Uden en sygeforsikring må nogle kæledyr aflives, fordi ejeren ikke har råd til operation

Din firbenede ven kan ende med at koste dig dyrt i dyrlægeregninger. Derfor tilbyder stadigt flere forsikringsselskaber i Danmark sygeforsikringer til hunde og i nogle tilfælde også katte. For selvom alle hunde har en ansvarsforsikring, dækker den kun de skader, som hunden gør på andre folk eller ting. Den dækker ikke dyret selv.

Ofte kommer der uforudsete omkostninger til hen af vejen i et hundeliv. I Dyrenes Beskyttelse råder man derfor hunde- og katteejere til at tegne en forsikring, så du altid kan træffe den rigtige beslutning for dit kæledyr, uden at det bliver et spørgsmål om, hvor meget du har i pengepungen. Men forsikringerne er forskellige, og derfor bør man tage en grundig snak med sig selv, inden man tegner en sygeforsikring til sit kæledyr.

-Det handler om at give sig selv en garanti for, at man ikke pludselig står i noget ubehageligt. Det er en frygtelig situation at måtte aflive sin bedste ven, fordi du ikke har råd til dyrelægeregningen, siger dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse Lotte Brink.

Hun råder kæledyrsejere til først og fremmest at tjekke deres egne økonomiske behov og opveje dem mod forskellige scenarier: Hvis der f.eks. kommer en rigtig dyr operation hos dyrelægen, er du så mere tilbøjelig til at kunne betale en høj selvrisiko, som en billigere forsikring ikke dækker, eller har du råd til den dyrere forsikring, så du er fuldt sikret mod uventede regninger?

Gælder kun i ti år
Flere dyreforsikringer dækker dog ikke mere end 10 år, og hos Dyrenes Beskyttelse er Lotte Brink stært utilfreds med, at flere dyreforsikringer udløber, når dyret bliver gammelt.

-Det er jo typisk, når dyret bliver ældre, at problemerne opstår. Det lugter lidt af, at man kan score kassen, når dyret er ungt og raskt. Men når man har betalt for forsikring igennem et langt dyreliv, skal den også dække, hvor man reelt har behov for den. Derfor bør det væsentligste være at vælge en forsikring, der er livslang. Det andet er ikke et reelt sygesikringstilbud, siger Lotte Brink.

Ingen forsikring er 100 pct o.k.
Derimod er der andre forsikringsfordele, som er mindre vigtige. F.eks. vurderer Lotte Brink, at de fleste kæledyrsejere bør stille sig tilfreds med en forsikring, der dækker i Danmark og ikke nødvendigvis dækker Europa eller hele verden for den sags skyld. Det er nemlig de færreste, der tager deres kæledyr med på en længere udlandsrejse.

Lotte Brink understreger, at Dyrenes Beskyttelse endnu ikke har set en dyreforsikring, som foreningen kan stå 100 pct. inde for. Derfor peger hun på den forsikring, som så vidt muligt opfylder de vigtigste kriterier.

-Vi vil have en virkelig kvalitetsforsikring, som dækker lige meget hvad. En sygeforsikring uden aldersgrænse, som ikke udløber og ikke har en maksimal udbetaling. Det ville være et produkt, som Dyrenes Beskyttelse kunne anbefale, siger Lotte Brink.

Lotte Brink vurderer, at Almindelig Brand har det bedste sygeforsikringstilbud i øjeblikket. Selvom forsikringsselskabet kun dækker 80 pct., er den maksimale udbetaling på ca. 20.000 kr. relativt høj. Og vigtigst af alt er forsikringen livslang. Selvom Codans forsikring umiddelbart er den billigste, så dækker den kun for lidt over 12.000 kroner om året, og i følge Lotte Brink kan dit kæledyr hurtigt komme til at koste mere.

mjkj@bt.dk