En papkasse - eller blot et gemmested i et bur - kan afstresse stressede katte, når de er blevet indfanget og skal gøre ophold på et dyreinternat, viser ny forskning ifølge Videnskab.dk.

Det er tre forskere i veterinærmedicin fra universitetet i Utrecht, som står bag det nye forskningsresultat.

De tre undersøgte gemmesteders effekt på internat-katte, fordi internater er et sted, hvor huskattes stressniveau kan være rigtig højt.

»Det at gemme sig er en adfærdsstrategi, som kan hjælpe kattedyr med at klare miljømæssige forandringer og stressfaktorer,« forklarer en af forfatterne til studiet Claudia Vinke til magasinet Wired.

Forskningen er udkommet i tidsskriftet Applied Animal Behaviour Science.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor elsker katte papkasser?

Forskerne undersøgte i studiet 19 kattes reaktion på at have et gemmested:

•    10 katte fik en kasse stillet til rådighed ved ankomsten til et hollandsk dyreinternat.
•    De 9 øvrige katte måtte klare sig uden.

Forskerne observerede, at der på tredje- og fjerdedagen efter ankomsten var tydelige tegn på, at kattene med et gemmested var mindre stressede end de katte, som ikke havde et gemmested.

Kattene, som havde fået en lille kasse at gemme sig i, kom hurtigere til hægterne end de ni mindre heldige katte.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvem er klogest - katte eller hunde?

For Zoolog Mikkel Stelvig fra Zoo i København er forskningsresultatet ikke så overraskende.

»Det er jo et af den slags forskningsresultater, som underbygger noget, som vi egentlig godt vidste i forvejen. Men jeg kan jo som videnskabsmand godt lide, at der er evidens, og det er testet ordenligt, så på den måde synes jeg, det er relevant,« siger Mikkel Stelvig.

Han mener dog ikke, at det med forskningsresultatet fuldt ud er bevist, at lige nøjagtigt papkasser eller gemmesteder er det, som alene kan afstresse stressede huskatte.

Mikkel Stelvig påpeger, at forskerne ikke har sammenlignet brugen af gemmesteder med andre faktorer, som kunne gøre internat-introduktionen bedre for kattene.

For eksempel kunne forskerne i forsøget have givet nogle katte noget særligt lækkert mad at spise, mens de øvrige katte ikke fik det. Eller man kunne have skruet temperaturen en smule op for nogle katte, mens de øvrige katte beholdt den sædvanlige temperatur.

»Studiet fortæller jo sådan set bare, at giver man kattene noget, de synes, er rart, så virker det afstressende på dem,« siger Mikkel Stelvig og forklarer, at når katte godt kan lide papkasser eller andre huler, så er en af forklaringerne måske, at de i papkasserne nemt kan holde en behageligere temperatur.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvordan spinder katte – og hvorfor?

Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Se den 'siamesiske killing': Kat med to hoveder født i USA