A line of text in a paragraph

A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph.

A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph.

A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph.

A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph. A line of text in a paragraph.
35_Visa_College_0973_120dpi-1123194944.jpg
visa3.png

Småbørnsfamilie på Camønoen: "Du kan, hvad du vil"

Læs mere

Danske kvinder er mere klimabevidste end mænd

Vi vandrer som aldrig før, og hvorfor ikke give din vandreglæde videre til dine børn? Maria og hendes lille familie tog barnebærestolen på ryggen og vandrede fire dage på Camønoen langs Møns kyster.

Efterårsplanerne kan nå at have ændret sig mange gange, men er der noget, du altid kan benytte dig af, så er det naturen. Udnyt en ferie, en weekend eller blot en søndag og tag familien med på en vandretur eller blot en enkelt overnatning i naturen.


Ligesom alle andre mødre, bekymrer jeg mig en del om min datter. Det er ikke så meget, om hun får beskidte knæ, eller gåvognen får et hak. Men mere, om hun sover varmt, og om hun får nok grøntsager at spise. Så du kan nok forestille dig, jeg er bekymret, da min mand, Kenneth, og jeg beslutter at vandre på Camønoen over fire dage med vores datter, Aviaya, på 1,5 år. For hvad skal man pakke til sin tumling, når man skal overnatte i det fri? 

Vi får bestilt et styks oppustelig rejseseng, og vi låner et Trangiasæt af en ven. Lysten til at give naturen videre til vores datter overskygger bekymringerne. Vi skal opleve træer og skovbund på tæt hold, skabe ro om familien; finde nærvær i den bållugt, der sætter sig i håret, når man rister skumfiduser. Finde ro i lynlåslyden fra en teltdør, der bliver hevet op, når godnathistorien er læst til ende. 

Det er dét, vi længes efter i en travl hverdag. Det er derfor, vi en eftersårsmorgen lukker hoveddøren bag os og tager af sted mod Camønoen med vores tumling på tur.Leaf, Tent

Grand Canyon

Cardova 1-2 pers. telt

Pris: 461 kr. hos Grejfreak

Hvordan skal vi bo?

Camønoen er åbent året rundt. Du kan bo i shelters, i telt, bed&breakfasts og meget andet. Se mere på www.camoenoen.dk, hvor du også finder onlinekort over vandreruter og andre brugbare informationer.

Long-sleeved t-shirt, Outerwear, Black, Sleeve, Clothing
Electric blue, Outerwear, Sportswear, Sleeve, Clothing

Helly Hansen skiundertøj til damer

"Lifa" Comfort Dry

Pris: 349 kr. FØR: 600

Craft
skiundertøj til herre

Seamless i blå

Pris: 299 kr. FØR: 500

Hold varmen både dag og nat

Lawn, Grass
Facial hair, Hairstyle, Nose, Moustache, Forehead, Head, People, Face, Beard

Følg familiens eventyr og bliv inspireret på @tumlingpaatur

Hvor langt skal vi gå?

  • Vi gik fra Store Damme (parkeringsplads ved Brugsen) over Tøvelde til Møns Klint og tog bussen tilbage igen til Store Damme (husk mundbind). 

  • Planlæg ruten ordentligt. Book shelters på Naturstyrelsens hjemmeside, så du ved, du (og dit barn) har en soveplads.

  • Gå ikke for langt som småbørnsfamilie. Mellem 11-15 km. er nok, hvis der også skal være tid til leg og madlavning.
Steel-toe boot, Outdoor shoe, Work boots, Brown, Footwear
Footwear, Sock, Black

Ecco Xpedition vandrestøvler

Pris: 1199 kr. FØR 1600kr

Glem ikke de gode sokker til vandreturerne

Du kan, hvad du vil

Vi parkerer ved Store Damme Brugsen, og vi spiser makrel og rugbrød på en bænk, inden vi snører vandrestøvlerne og følger de første gule skilte gennem Møn. Vi vandrer på stranden, i åbne landskaber og på skellinjerne mellem markerne. Ser heste og får. Nyder septemberlyset, som danner trækronemønstre på de brede asfaltstier mod Tøvelde. Da det er mig, der har planlagt turen, er jeg overbevist om, vi kun skal vandre 11 km den første dag. Det er vores største fejl; ikke at planlægge ruten ordentligt. Men det finder vi først ud af senere, da dagen nærmer sig ulvetime, når støvlerne bliver tunge af sand, og hovedet tungt af frustrationer; for hvor langt er der? 

19 km i alt, viser det sig, i blæsevejr, så det er svært at holde kasketten på. Ved shelteret er der ingen vand, så Kenneth må vandre til naboen med tunge skridt og tomme depoter. Heldigvis får vi gang i gasblusset, og jeg tsk’er vilde katte væk fra kokosmælken, mens Aviaya synger ’mjav, mjav’, og Kenneth rører rundt i vores woksuppe. Lidt råt, synes jeg, at begynde vores vandretur sådan. Men alle mand bliver mætte, alle bliver lagt i seng. Aviaya sover i sit eget telt på sin oppustelige luftmadras med ’sengekanter’, som Kenneth slæber på, og som vi hastepuster luft i med en lille pumpe for at nå hendes sengetid. Kort tid efter dejser jeg selv om med babyalarmen ved min side og sheltertræ som sengebund, og jeg tænker: jeg kan, hvad jeg vil! Og så går det jo altid.


