Hvis man taber et stykke mad på gulvet, kan man sagtens samle det op og spise det inden for fem sekunder, uden at bekymrer sig om bakterier og sygdom. Sådan lyder den berømte og berygtede 'fem sekunders-regel'. Begrundelsen lyder, at bakterier fra køkkengulvet ikke kan nå at sætte sig i den tabte mad, så længe man er hurtig nok til at samle den op. Men kan det virkelig være rigtigt?

En amerikansk forsker har undersøgt om den gamle regel rent faktisk holder, og han er kommet frem til nye og spændende resultater. Det skriver engelske The Mirror.

Paul Dawson er professor i Food Science på Clemson University i staten South Carolina i USA, og han er manden, som har testet 'fem sekunders-reglen'. Det gjorde han ved at dække en lang række overflade med salmonellabakterier, hvorefter han lod brødstykker falde til jorden. Stykkerne fik lov at ligge i henholdsvis 5, 30 og 60 sekunder, inden brødstykkerne blev samlet op igen.

»Vi fandt ud af at mængden af bakterier ikke afhænger af, hvor længe maden har ligget på underlaget. Ligemeget om det var i et par sekunder eller et helt minut. Det handler i langt højere grad om, hvor mange bakterier der er tilstede på den del af gulvet maden bliver tabt på,« fortæller Paul Dawson ifølge The Mirror.

Se billederne: Kendte strømmede til for at fejre DR

Selvom det lyder usandsynligt, tyder Paul Dawsons forskning på, at det er mere sikkert at tabe sin mad på et gulvtæppe end på en flise eller et trægulv. Forskeren slår dog fast, at det er overvejende sikkert at spise et stykke mad, selvom det har været en tur på gulvet.

Hvis man taber et stykke mad på gulvet, kan man sagtens samle det op og spise det inden for fem sekunder, uden at bekymrer sig om bakterier og sygdom. Sådan lyder den berømte og berygtede 'fem sekunders-regel'. Begrundelsen lyder, at bakterier fra køkkengulvet ikke kan nå at sætte sig i den tabte mad, så længe man er hurtig nok til at samle den op. Men kan det virkelig være rigtigt?

 

En amerikansk forsker har undersøgt om den gamle regel rent faktisk holder, og han er kommet frem til nye og spændende resultater. Det skriver engelske The Mirror.

Paul Dawson er professor i Food Science på Clemson University i staten South Carolina i USA, og han er manden, som har testet 'fem sekunders-reglen'. Det gjorde han ved at dække en lang række overflade med salmonellabakterier, hvorefter han lod brødstykker falde til jorden. Stykkerne fik lov at ligge i henholdsvis 5, 30 og 60 sekunder, inden brødstykkerne blev samlet op igen.

»Vi fandt ud af at mængden af bakterier ikke afhænger af, hvor længe maden har ligget på underlaget. Ligemeget om det var i et par sekunder eller et helt minut. Det handler i langt højere grad om, hvor mange bakterier der er tilstede på den del af gulvet maden bliver tabt på,« fortæller Paul Dawson ifølge The Mirror.

Selvom det lyder usandsynligt, tyder Paul Dawsons forskning på, at det er mere sikkert at tabe sin mad på et gulvtæppe end på en flise eller et trægulv. Forskeren slår dog fast, at det er overvejende sikkert at spise et stykke mad, selvom det har været en tur på gulvet.