Katten går tit i gang med at spinde, når du aer den. Men hvor kommer lyden fra, og hvorfor spinder den overhovedet?

Katte er nogle særlige små væsner. De kan skyde ryg, de kan hvæse, de kan trække pupillerne sammen, de kan altid lande på benene. Og så kan de spinde. Men hvorfor – og hvordan - laver de den hyggelige lyd?

Videnskab.dk har hvæsset kløerne og kastet os ud i at kradse et svar frem. Det finder vi hos zoolog i Københavns Zoo, Mikkel Stelvig.

»Spindelyden hos huskatten opstår, når luft passerer vibrerende muskler i strubehovedet,« siger han til Videnskab.dk.

De muskler svarer til kattens stemmebånd.

Andre elementer, såsom hulrummet i kattens strubehoved, det såkaldte resonansrum og kattens tungeben, er formodentlig også med til at skabe den rumlende lyd.

»Vibrationen i musklerne skyldes en rytmisk nerveimpuls, som katten ikke styrer på samme måde, som når den laver andre lyde, såsom et mjav,« siger Mikkel Stelvig.

Læs også på Videnskab.dk: Motion er ikke den bedste måde at tabe sig på

Katten spinder både bevidst og ubevidst. Spindelyden kan fortsætte uafbrudt, fordi den frembringes både ved ud- og indånding. Spindelyde er uafhængige af de andre lyde, katten kan lave, og en kat kan altså både spinde og mjave samtidig, forklarer han.

Mikkel Stelvig forklarer, at langt de fleste katte kan spinde.

»Stort set alle katte spinder, bortset fra de allerstørste af slagsen, såsom løve, tiger, jaguar, leopard, sneleopard og træleopard,« siger han.

De store katte kan godt frembringe en spindelyd, men kun når de ånder ud, ikke hele tiden som huskatte kan.

Læs også på Videnskab.dk: København Zoo fanger sjælden vildkat på video

»Grunden til, at de store katte ikke kan spinde, er, at de har et blødere og mere elastisk tungeben, som så til gengæld gør dem i stand til at brøle,« siger Mikkel Stelvig.

Hvorfor kattene spinder er ikke helt klarlagt, men en del af svaret er, at lyden skaber tryghed mellem ungen og moderen.

»Killinger, der dier hos deres mor, spinder meget og dette er en vigtig del af kommunikationen mellem moderen og ungerne,« siger Mikkel Stelvig.

Men selv hanner og hunkatte uden unger spinder, så det kan ikke være hele svaret.

Læs også på Videnskab.dk: Kan der være sammenhæng mellem fodboldspillers mål og kendtes dødsfald?

»Ofte forekommer spinderiet, når katten er i tæt kontakt med mennesker og eksempelvis bliver kælet for, og derfor tolkes spinderiet som signal om, at katten er veltilpas og tryg,« forklarer han.

Det kan være en evne, som kattene har bevaret, efter de er blevet domesticeret og gjort tamme, for at sende samme signaler til deres mennesker, som de gør til deres unger.

»Men katte kan også spinde, når de er nervøse, har mange smerter, eller lige inden de dør. Så spinderiet fungerer altså ikke kun som et signal om veltilfredshed, men måske også som noget, der kan berolige katten selv i ubehagelige og stressende situationer,« slutter Mikkel Stelvig.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Farvel ebola, hej zika: Disse vira truer verden

Derfor skal du ikke snave med din hund

Dit kæledyr smitter dig med resistente bakterier