Huskatte elsker at gemme sig i papkasser. Men hvorfor har de små kræ egentlig sådan en forkærlighed for de gråbrune Ikea-kasser?

Der er ikke ret meget spræl i en papkasse. Alligevel er katte ellevilde med de gråbrune kasser. Det vrimler på YouTube med videoer af begejstrede katte, som kaster sig ned i papkasser på alle mulige utænkelige måder.

Du kan se et par af de sjoveste videoer med papkasse-elskende katte hos Videnskab.dk.


Men hvordan kan det egentlig være, at katte har sådan en forkærlighed for papkasser? Det forsøger professor i adfærdsbiologi på Københavns Universitet Torben Dabelsteen i første omgang at svare på - han understreger, at han ikke har forsket i emnet.

- Jeg tror ikke, at evolutionen af kattes adfærd har tage specielt hensyn til produktionen af papkasser. Så om det er papkasser eller noget andet, de kan lide at manipulere med, det er der nok ikke forskel på.

Papkassen er måske bare en tilfældig ting, som det for nogen individer er blevet sjovt at skubbe rundt med, måske fordi katten på den måde jager og leger med et fiktivt byttedyr, den er i gang med at nedlægge.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvem er klogest – katte eller hunde?

Katte skubber dog ikke kun rundt med papkasser. De putter sig også i dem.

- Tamkatte lægger sig jo alle mulige steder. De lægger sig der, hvor de kan hvile sig i ro – måske i fred fra husstandens små børn ligesom alle os andre – måske for at finde en læplads, siger Torben Dabelsteen og melder pas på at uddybe svaret på kattes papkasse-fetich yderligere.

Derfor har vi i stedet taget fat i to eksperter fra Zoo i København. Zoolog Mikkel Stelvig fra Zoo har en bred viden om katte.

- Jeg har lagt mærke til, at huskatte godt kan lide at putte sig i papkasser. Men hvorfor de kan lide det, det er et svært at finde en adfærdsbiologisk forklaring. Min fornemmelse siger mig, at det kan være fordi, der er noget energibesparende ved at krybe ind i noget, hvor man kan holde på varmen. Katte lægger sig jo også gerne på varmeapparater. Katte har jo som rovdyr ikke noget behov for hele tiden at have et udsyn.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor kan katte ikke smage søde sager

De vilde kattedyr som tigre og løver har dog normalt ikke brug for huler at putte sig i. Det er kun, når de skal have unger, at moderen søger for sig selv og forsøger at finde en slags hule at føde i.

- Dyreunger har alle sammen et behov for at putte sig i noget eller hos nogen. Jo tættere de er på moderen, jo mere trygge er de. Og de putter sig i hjørnerne eller i en papkasse, fordi der er man mest i sikkerhed i modsætning til, hvis man ligger ude i det åbne. Den er en egenskab, som vi har fremavlet hos vores voksne huskatte, så de kan være kæledyr. Vi har bevaret kæleadfærden, fordi det er den, der tiltaler os,siger videnskabelig direktør hos Zoo, Bengt Holst.

Huskattene har på den måde bevaret deres killingeegenskaber, mener han.

- Det, du ser på videoen, er helt klart kattenes undersøgelsestrang – de undersøger et ”nyt element” og prøver det af. De kradser i det, bider i det, markerer med urin på det, og lægger sig til sidst på det. Det ville de også gøre med et kludetæppe eller lignende. Men huskatte vil ud over at gøre det samme i højere grad desuden benytte det som gemme- og puttested.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Hvordan spinder katte – og hvorfor?

Sensationelle billeder: Truede leoparder i dansk fotofælde

Døve katte udvikler supersyn