Menneskets firbenede ven er en populær julegave, men de fleste hunde ender på internat, når festivitassen er overstået.

En dejlig blød pakke fuld af kærlighed. Sådan er det for mange, når de åbner årets julegave og en dejlig lille hund hopper ud af æsken og direkte ind i familiens hjerter.

Lykken varer dog sjældent ved. Hunden er lige pludselig ikke længere hvalp, og gåturene før arbejde og i de sene arbejdstimer er ikke just tiltrækkende. Så efter nogle måneder ender den bløde pakke på internat med de tammeste undskyldninger.

Medarbejderne i Dyreværnet og på internater landet – og verden – over, kender alt for godt til denne strategi, som de møder alt for ofte hvert forår

- Vi hører de dårligste undskyldninger fra folk, der kommer for at aflevere deres hunde. For nogle år siden kom der et par fra Nordsjælland, der havde forelsket sig i en lys Golden Retriever. Nogle uger senere kom de for at aflevere den tilbage, fordi den ikke matchede sofaen, siger formand for Dyreværnet Sanne Rosbøg til bt.dk.

Læs mere nedenfor

Fuld af gennemskuelige undskyldninger
Manden var i det mindste ærlig. På Rødovre Dyreinternat, hvor Sanne Rosbøg arbejder som frivillig er den mest gængse undskyldning for at aflevere hunden tilbage, at der pludselig er opstået allergi i familien.

- Selvfølgelig er der i nogle tilfælde, at det er sandt, men langt de fleste gange kommer de og afleverer hunden sammen med barnet, der angiveligt skulle have allergi, men når de så står herude og leger med dyrene, fejler de sjovt nok ikke noget, siger Sanne Rosbøg.

- Og så er der de folk, der ikke har trænet med hvalpen, så de kommer og afleverer den, fordi den ikke er renlig, eller de ikke kan styre den, og så anskaffer de sig en ny, der ender med at have de samme problemer, tilføjer hun.

Tænk dig godt om
Derfor giver internaterne sig ekstra god tid til at klæde folk ordentligt på, før de kommer og henter en hund på internatet, som kan pakkes ind i en sløjfe og komme hjem til familien juleaften.

- Hunde er ikke en julegave, men en gave for hele livet. Derfor siger vi tit nej, når folk kommer for at hente en hund som julegave, siger formand for Dyreværnet Sanne Rosbøg til bt.dk, men tilføjer:

- De må selvfølgelig gerne, hvis det er et længe dybfølt ønske, men før vi lader nogen tage en hund med hjem, sørger vi for at sikre os, at de har tid til hunden, og de har tænkt grundigt over, hvad det kræver at have hund.

Selv om alle forholdsregler er taget, er hun dog ikke i tvivl om, at internatet - ligesom butikkerne - vil få en masse julegavehunde ind, der alligevel ikke lige var det, som modtageren af gaven havde ønsket sig.