Pia Olsen Dyhr er en fighter. Hun blev i SF, da mange andre forlod partiet. Ligesom hun som ung blev hos sin alkoholiske far, da forældrene blev skilt. Mød partiformanden, der lige nu kæmper for hver én stemme, hun kan vinde til sit parti.

Opret abonnement på BT PLUS og Pia Olsen Dyhrs historie om, hvordan hun i 2014 overtog et parti i kaos - et job som flere andre havde takket nej til. Du får også adgang til alle andre artikler og guider i BT PLUS.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


»Sune, kan du ikke skaffe lidt mad. I går fik jeg kun en banan til frokost.«

Pia Olsen Dyhrs pressechef har mange opgaver. På vej mod børnehaven ’Ønskeøen’ på Amager har Sune Knudsen forsynet SF’s formand med et skriv om det interview om asylpolitik, hun skal lave med TV2 senere på dagen.

Nu må han sikre, at chefen ikke går sukkerkold.

Pia Olsen Dyhr står midt i sin første valgkamp som SF-formand. Det er en daglig kamp at få opmærksomhed i medierne.

Valget på torsdag er en kæmpe svendeprøve for den 43-årige kvinde, der i februar 2014 overtog et parti i kaos. Og et job som flere andre havde takket nej til.

Siden da har hun samlet partiet, skabt ro og engagement og udstukket en ny kurs. Men det er alligevel op ad bakke. Hver eneste dag er hun til eksamen i meningsmålingerne, og hun får ikke topkarakterer. Fremgangen siden hun blev formand, er afløst af en svag tilbagegang under selve valgkampen. Det kan betyde, at et markant folketingsmedlem som Özlem Cecik risikerer ikke at blive genvalgt. En af forklaringerne er, at SF leverer en tredjedel af de vælgere, der er gået over til Uffe Elbæks Alternativet.

Regeringsrokade i august 2013, hvor Helle Thorning-Schmidt præsenterer Pia Olsen Dyhr som ny transportminister. En post hun var meget glad for. (Fra venstre: Nick Hækkerup, Karen Hækkerup, Henrik Sass Larsen, Helle Thorning-Schmidt, Annette Vilhelmsen, Pia Olsen Dyhr og Nikolaj Wammen). Foto: Søren Bidstrup
Regeringsrokade i august 2013, hvor Helle Thorning-Schmidt præsenterer Pia Olsen Dyhr som ny transportminister. En post hun var meget glad for. (Fra venstre: Nick Hækkerup, Karen Hækkerup, Henrik Sass Larsen, Helle Thorning-Schmidt, Annette Vilhelmsen, Pia Olsen Dyhr og Nikolaj Wammen). Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Valgkamp

Da BT Weekend møder Pia Olsen Dyhr er der stadig otte dage til valget. Partiformanden har været oppe siden kl. 5.30. Det er hun hver dag for tiden. Kl. 12.00 mødes hun med SFs pressechef Sune Knudsen ved Christiansborg, og kører mod en børnehave på Amager, i en minibus med et kæmpe billede af hende selv på siden. ’Når et menneske mister dagpenge, mister alle tryghed’, står der.

Tidligere på dagen har hun været i SBS-Radio, er blevet interviewet til DR om det radikale skatteudspil, samt været ude at løbe 6 km med Dolly Partons greatest hits i hovedtelefonerne. Senere på dagen skal hun i Ekstra Bladets TV, i duel med Pia Kjærsgaard på TV2 News, før aftenen slutter med Debatten på DR2.

Udenfor børnehaven står DR og venter. Reporteren Erkan Özden følger Pia Olsen Dyhr under hele valgkampen. Hun er på ’live’ flere gange om dagen, mens resten af SF’erne har svært ved at trænge igennem. For i medierne handler det meste om Thorning og Løkke.

»Jeg skal ikke klage, jeg har jo min stalker fra DR, der følger mig hver dag,« siger Pia Olsen Dyhr med et stort grin.

»Erkan Özden sørger for, at jeg får en fin dækning, men det er svært for vores almindelige kandidater. Özlem knokler virkelig, også på de sociale medier, men det meste af interessen samler sig jo om de to, der vil være statsminister,« siger hun.

