316 landskampe, 19 VM-turneringer i træk, fem OL-kvalifikationsturneringer, 19 professionelle sæsoner, deraf 16 i Sverige og Tyskland, og små 1.500 kampe på seniorniveau.

Unægtelig solid ballast. Og den mangeårige tidligere kaptajn, Morten Green, 37, har da også fået en lovende start i sin nye karriere som agent og rådgiver for en ny generation.

Som den første dansker har han bestået eksamen under SICO, ishockeyspillernes fagforening i Sverige, som giver licens til at agere i SHL, Allsvenskan og J20 SuperElit.

Hvor man i Danmark kan komme direkte fra gaden og starte som agent, skal man hinsidan igennem et otte måneder langt uddannelsesforløb, inden man kan gå op til en skriftlig eksamen.

Af de seks, der svedte ved eksamensbordet kort før jul, var spilleren med den danske landskamprekord. Og han var blandt de tre, der bestod den krævende eksamen om bl.a. den hockeymæssige struktur i Sverige og de komplicerede forsikrings- og skattespørgsmål. Danske talenter kan blive hos Morten Green i stedet for tidligere at skulle skifte agent, når de flytter til Sverige.

Morten Green arbejder i dag for Sports Management Group Inc., som ejes af Bjarne Madsen, Vojens, Gunnar Svensson, Sverige, og Marc A. Levine, USA. SMG har omkring 75 klienter i Europa og Nordamerika, hvoraf Morten Green har ansvaret for 17 i Sverige og Danmark.

»Havde jeg villet, kunne jeg have haft dobbelt så mange, men jeg tror, det er klogt at gå forsigtigt frem. Man skal hele tiden være 100 pct. på,« siger han.

Af de danske landsholdsspillere arbejder Morten Green med Peter Regin, Frederik Storm, Jesper Jensen Aabo, Jesper ”Zlatan” Jensen og Morten Madsen. Regin og Storm havde tidligere nordamerikanske og svenske agenter, men skiftede sidste år til SMG, da vennen og den mangeårige landsholdskollega Morten Green startede i firmaet.

»Mit primære arbejde er at hjælpe unge, talentfulde og ambitiøse svenske og danske spillere. Jeg er glad for at kunne blive i hockeyen efter min aktive karriere. Da jeg fik denne chance, var jeg ikke et øjeblik i tvivl. Siden jeg var 15-16 år, havde jeg været tilknyttet Sports Management Group, så jeg vidste, hvad trioen Bjarne, Gunnar og Marc stod for. Jeg kunne måske være blevet træner eller sportschef, men jeg føler, dét her er den rigtige hylde for mig,« siger Morten Green.

Efter 13 sæsoner i bl.a. Modo,  Leksand og Malmø er Sverige en hjemmebane for Morten Green, og han tilbringer en stor del af tiden på den anden side af Sundet.

»Mange unge spillere har utrolig travlt. En af mine opgaver er at fortælle dem, at man ikke når sine mål fra den ene dag til den anden. Det er et maratonløb. Tålmodighed er et nøgleord. Samtidig er der ikke to spillere, der er ens. Hvad der er den rigtige løsning for den ene, behøver ikke at være vejen for den anden,« siger han.

»Jeg var lige fyldt 18 år, da jeg rejste fra Rungsted til Leksand. I bagspejlet var det nok for sent, men jeg ville have studentereksamen med. Man får en god uddannelse i det svenske juniorsystem, som 75-80 pct. af den seneste generation af danske landsholdsspillere har været igennem. Men når dét er sagt, er uddannelsen i Danmark blevet meget bedre i forhold til dengang, jeg var ung, så det er måske lige så godt for en ung dansk spiller at tage et år eller to i Metal Ligaen, inden han vil forsøge sig i udlandet og skabe en professionel karriere.«

Agent-kaffe i Hørsholm Midtpunkt. Den legendariske playmaker Morten Green har smidt ishockeydresset og snakker om sin nye tilværelse
Agent-kaffe i Hørsholm Midtpunkt. Den legendariske playmaker Morten Green har smidt ishockeydresset og snakker om sin nye tilværelse Foto: Peter Fredberg
Vis mere

Én ting bekymrer Morten Green: U20- og U18-landsholdenes nedrykning.

»De årgange har ikke det niveau, de tidligere juniorlandshold har haft. Der kommer nogle svære år. Heldigvis kom DIU ud af sidste års VM på hjemmebane med et smukt overskud. Jeg håber, det giver mulighed for at intensivere arbejdet for U20 og U18, så de kan vende tilbage til VMs A-gruppe,« siger han.

Blandt Morten Greens trofæer er fire pucke, som alle har deres egen spændende historie.

Den første scorede han sit første landskampmål med i november 1998 i den ungarske by Dunaújváros mod Holland (denne signatur var tilskuer og så Mads True hente pucken ud af målet til den 17-årige debutant).

Den anden lavede han sit sidste landskampmål med ved VM i Köln i 2017 mod Slovakiet på straffeslag. I alt blev den legendariske playmaker noteret for 173 point på landsholdet (53 mål og 120 assists).

Den tredje fik han som en kær souvenir efter sin sidste landskamp (nr. 316) i Köln 2017 mod Italien.

Den fjerde scorede han med i tomt mål i bronzekampen i Esbjerg i sidste sæson. Da Rungsted-kaptajnen sendte skiven i kassen fra egen banehalvdel, var det sidste gang, han rørte pucken i sin lange karriere.

Hos familien Green i det nordsjællandske har Morten Green mange andre minder. Et af dem er en hockeystav med Jens Nielsens autograf. Jens Nielsen var Mortens store idol i drengeårene, og staven hang på værelset i Hørsholm. I dag er det Nikolaj Ehlers’ signerede stav, der stjæler billedet. Stjernen fra Winnipeg Jets er den store helt for Morten Greens 11-årige søn, Oliver.