Forestillingen om de voldsomme ulve og de blide hunde holder ikke stik, viser et forsøg med hunde og ulve i fangenskab.

Hvad sker der, når du placerer flokkens leder og en underordnet i samme rum – hvor der kun er et stykke kød og et kødben?

Det har østrigske forskere afprøvet med ulve og hunde. Det svar, de fandt, stemmer ikke helt overens med billedet af den nuttede hund og den grådige ulv.

Hundene af blandingsrace var nemlig ikke så søde ved hinanden, som ulvene. Lederhunden var ikke bare mere aggressiv og krævede at få kødet for sig selv, men undersåtten accepterede også at blive herset med. Ulvene var mere på lige fod. Undersåtten protesterede, da lederulven ville have maden for sig selv.

Ulvene var også mindre aggressive over for hinanden. De løste konflikten lettere, ifølge studiet, som er publiceret i Proceedings of The Royal Society B.

Læs også hos Videnskab.dk: Video: Talende hund siger nej til kennel

»Studiet er godt skrevet, og tager mange interessante spørgsmål op, men drager konklusioner på et meget tyndt grundlag,« kommenterer ulveforsker John Linnell til forskning.no.

Linnell er seniorforsker ved Norsk institut for naturforskning. Han mener, at der er flere svagheder ved studiet.

»Forsøgene er foretaget med meget få dyr, kun ni ulve og otte hunde. Desuden opfører dyr i fangenskab sig helt anderledes end ude i naturen.«

Forskerne har flere bud på årsager til, at ulven er mindre hundsende, hvis resultaterne stemmer.

Ulve skaffer primært deres føde ved jagt. Når byttet er nedlagt, må ulven spise hurtigt for at undgå, at bjørne, ravne og andre konkurrenter tager maden fra dem. Derfor har de ikke tid til at skændes om maden, ifølge studiet.

Læs også hos Videnskab.dk: Hunulv tæt på Danmark - er de første ulveunger på vej?

Hunden lever derimod ofte af resterne fra menneskers middagsbord. De har mere mad. Det kan have været en medvirkende faktor til, at de er blevet dårligere til at enes om maden.

Ulve er også bedre til at aflæse deres slægtninge. De følger andre ulve i deres floks blikke og er bedre til at lære af hinanden end hunde. Hundene, derimod, har problemer med at forstå hinandens kropssprog. Med deres mange forskellige skikkelser, hængende ører og nogle gange manglende hale kan de have problemer med at udtrykke sig med kroppen for at løse konflikter på nært hold, foreslår forskerne i studiet.

En anden årsag til, at ulvene hundser og skændes mindre, kan også være, at de lever i familier. De nære slægtninge i flokken samarbejder.

Hunde lever derimod i grupper af flere hanner og hunner. Hver hun opdrager sine egne hvalpe. De sociale bånd kan derfor være svagere.

Det betyder ikke, at ulve altid er gode ved hinanden. Inden for flokken arbejder ulvene godt sammen, men dyr fra andre flokke risikerer virkelig at få en omgang.

Grupper af vilde hunde er ikke så aggressive over for andre flokke. Der er kun beskrevet et tilfælde, hvor en vild hund er blevet dræbt efter at have krydset ind i en anden floks område, ifølge studiet.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Da ulven blev menneskets bedste ven
Sensationel afsløring: Egtvedpigen er ikke dansk
Hvem er klogest - katte eller hunde?