Børn

I børnehaven hilser pædagogerne venligt på Pia Olsen Dyhr.

»Kolonien er sparet væk, men vi er ved at øve os på en cirkusforestilling til sommerfesten,« siger en af dem.

Børnene er klædt ud som soldater og prinsesser og viser en flot forestilling med kanonkonger og alt, hvad der hører til.

Pia Olsen Dyhr sidder på jorden og hygger sig. Hendes egen datter har gået i skovbørnehave. Nogle af pigerne snakker med Pia Olsen Dyhr og læner sig kærligt op ad hende.

Børnehavelederen Bjarne Kofoed får en lang snak med SF-formanden.

»Vi skal spare en procent hvert år, og jeg må selv om, hvordan jeg gør det. Jeg vil jo helst ikke fyre pædagoger, så jeg må spare på noget andet, f.eks. er kolonien. Men det er svært at leve op til kravene,« siger han.

På Ønskeøen er der tre pædagoger til en stue med 20 børn.

»Institutioner i Københavns kommune har det faktisk bedre end andre. Mange steder er der færre pædagoger pr. barn,« siger han, før Pia Olsen Dyhr forsvinder for at lave et interview med DR om, vigtigheden af at undgå farlige stoffer i legetøj.

»Vores børn skal jo også helst kunne få børn, når de bliver voksne,« siger hun.

Da hun forlader børnehaven, ankommer kvalitetstilsynet. De kommer jævnligt for at tjekke, om børnehaven lever op til de udstukne læringsmål og pejlemærker.

Samleren

Hjemme i Brønshøj har hun tre døtre – to af dem er bonusdøtre fra Villy Dyhrs tidligere ægteskab. Den yngste har de fået sammen.

Også i familien er Pia Olsen Dyhr den store samler, ligesom hun har været som partiformand. Den nærmeste familie består af både SF’ere, Socialdemokrater og Radikale. Det kan næsten ligne forhandlingerne om et regeringsgrundlag, når de alle samles om køkkenbordet.

Hendes mands eks-kone, Kirsten Auken, er datter af Margrethe Auken, der er medlem af Europa-Parlamentet for SF, og søster til Ida Auken, der forlod SF i protest til fordel for de Radikale, da SF gik ud af regeringen. Derfor er Pia Olsen Dyhr papmor for Ida Aukens niecer. Hendes egen mand, Villy Dyhr, der er forbundssekretær i HK/Danmark, forlod SF i protest, dengang Villy Søvndal blev formand i 2005. Han har i stedet meldt sig ind i Socialdemokraterne. Nå ja... ved det valg i 2005 vandt Villy Søvndal over... Pia Olsen Dyhr.

Regeringens salg af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs splittede SF og sendte partiet ud af regeringen og ud i en massiv krise. Flere markante profiler bl.a. Ida Auken og Astrid Kragh valgte at tage afsked med partiet. Her forlader flere af SF’s ministre Folketinget. Foto: Keld Navntoft
Regeringens salg af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs splittede SF og sendte partiet ud af regeringen og ud i en massiv krise. Flere markante profiler bl.a. Ida Auken og Astrid Kragh valgte at tage afsked med partiet. Her forlader flere af SF’s ministre Folketinget. Foto: Keld Navntoft
Vis mere


I må kunne få nogle gevaldige diskussioner derhjemme, når hele familien er samlet?
»Vi har politiske holdninger og kan diskutere ligesom alle andre. Men det er faktisk ikke et problem. Men nogle gange tænker jeg: ’Uha’, når jeg ser, hvad min mand skriver på Facebook. Han forlod ikke SF, fordi jeg tabte formandsvalget, men fordi Villy Søvndal vandt. For han var bekymret for, at SF ville blive trukket alt for langt til venstre og blive alt for traditionelt.«

Sådan gik det jo slet ikke?
»Nej, men det var ikke til at vide. Dengang stillede jeg op som den grønne og mere moderne kandidat. Allerede tilbage i 1990erne talte jeg for, at vi skulle i regering med Socialdemokraterne og også gerne de Radikale. Det var Villy Søvndal meget imod – dengang. Senere var det så det, han selv gjorde. Men det var på en måde mit projekt,« siger Pia Olsen Dyhr.

