Sådan så han ud dengang, dagens jubilar. Jørgen Mylius, programmedarbejder, Danmarks Radio lyder billedteksten på dette foto fra vores arkiv. Jørgen de Mylius fotograferet ved pladespillerne i DR-studiet for næsten 50 år siden.
Sådan så han ud dengang, dagens jubilar. Jørgen Mylius, programmedarbejder, Danmarks Radio lyder billedteksten på dette foto fra vores arkiv. Jørgen de Mylius fotograferet ved pladespillerne i DR-studiet for næsten 50 år siden. Foto: Per Pejstrup

I dag for præcis 50 år siden trådte Jørgen de Mylius for første gang ind ad døren til Danmarks Radio på Rosenørns Alle på Frederiksberg. Det fejres i eftermiddag i DR-byens koncertsal med et kæmpe arrangement, hvor det vil vrimle med kendte og ukendte.

Den 16-årige gymnasieelev blev hyret til det dengang helt nystartede P3 på stedet.

- Sig mej Jørgen, hva' er 'ed egentlig, du er så utilfreds med?, spørger programlederen.

- Jeg er utilfreds med, at vi her i Danmark ikke har en hitliste, der kan vise hvilke plader, der er de mest solgte.

Med disse ord indledtes en æra. Ikke bare i dansk radiohistorie, men i historien om dansk pop og rock generelt.

Hør klippet med unge Jørgen på dr.dk/p3/programmer/50-ar-med-p3. Klik på 'her bliver en 17-årig Mylle hyret på stedet'.

http://www.dr.dk/p3/programmer/50-ar-med-p3/2012/12/13/fra-utilfreds-teenager-til-radioikon-vaer-med-til-at-hylde-mylle

Når man læser invitationen til dagens jubilæumsarrangement, føler man sig hensat til det gamle Østeuropa. For den er udsendt af en afdeling med den kafkaske titel DR Jura, Politik og Strategi.

For utallige gange har DRs politiske strateger pillet ham af programmet. Senest har DR reelt nedlagt lyttersuccesen 'Eldorado' - og i stedet flyttet de Mylius til weekenden og tilbudt ham jobbet som vært på DAB-kanalen P5.

Men nej-hatten klæder ikke Mylle.Han dukker altid op igen med en stak singler.

I dag har Mylle ikonisk status som manden, der bragte pop og rock ind i den danske statsradiofoni. Legenden om skoledrengen, der vadede ind ad døren på Rosenørns Allé og overbeviste rullekraverne i DR om, at Beatles og Elvis var andet og mere end ulækre, kommercielle døgnfluer, er senest fortalt i Mylles egen bog ' Tak for al musikken'.

P3 og senere P4s og diverse lokalradioers betydning for rockmusikkens udbredelse her i landet kan kun underdrives. Derfor er det fair at betegne Mylle som den danske enkeltperson med størst indflydelse på dansk rock nogensinde.

Spørger man Jørgen de Mylius, om han fortryder noget professionelt, vil han sikkert sige nej. Men går man ham lidt på klingen, er der én ting, der ærgrer ham. Mylius, der stod for relanceringen af dansk Melodi Grand Prix i 1978 og den senere guldalder i 80erne, ville meget gerne have oplevet Brdr. Olsens grandprix-sejr i Globen i Stockholm i 2000.

Men det foregik i en af de perioder, hvor Mylle var persona non grata i DR. Men som han engang sagde til BT:

- Jeg var på en skøn ferie med min søn. Det kan man da ikke være sur over.

Sådan er Jørgen de Mylius også. Selv om han stadig i en alder af 66 farer land og rige rundt som dj, er han et stort familiemenneske.

Han har tre børn med konen Inger - hvoraf den ene er Ingers fra et tidligere ægteskab. Dertil kommer tre voksne børn med sin første kone. Han nyder det hele.

- Jeg har prøvet tavsheden, når jeg kom alene hjem til et stort hus, og det er ikke noget at stræbe efter, sagde han for nylig til Berlingske.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.