Du lever længere og bedre, hvis du har dyr

En spindende kat i skødet, en hund der læner sig op ad en med et dybt suk og inviterer til at blive klappet. Kæledyrsejere har mange glæder. Og forskningsverdenen kan nu dokumentere, at de glæder rækker så langt som til et bedre helbred og en længere levealder.

At forske i kæledyrs indvirkning på vores liv er en forholdsvis ny forteelse. Men en af de første, der så en sammenhæng, var forskeren Erica Friedmann fra City University, New York.

Hendes projekt var oprindeligt at undersøge, hvor godt socialt isolerede mennesker var til at overleve og komme sig efter et hjerteanfald.

Mere motion
Den overraskende konklusion på undersøgelsen var, at de mennesker, der havde størst mulighed for at komme sig, var dem, der havde et kæledyr . Erica Friedmann endte med at konkludere, at kæledyrsejernes større evne til at overleve nok skyldtes, at de fik mere motion og derfor havde et sundere liv end de, der ikke havde kæledyr .

Men resultatet var alligevel interessant nok til, at andre forskere gik i sporet efter Erica Friedman. Man gentog så at sige forsøget men denne gang med helt almindelige mennesker. Resultatet var det samme. Og det var vel at mærke, uanset om man var katteejer, undulatejer eller hundeejer. Det var altså dyret og ikke mængden af motion, der forøgede folks overlevelseschance.

Mennesker fik kæledyr
Flere forsøg blev sat i stand. Mennesker der aldrig havde haft dyr før, fik et kæledyr i den periode, hvor de rekreerede sig efter et hjerteanfald. Igen kunne man konstatere, at tilstedeværelsen af et dyr i et menneskes liv havde en gavnlig effekt.

Til dags dato er der blevet gennemført en del forsøg med kæledyrs indvirkning på hjertepatienter, og resultaterne peger alle i samme retning: Et dyr som man knytter sig til, og som knytter sig til én, er godt for hjertet. Kolesterolniveauet i blodet falder og det samme gør blodtrykket.

Men selv om man ikke er hjertepatient, er der stadig fordele at hente, hvis man er typen, der har en firbenet følgesvend. I 1991 konstaterede et forskerhold på Cambridge University i England, at mennesker der led af forskellige kroniske sygdomme kunne mærke en bedring af deres tilstand allerede få måneder efter, at de havde fået et kæledyr .

Stort set den samme konklusion påviste forskere på Pennsylvania University i USA. De udstyrede to grupper af forsøgspersoner med henholdsvis en kat og en hund. Den sidste gruppe fik ikke noget dyr. Allerede efter en måned kunne kæledyrsgrupperne berette, at deres småskavanker var blevet mildnet. Mange af de, som havde fået et kæledyr , blev i løbet af den ti måneder lange forsøgsperiode også glade for deres firbenede venner. De rapporterede tilbage, at dyrene havde meget personlighed, og de udviklede et varmt forhold til deres dyr.

Venskab med dyr
Og det var netop de mange tilbagemeldinger fra forsøgspersonerne, der fik forskerne til at konkludere, at det på en eller anden måde var selve venskabet mellem dyr og mennesker, der virkede så godt på menneskernes helbred.

Men forholdet går begge veje. Undersøgelser har nemlig vist, at når et mennesket klapper og aer sit kæledyr , så falder dyrets blodtryk også, og dyret bliver generelt afstresset.

Så et nært venskab med et dyr er altså godt for alle både dyr og mennesker.