Frokost

Der er blevet indkøbt noget spiseligt til Pia Olsen Dyhr. To dåser nødder, nogle kiks og igen – en banan. Hun spiser, mens minibussen kører mod Christiansborg, hvor hun skal interviewes af TV2. Det er håbløst at få rigtig mad, når man er i valgkamp. Hun har ellers arbejdet hårdt med sin kost det seneste år og tabt 20 kg.

»Jeg løber seks km. hver morgen, og træner derhjemme med øvelser og armbøjninger. Og så passer jeg meget på med kosten. Det er slut med kager og slik. Men det er umuligt at holde styr på i valgkampen,« siger hun.

Men hun får hjælp på hjemmefronten.

»Jeg har verdens mest fantastiske mor. Når jeg kommer hjem om aftenen, får jeg en sms, hvor hun spørger, om jeg har fået noget at spise. Når jeg svarer: ’Nej, det nåede jeg ikke lige’. Så skriver hun f.eks.: ’Der står noget lasagnette til dig i køleskabet, du skal bare varme det. Det er sådan en lidt finere form for lasagne’.

Kan din mand ikke hjælpe til?
»Jo, men han har også en lille smule travlt. Og i øvrigt har en af mine bonusdøtre fået en avisrute. Det var lidt hårdt, så han må også hjælpe til med det.«

Hvor meget søvn får du for tiden?
»Jeg står op 5.30 hver dag. I går kom jeg tidligt i seng – ca. 23.00. Men det bliver kun til 5-6 timer hver nat – og det er ikke så godt. Jeg elsker at sove. Jeg er ikke så god, når jeg ikke får søvn nok. Jeg bliver lidt sur. Og det må jeg jo ikke. Jeg skal hele tiden virke som om, jeg er glad og har overskud. I går blev jeg faktisk lidt sur til et arrangement på Handelshøjskolen. Men det var Simon Emil (Ammitzbøll fra Liberal Alliance, red.) det gik ud over, og han kan godt klare det. Jeg blev rigtig sur over, at han blev ved med at sige, at den eneste måde at skabe arbejdspladser på er at sætte skatten ned. De lande i verden, der har en laveste skat, har jo ikke altid flest arbejdspladser, vel,« spørger hun retorisk.

Som vikarierende miljøminister overnattede Pia Olsen Dyhr i juni 2013 i Grønnæsse skov med sin datter Laura. Formålet var at gøre danskerne opmærksom på de 156 steder, hvor man gratis kan slå sit telt op. Foto: Betina Garcia
Som vikarierende miljøminister overnattede Pia Olsen Dyhr i juni 2013 i Grønnæsse skov med sin datter Laura. Formålet var at gøre danskerne opmærksom på de 156 steder, hvor man gratis kan slå sit telt op. Foto: Betina Garcia
Vis mere

​Formanden

Efter Pia Olsen Dyhr i 2005 havde tabt kampvalget om formandsposten til Villy Søvndal, var hun meget tilbageholdende med at overtage formandsposten i partiet. Muligheden opstod, da Annette Vilhelmsen kastede håndklædet i ringen og forlod posten, efter regeringen havde solgt Dong-aktier til Goldman Sachs. Annette Vilhelmsen gik af og trak SF ud af regeringen til stor fortrydelse for Pia Olsen Dyhr, der på det tidspunkt var rigtig glad for at være transportminister. Flere af hendes ministerkolleger blev så sure, at de forlod SF. Astrid Krag og Ole Sohn blev Socialdemokrater, og Ida Auken blev Radikal. Men Pia Olsen Dyhr blev i SF.

