Andefedt, flæskesvær og gåseskind. Når julen er over os, er det fristende at forkæle Fido eller Misser med lidt ekstra godt. Men hverken hunde eller katte har godt af den fede julemad, og det er vi danskere ved at lære.

Første juledag kunne landets dyrehospitaler melde om få tilfælde af maveproblemer som følge af overfodring i julen. Hverken i København, Karlslunde, Århus eller Faxe havde kæledyrene lidt den store overlast.

- Jeg tror, at folk er blevet meget mere opmærksomme på, at julemaden altså ikke er sund for kæledyrene. Der har været ekstrem meget fokus på ernæring og sundhed, også når det kommer til vores dyr, og det mener jeg har virket. Der er i hvert fald stille og roligt indtil videre, siger Lars Juel Christoffersen, der er dyrlæge på Faxe Dyrehospital.

Han var på akutvagt første juledag, og det var ikke maveproblemer, patienterne kom ind med.

- Vi har faktisk altid travlt, men det er de helt sædvanlige skader f.eks. bid eller andre sygdomme. Ikke noget egentlig jule-relateret.

De to hyppigste symptomer på at hunden eller katten har fået for meget julemad er enten forstoppelse eller tynd mave. Dyret kan få forstoppelse, hvis du for eksempel har givet kød med ben eller knogler. Tynd mave ses ofte hos dyr, der har fået alt for meget fedt.

- Det er især hundene, der har tradition for at få lidt ekstra fedt. Men hundens tarme kan slet ikke nå at absorbere alt det fedt, og så bliver resultatet altså tynd mave. Det samme sker jo sådan set for os andre.