Det er en erhvervsrisiko i en hård sport som ishockey.

Alligevel blev et blodigt uheld 5. december sidste år mere end almindeligt skæbnesvangert for Aalborg Pirates-stjernen Thomas Spelling.

En højt hævet Esbjerg-stok endte oppe under hjelmen på Spelling, og det efterlod masser af blod på isen. Men noget var ikke, som det plejede, når de hårdføre ishockeyspillere kommer til skade.

»Det er ikke noget, jeg har set tidligere. Staven ramte mig under øjet, og jeg blev kigget på af Esbjergs læge i hallen. Men fordi det var i øjet, turde de ikke røre ved mig,« siger Thomas Spelling, der kalder det »rent uheld«.

Aalborg Pirates' Thomas Spelling (nummer 53) jubler over en scoring sidste år.
Aalborg Pirates' Thomas Spelling (nummer 53) jubler over en scoring sidste år. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Alvoren gik ikke ligefrem op for forwarden med det samme.

»Jeg blev sat af på sygehuset i Esbjerg, men de ville sende mig til Odense, fordi de dér har en øjenafdeling. Det gad jeg sateme ikke,« fortæller forwarden.

I stedet tog han turen hjem til Aalborg, hvor han foruden et lille brud på kindbenet og 14 sting havde revet en muskel over i ansigtet.

»Så der har været tryk på,« siger Thomas Spelling sarkastisk om den vildfarne stav.

Det blev starten på et længere forløb på sygehuset, som først for nylig er afsluttet. Men øjet er stadig ikke, som det var.

»Jeg tror aldrig, turen hjem fra Esbjerg har været så forfærdelig. Jeg troede aldrig, jeg skulle spille hockey igen, for jeg kunne ikke se en flyvende fis,« fortæller Thomas Spelling, der i 2012 blev draftet i femte runde af New York Rangers i NHL.

»Den der 'den ser fin ud'-melding kom aldrig rigtig fra lægerne i Aalborg, så jeg gjorde mig mine tanker om nye muligheder,« siger Spelling.

Siden har han gået til kontrol en gang om ugen, mens holdkammeraterne har forsøgt at fastholde topplaceringen i isligaen – alt imens coronaen har hærget truppen. Derfor har mange også troet, at Spelling havde været en af de virusramte. Men i stedet viste det sig altså at være en voldsom øjenskade. Og det har ikke været nemt at vende tilbage til 'jobbet'.

Aalborg Pirates' Thomas Spelling skal vænne sig til at spille med et større visir på hjelmen, end tilfældet er her på billedet fra 2019.
Aalborg Pirates' Thomas Spelling skal vænne sig til at spille med et større visir på hjelmen, end tilfældet er her på billedet fra 2019. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Normalt, når man er skadet, kan man træne alt mulig andet, men fordi jeg har haft så mange blødninger i øjet, har jeg ikke haft pulsen oppe i en måned,« siger Thomas Spelling.

Selvom årets sæson ikke har været målmæssigt prangende for herningenseren, har han i flere år været en kæmpe profil i ligaen.

Men lægerne har ikke turdet sende ham på isen igen, inden han i fredags afsluttede sine besøg på sygehuset. Konklusion:

En masse blødninger i øjet og en flænge på regnbuehinden.

»Og min pupil lever også sit eget liv,« fortæller den hårdføre hockeyspiller.

Den 28-årige pointmaskine vendt først tilbage til isen i slutningen af januar efter uheldet i december. Undervejs nåede også spillere og trænere at være bekymrede for, om han overhovedet ville blive ishockeyspiller igen.

Noget var dog anderledes, for lægerne havde rådet Aalborgs nummer 53 til at spille med et større glasvisir på hjelmen. Og det er ikke specielt nemt at spille med, siger Thomas Spelling.

»Men jeg føler ikke, det hæmmer mig på hockeybanen, og så længe jeg ikke er decideret blind …«

Anderledes svært har tilværelsen med øjenskaden været hjemme i privaten, hvor han er nødt til at lukke det beskadigede øje, når han sidder og ser fjernsyn.

En ishockeyligaens Karol Bielecki – den polske håndboldkæmpe, hvis øje blev stukket ud under en kamp – er Thomas Spelling ikke endt som. Selvom han erkender, at synet »ikke er, hvad det har været«.

»På isen er det ikke et problem, for jeg har ikke nogen blinde vinkler. Det eneste, jeg kan blive bange for, er, at jeg ikke kan se pucken, hvis den er i luften og kan gå i ét med tilskuerne,« slutter Thomas Spelling.