Forskere har skabt en kunstig hånd, som gør det muligt at genskabe følesansen, så amputerede kan mærke ting med fingrene i protesen.

Danskeren Dennis Aabo Sørensen har som den første person fået påsat en sådan kunstig hånd på et hospital i Italien.

Den kunstige hånd blev forbundet til nerverne i hans overarm.

Dennis Aabo, som mistede sin venstre hånd i en fyrværkeri-ulykke for snart ti år siden, sagde hånd var ‘fantastisk’.

Det skriver BBC.

I laboratorieforsøg var han i stand til at beskrive form og hårdhed på de ting han rørte ved med hånden, selvom han havde bind for øjnene.

De nærmere detaljer i forsøget er blevet offentliggjort i tidsskriftet Science Translational Medicine.

- Det er første gang, at en amputeret har kunnet føle noget gennem en protese, siger professor Silvestro Micera fra Ecole Polytechnique Federale de Lausanne og Scuola Superiore Sant'Anna i Pisa, der har stået i spidsen for det internationale forskerteam, der har skabt hånden.

Teamet består af forskere fra Italien, Schweiz, Tyskland og Danmark. Fra Danmark har lektor Winnie Jensen fra Institut for medicin og sundhedsteknologi på Aalborg Universitet deltaget.

Det videnskabelige fremskridt er ikke hånden selv, men den elektronik og software, der gør det muligt at give sensorisk feedback til hjernen.

Professor Micera og hans team har lagt sensorer i den kunstige hånd, som kunne påvise og måle information i forbindelse med berøringer. Ved hjælp af computer-algoritmer, har forskerne kunne forvandle de elektriske signaler, og udsende dem som impulser, som de sensoriske nerver i overarmen kunne fortolke.

Under operationen i Rom, blev fire elektroder indopereret i nerverne i patientens overarm. Disse blev forbundet til de kunstige sensorer i fingrene på den kunstige hånd, og på den måde kunne informationer om berøring og tryk sendes direkte til hjernen.

36-årige Dennis Aabo Sørensen tilbragte en måned med at lave laboratorieforsøg. Først for at kontrollere at elektroderne fungerede, og derefter med forsøg, hvor elektroderne var fuldt forbundet med den kunstige hånd.