Backpack, Product, Bag, Green
Luggage and bags, Product, Bag, Backpack

LittleLife Adventurer bærestol

Tag din tumling med på ryggen.

Pris: 1424,25 kr. FØR: 1899

Mols Ventro 65 + 10l. vandrerygsæk

Plads til grej og ergonomisk støtte.

Pris: 649 kr. FØR: 1300

Den rigtige rygsæk er vigtig til de lange ture

Vandrehverdagsrytmen

Dagene går, og vi finder vandrerytmen. Tidligt af sted, lange pauser, gode udsigter. Nu ved vi, om taskerne skal indstilles på XL eller M, hvem der vasker titaniumgryderne (Kenneth), hvem der husker på solcreme og vandpauser (Maria), og hvem der holder humøret højt med sanglege som ’Jens Hansen Havde en Bondegård, ija-ija-ååhhh’ (Aviaya).  Vi tager et langt hvil ved ismejeriet Møns Is, mens Aviaya sover i læ af en stabel halmballer.

Vi spiller kort og laver varm frokost på Trangia, ser på de åbne marker, putter alle lår i stræk. Og det er så dejligt; at give sig tid. Vi går langs kysten over Klintholm Havn til Borre, og her er et særligt Skagensmalerlys, som falder helt rigtigt og klart. Og når bølgerne slår mod høfderne, og rullestenene synger med hvert bølgeskvulp, når Aviaya leger på kystklipperne, og vi får sand i håret og tang under neglene, så kan det mærkes; vi lever!


Play, Water
Arm

Følg familiens eventyr og bliv inspireret på @tumlingpaatur

Lav mad på farten

Light My Fire spisesæt m. 7 dele

Pris: 169 kr. hos Grejfreak

Vandrehusmorråd

  • Skær grøntsagerne ud hjemmefra og put portioner i fryseposer, så du ikke skal bakse for meget med madlavningen på vandreturen. 

  • Sørg for underholdning til din tumling i bærestolen; fx sæbebobler, insektglas, rosinpakker.


Trangia stormkøkken

Ultra letvægt - 8 dele

Pris: 424 kr. hos Grejfreak

Cookware and bakeware, Food steamer, Stock pot, Product
Product

Hjerter af klint

På tredje dag vandrer vi gennem Klinteskov under Danmarks ældste bøgetræer, og vi går langs Møns Klint i solskin; de blændede hvide vægge af kridt blinker til os, og det er den smukkeste del af turen. Helt nede ved kysten kan vi brække et lille stykke af klinten, og Aviaya og jeg tegner kridthjerter på træstykker, der ligger rundt omkring. 

Vi møder et par af Camønoens ildsjæle, som giver lokale tips om, hvor vi kan sove, og vi er heldige at finde plads ved shelterne ved Møns Klint. Det skal man ellers altid booke, særligt når det er højsæson. Da vi kommer frem, er der helt stille, flagermusene svæver lydløst over os, mens solen er ved at gå ned. Vi skal have simreret med pasta, tomatsovs og chorizo til aftensmad, som Kenneth tilbereder ved et borde-bænkesæt. Og mens vandet koger, slår vi telt op, befrier soveposerne og luftmadras af deres spænder. Skyller vores kroppe med varmt vand og sæbe. Tænder bål og tørrer dagens fugtige tøj på en krum pind. Forældrebekymringerne, som jeg havde forud for turen, er helt forsvundet. Aviaya sover godt, spiser nok, sidder fint i stolen, er for det meste glad. Ligesom nu, hvor vi hviskesynger ’Bjørnen Sover’, og barnet bliver så begejstret, at hun lægger sig ned på skovbunden, så blade og jord sætter sig på de runde kinder. 

Det er sidste aften, inden vi skal hjem til de varme stuer. Over natten spiser musene alt vores rugbrød under stjernerne - men det ved vi ikke endnu – og som vi sidder der ved bålet, og lytter til vandet koge, hører knitren fra brændet, der tørrer vores tøj og spiser rosiner fra pakken, så er dét det hele værd. Sliddet ved at bære tunge vandretasker, og puste luftmadrassen op med trætte arme. Skifte ble ved kystkanterne, koge vand over gasblus. 

Og jeg tænker; måske er det netop i disse praktiske vandregøremål, nærværet og roen som familie opstår? Dét, som ellers giver én lange bryster i en småbørnsfamilie (nævn opvask, madlavning, tøjvask), kan jo gå hen og blive helt hverdagsmagisk under hviskende trækroner med skovbundsbeskidte knæ.


Find den perfekte vandretur til jer

Vandreture i Danmark

134 vandreture af forskellig længde - lige fra afslappende spadsereture til længere flerdagesture

Pris: 299,95 kr. hos Bog & Idé

Running, Recreation

Læs flere artikler her

Me and my film crew were setting up for a basic interview. Before the interviewee sat down for the camera, the interviewer went over some questions with him. They proceeded to bounce ideas off of each other and had an energetic brainstorm.

Lorem ipsum dolor si amet

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedekleration

Dette er en annonce fra

euroinvestor_logo_sort_rgb.png
vbm_blu01.png
BT_100_mm_rgb.png

Dette er en annonce fra

vbm_blu01.png
BT_100_mm_rgb.png

Sponseret indhold: Denne artikel indeholder kommercielle links