For os mennesker betyder nytårsaften fest og farver, men for vores firbenede venner kan det være en rædselsvækkende oplevelse at springe i det nye år.

F.eks. er over 30 pct. af alle hunde bange for høje lyde, især fyrværkeri og tordenvejr. Hvis dyret ikke får hjælp til at overvinde angsten, er der risiko for, at den med tiden også bliver angst for mindre lyde.

-Hellere søge hjælp for tidligt end for sent. Dyret har glæde af at komme i behandling i god tid, siger dyrlæge og hundeekspert Bente Iversen.

Her får du nogle gode råd til din hund, så både du og den roligt kan komme det nye år i møde.

1
Sørg for at hunden får tilstrækkelig motion op til nytårsaften. Leg med den og giv den forskellige opgaver, så den bliver både mentalt og fysisk træt.

2
Tag aldrig hunden med ud, når fyrværeret er på sit højeste. Luft hunden tidligere på aftenen, inden fyrværkeriet starter, og luft den først igen næste morgen.

3
Undgå at skyde fyrværkeri af nær hjemmet, og aftal med naoberne, at de heller ikke gør det. Undlad også at fyre bordbomber af.

4
Lad aldrig din hund være alene hjemme nytårsaften, og forlad den heller ikke for at gå ud og se på fyrværkeri. Ellers risikerer du at få en hund, som både er bange for fyrværkeri og for at være alene hjemme.

5
Hvis du tror, der bliver fyret meget fyrværkeri af, der hvor du bor, så tag væk med hunden til et roligere sted, eller få den passet.

6
Træk gardinerne for vinduet eller rul persiennerne ned i det rum, hvor hunden opholder sig under fyrværkeriet. Afspil evt. beroligende musik for hunden; det gør den mindre opmærksom på lyde udefra.

7
Giv hunden lov til at gemme sig, hvis den vil. Lav evt. en lille hule til den i god tid inden nytårsafften, så den kan vænne sig til den.

8
Husk at optræde roligt og behersket under fyrværkeriet. Husk du er hundens leder, og hvis du selv er bange, vil den straks mærke det, og dens egen angst vil blive forstærket.

9
Forsøg ikke at trøste hunden, hvis den bliver bange. Hvis du trøster hunden, vil du forstærke både den adfærd, som hunden viser, og den angst, der er årsag til den.

10
Afspil en lydtræningscd for familiedyr med høje lyde som skud, fyrværkeri og torden. Det kan enten fjerne eller dæmpe hundens angst. Træn på det tidspunkt af året, hvor sandsynligheden for tordenvejr eller fyrværkeri er mindst.

mjkj@bt.dk