To forskellige rovdyr – hund og hyæne. De to er kun meget fjernt beslægtet. Alligevel har 40 millioner års udvikling givet dem nogenlunde ens kæber, der er udviklet til ét bestemt formål. Hvordan det kan være, får du svaret på her.

Katte og hyæner er nærmere beslægtet end hunde og hyæner. Alligevel er der god grund til, at løveungerne Simba og hans legekammerat Nala fra Løvernes Konge er bange for hyænerne, de møder på elefantkirkegården.

Hyæners kæber er nemlig udviklet til ét bestemt formål; at knuse knogler uden det kræver meget arbejde. Det er en evne, som hunde også har udviklet, selvom de slet ikke er nære slægtninge til hyænerne.

I Løvernes Konge virker hyænerne snotdumme, men udviklingen bag deres kæber viser sig at være ret så snu – og hunden har faktisk udviklet sig på helt samme måde.

Se en skæg video med en forklaring af fænomenet hos Videnskab.dk

Biologen Jack Tseng, University of Southern California og Natural History Museum og L.A. County, har i hans ph.d.-afhandling arbejdet med at opklare, hvordan de to arter har kunnet udvikle sig så meget i samme retning, selvom de har udviklet sig helt forskellige steder i verden.

Egenskaben til at knuse knogler er noget, der har udviklet sig gennem 40 millioner år, hvor kraniet har tilpasset sig til rovdyrenes måde at spise på, som involverer at tygge i knogler.

Læs også hos Videnskab.dk: Da gravhunden blev kortbenet

Men hyænerne og hundene lever langt fra hinanden og er kun fjerne slægtninge, så hvordan kan det være, at de har udviklet sig så ens?

Svaret skal vi finde i det, der hedder konvergerende evolution, som er sammenlignelige træk eller udviklinger i arter, der ellers ikke er beslægtede.

Jack Tseng har studeret evolutionen ved hjælp af CT-skanninger af kranier fra både nulevende og uddøde hyæner og hunde. Han har også bygget computermodeller af kranierne for at kunne sammenligne musklerne, der bliver brugt til at knuse knogler.

Læs også hos Videnskab.dk:


Døve katte udvikler supersyn

Hyæner er bedre til at samarbejde

Sådan ser du, om din hund er glad for at se dig