er det jo ikke i orden. Det er respektløst over for modstanderen, at jeg får lov til at fyre min monolog af og så går. Men jeg er også et menneske. Det var det menneskelige, der gjorde, at jeg blev nødt til at rejse mig og gå,« forklarer han. 

Det har været en stor overraskelse for Abud Mustafa, hvor meget opmærksomhed hans pludselige exit har fået. 

Derfor håber han, at oplevelsen vil gøre ham klogere i kommende debatter. Og at han vil tackle ubehaget, der kan opstå, på en anden måde. 

»Jeg håber ikke, at jeg nu er diskvalificeret som debattør. Næste gang håber jeg, at jeg kan trække vejret, drikke en tår vand eller give ordet til en anden.«

I programmet siger Bjørn Brandenborg, at han vil give Abud Mustafa et kram efter programmet. Det blev dog ikke muligt, for skuespilleren tog direkte hjem.

Abud Mustafa er netop aktuel med bogen 'Dø, om så det gælder,' der handler om underverdenen i bandemiljøet i Danmark, og hans liv ind og ud af kriminalitet.