Tampere, Finland - 26. april 2003.

For 14 år siden vendte Danmark tilbage til ishockeyens bedste selskab ved IIHF Ishockey VM 2003 i Finland.

Det var 54 år siden, at Danmark sidst havde spillet med ved et A-VM, og dengang havde man tabt 0-47 til Canada – det største nederlag i mændenes bedste række i historien.

Nu, 54 år efter, stod Danmark over for mægtige USA i Tampere, Finland, på IIHF VM’s åbningsdag. De fleste medier forudså, at kampen ville minde meget om Canadas ydmygelse af det danske landsholdet halvt århundrede tidligere. Hvad mere var der at sige om dansk ishockey?

Et par timer senere havde hele verden glemt det sviende nederlag 54 år forinden. Det danske landshold havde med ét placeret lille Danmark på det store hockeyverdenskort.

USA var på hælene i hele kampen. Der var kun spillet seks minutter af kampen mellem Danmark og USA, da Bo Nordby Andersens scoring til 1-0 fik de første tilskuere og tv-seere verden over til at rejse sig lidt i sæderne. De fleste mente dog stadig, at USA nok skulle vende kampen.

Først da Kim Staal fire minutter senere scorede til 2-0, begyndte folk at tage notits af lilleputnationen Danmark. Og da forsvarsspilleren Jesper Damgaard gjorde det til 3-0, blev det tydeligt at se for enhver, at de amerikanske spillere var dybt rystede – og ikke havde et modsvar til danskernes spil og scoringer.

Efter to perioder var stillingen 4-1 til de stærkt undertippede danskere, inden Kim Staal med sit andet mål definitivt lukkede kampen i 3. periode. 5-2 i dansk favør, og alle spøgelserne fra 1949 var for længst fordrevet. Danmark var blevet en ishockeynation.

Mere end et ‘one-game wonder’

Den danske sejr over supermagten USA viste sig ikke bare at være et enkeltstående tilfælde. Nej, det var snarere en indikation på det hårde talentarbejde, der var gået forud i årene op til IIHF VM i 2003.

Seks dage senere spillede de danske darlings lige op med de senere verdensmestre fra Canada. 2-2 holdt danskerne de mægtige canadiere til. Det var i mellemrunden, og danskerne undgik således at tage del i nedrykningsspillet i 2003, som mange ellers havde spået de ville. Fremme i 2017 har Danmark stadig ikke oplevet at rykke ned i B-Gruppen.

IIHF VM 2003 blev den første kulmination på en udvikling, der har bragt Danmark fra C- og B-gruppen til toppen af verdens ishockeynationer. Og siden sejren over USA i 2003 har Danmark været en fast bestanddel af A-VM. Men kampen markerede ikke slutningen på dansk ishockeys rejse mod verdenstoppen.

Få år senere, i 2007, blev Frans Nielsen den første dansker til at score i NHL. I 2007 blev Lars Eller den første dansker, der blev valgt i NHL draftens første runde blandt de andre 210 bedste talenter i verden, da St. Louis Blues valgte ham som nummer 13. I alt har Danmark produceret 11 NHL-spillere.

Men efterhånden som nye og større kapitler skrives i dansk ishockeyhistorie, så vil den 26. april 2003 altid stå lysende klart som dagen, hvor eventyret for alvor begyndte.