»Jeg tænkte aldrig på at skifte til et andet parti. Men der var et tidspunkt, hvor jeg tænkte på, om jeg måske skulle finde mig et rigtigt arbejde. Det var en overvejelse værd, når der skete så dramatiske ting. Men jeg kunne bare ikke. Jeg kunne mærke dybt inde i mig selv, at jeg ikke kan undvære politik.«

Hun er typen, der bliver. Da hendes forældre blev skilt, dengang hun var 11 år, blev hun boende hos sin far, selv om han var alkoholiseret førtidspensionist. Nogen skulle jo tage sig af ham, tænkte hun. Og mens han fjollede rundt i en brandert nede på Vallensbæk Torv, gravede lille Pia sig gennem bøgerne på skolebiblioteket og kommunebiblioteket og fandt voksenkontakt i den lokale kirke, hvor hun sang i koret, og hvor organisten huskede at spørge hende, om hun havde fået noget at spise, og om hun havde læst sine lektier.

Hun meldte sig ind i SF i en slags stille protest mod at drengene i skolen troede, at de kunne bestemme det hele. Derfor render hun ikke bare af pladsen, når det ser sort ud.

En festklar Pia Olsen Dyhr på vej til Dronningen Margrethes 75-års fødselsdag. Foto: Nils Meilvang
En festklar Pia Olsen Dyhr på vej til Dronningen Margrethes 75-års fødselsdag. Foto: Nils Meilvang
Vis mere


I SFs ledelse forsøgte man at overtale flere andre til at blive formand. Pia Olsen Dyhr forsøgte selv at overtale Lejres borgmester Mette Touborg og SFs næstformand Jonas Dahl, men de sagde stædigt nej tak. Til sidst måtte hun selv tage ansvaret.

Meningsmålingerne

»Egentlig kan jeg bedst lide at være i maskinrummet, i stedet for at stå på broen. Det jeg allerbedst kan lide, er forhandlingerne at skabe nogle resultater, som danskerne kan mærke. Heldigvis kan jeg gøre begge dele nu, jeg var jo også selv med ved finanslovsforhandlingerne. Det allersjoveste var, da jeg var transportminister og forhandlede togfonden på plads. DF og Enhedslisten havde vidt forskellige ønsker, og vi skulle finde ud af, hvad vi kunne blive enige om og få landet til at hænge bedre sammen med kollektiv trafik. Jeg kan lide at samle og finde løsninger.

Det var også det hun gjorde, da hun blev formand for SF.

»Da vi havde alle de diskussioner, kunne jeg slet ikke forestille mig, at der ikke var noget SF. Jeg har SF helt inde i maven. Når jeg var rundt i landet og tale med almindelige medlemmer, havde de det jo på samme måde. De kunne slet ikke forstå de problemer, vi havde i folketingsgruppen.«

Men hvorfor tror du, I er gået tilbage i meningsmålingerne under valgkampen?
»Det svinger rigtig meget. Og jeg tror, det forvirrer mere, end det gavner, at der er målinger hver eneste dag.«

Har du tabt stemmer til Uffe Elbæk?
»Jeg vil egentlig gerne sige noget pænt om Uffe Elbæk. For han minder os andre om, at vi ikke bare skal snakke daglig politik, men også huske at snakke om vores visioner for, hvor vi ønsker, at samfundet skal bevæge sig hen,« siger hun.

Minibussen ruller op foran Christiansborg, hvor TV2 står og venter. De vil spørge, hvad Pia Olsen Dyhr mener om de borgerliges fælles annonce om udlændingepolitikken.

Mens kameraet stilles klar, ruller en mand i elektrisk kørestol hen mod Pia Olsen Dyhr. Han er lige ved at trille ind i billedet.
»Hvad med de skæve eksistenser,« råber han.

Pia Olsen Dyhr siger et eller andet om, at dem skal der også være plads til. Men manden er ikke tilfreds.

Han hedder Flemming Johansen og lider af både sclerose og en sygdom, der får hans ene hofte til at synke ned.

»Jeg vil gerne have politikerne i tale. Det er helt skørt, at handicappede og syge skal tvinges til at arbejde 40 minutter om ugen. Og at det kan tage syv til otte år at få førtdispension, selv hvis man er stærkt handicappet,« siger han.

Foto: Andreas Karker
Foto: Andreas Karker
Vis mere


Stemmer du på SF?
»Nej, på Enhedslisten,« siger Flemming Johansen.

Pressechefen Sune Knudsen, der holder Pia Olsen Dyhrs taske, mens hun bliver interviewet, konstaterer tørt:

»Det er altid godt at komme ud i virkeligheden«.