En lang, euforisk fest efter Stanley Cup-triumfen kulminerede i Rødovre.

Onsdag var en stor dag for Lars Eller, Rødovre og dansk ishockey, da NHL-mestrene Washington Capitals danske stjerne præsenterede Stanley Cup-trofæet.

24 timer havde han til at dele sin glæde og stolthed over et af verdens mest eftertragtede trofæer sammen med familie og hockeyfans. Og timerne blev udnyttet til fulde.

»De sidste par måneder efter sejren i Las Vegas har været en lang, euforisk fest med lykønskninger fra alle sider. Jeg er glad for, at denne dag er kommet, hvor jeg kan vise Stanley Cup'en frem. Det er en fantastisk tradition, at hver spiller på mesterholdet får en dag med cup'en og selv lægger programmet,« siger han.

»Det var et minde for livet at vinde Stanley Cup. Og det er denne dag også. Jeg håber, at ishockeyen vil vokse i Danmark, og at vi får flere haller. Det fortjener denne fantastiske sport.«

Lars Eller i Rødovre.
Lars Eller i Rødovre. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Lars Ellers kone Julie, hans forældre Margit og Olaf og lillebror Mads overværede den sidste kamp om mesterskabet. Mads havde været med rundt den sidste måned på vej mod storebrors endelige triumf.

For fire år siden var Rødovre-spilleren Mads Eller med til at vinde det nordamerikanske juniormesterskab med Edmonton Oil Kings og fik traditionen tro en fornem guldring med diamanter.

»Det er første gang, jeg har den på. Jeg ville vente på en dag som denne,« siger en storsmilende Mads Eller.

Mange var onsdag mødt op i Rødovre for at hylde Lars Eller.
Mange var onsdag mødt op i Rødovre for at hylde Lars Eller. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Lars Ellers’ matchvindermål til 4-3 i den femte kamp i finaleserien mod Vegas Golden Knights (billedet) faldt 12.23 minutter inde i 3. periode. Ikke et af hans smukkeste mål – han scorede på en løs puck tæt inde under buret – men et af hans vigtigste. Under alle omstændigheder det mest eksponerede.

Ikke blot blev han den første dansker, der løftede verdens ældste eksisterende trofæ (uddelt første gang i 1893). Det var samtidig Washington Capitals’ første Stanley Cup-sejr. Og det første mesterskab til et Washington D.C.-hold i 26 år i en af de fire amerikanske major-leagues.

Stanley Cup-vinder Lars Eller viser trofæet frem på et pressemøde på Frederiksberg
Stanley Cup-vinder Lars Eller viser trofæet frem på et pressemøde på Frederiksberg Foto: Philip Davali
Vis mere

Havde Vancouver Canucks med Lars Ellers’ bysbarn Jannik Hansen ikke smidt en 3-2 føring i kampe bort i finaleserien mod Boston Bruins i 2011, var Stanley Cup-pokalen allerede blev præsenteret i Rødovre for syv år siden, men bedre sent end aldrig.

Under alle omstændigheder var trofæet, der vejer tungere end VM- og OL-guld, værd at vente på. Om hvem siger, at den målrettede og hårdtarbejdende Lars Eller med sin aldrig-giv-op-attitude ikke kan gøre det igen og give forstadskommunen Rødovre endnu en mulighed for at gå amok i stolthed og glæde.

»Jeg og mine holdkammerater i Capitals vil gøre alt, hvad vi kan, for at vinde igen,« siger han.

Som en optakt til onsdagens hyldest ved rådhuset og skøjtehallen lyste byens vandtårn fra 1927 tirsdag aften (og frem til torsdag morgen) i den røde farve, som karakteriserer både Rødovre og Washington Capitals.

Jannik Hansen er i øvrigt efter 12 sæsoner i NHL klar til Europas mest berømte og vindende klub, CSKA Moskva. Den russiske liga, KHL, starter den kommende sæson med hele seks danske spillere. Lige så mange som i NHL.

Foto: Ethan Miller
Vis mere

Lars Eller sluttede en forrygende mesterskabssæson med svimlende 105 NHL-kampe (incl. playoffs) og en score på 56 point (25 mål og 31 assists).

Han var via en af Sveriges største talentfabrikker, Göteborg-klubben Frölunda, i 2007 blevet NHL-draftet i første runde som nr. 13 af St. Louis Blues og efter seks sæsoner i Montreal Canadiens i 2016 handlet til Washington Capitals, hvor den begavede playmaker tog endnu et skridt opad mod den ultimative top. Kulminerende med Stanley Cup-triumfen.

Foto: Philip Davali
Vis mere

Han cementerede således på smukkeste vis de danske NHL-spilleres position blandt de største - og desuden bedst lønnede - stjerner i dansk idræt.

Lars Eller skrev 10. februar en fem års kontrakt med Capitals, som giver ham 3,5 mio. dollar om året, svarende til 22,6 mio. danske kroner.

Foto: BRUCE BENNETT
Vis mere

Den enorme hyldest, der er blevet årets danske forward til del både i Washington og på dansk grund, varmer naturligvis. Men også lykønskningerne fra kollegerne glæder ham. Således siger Nikolaj Ehlers fra Winnipeg Jets til B.T.:

»Det var fortjent, at Lars og Washington Capitals vandt Stanley Cup. Lars gjorde det, jeg gerne vil. Han spillede en fantastisk turnering og var en nøglespiller hos Capitals. At han blev matchvinder i den sidste kamp var prikken over i’et. Det var stort for Lars og for dansk ishockey.«

Stanley Cup-vinder Lars Eller med sine forældre Olaf og Margit, da han viser trofæet frem på et pressemøde på Frederiksberg
Stanley Cup-vinder Lars Eller med sine forældre Olaf og Margit, da han viser trofæet frem på et pressemøde på Frederiksberg Foto: Philip Davali
Vis mere

Lars Ellers far, Olaf Eller (billedet), legendarisk skikkelse i dansk ishockey både som spiller (104 landskampe) og som træner, fortæller om sønnens første møde med sporten.

»Lars ville i en meget tidlig alder være målmand og startede med en kasket som griber i kælderen. Så blev det en rigtig gribehandske og den første kamp. Men ingen skud på mål, og så var det slut som målmand. Selv om Lars var miljøskadet og blev slæbt med til ishockey siden han lå i barnevognen, var det jo ikke sikkert, at han ville vælge ishockey,« siger Olaf Eller.

»Da han var fem år og sad på tilskuerpladserne i Rødovre, tyssede han på min far. 'Ti stille, farfar'. Lars ville ikke forstyrres. Da fornemmede vi, hvor det bar han. Vi flyttede fra den ene ende af Rødovre til den anden, og seks-årige Lars skulle skifte skole og fritidshjem. Han kunne ikke lide det nye fritidshjem og sad i en uge stædigt og demonstrativt på legehusets tag uden at gøre andet. Så var vi godt klar over, at det var tilbage til den oprindelige skole, Tinderhøj, hvor han var glad for både skolen og lærerne.«