For tre år siden lagde Trine Baadsgaard stilen om og droppede det ligegyldige overforbrug. I dag er hun nogle tusinde kroner rigere – hver måned

I dag virker det som det mest naturlige i verden at kigge sin PBS-oversigt igennem for unødvendige poster. Men for tre år siden, da Trine Baadsgaard kiggede ned over siden med dyre tv-abonnementer, udenlandske magasiner og aviser, var det en øjenåbner. Det var længe siden, hun havde spekuleret over noget af det. I mange år havde forbruget bare fået lov at køre, mens pengene blev knoklet ind i Trine Baadsgaards freelanceforretning.

Her kan du læse om Trine Baadsgaard og hvordan hun lagde sin økonomiske stil om og droppede det ligegyldige overforbrug.

Opret abonnement på BT PLUS og få adgang til mange forskellige guides om blandt andet sundhed, indblik, økonomi, elektronik samt meget mere.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.

 


I dag virker det som det mest naturlige i verden at kigge sin PBS-oversigt igennem for unødvendige poster. Men for tre år siden, da Trine Baadsgaard kiggede ned over siden med dyre tv-abonnementer, udenlandske magasiner og aviser, var det en øjenåbner. Det var længe siden, hun havde spekuleret over noget af det. I mange år havde forbruget bare fået lov at køre, mens pengene blev knoklet ind i Trine Baadsgaards freelanceforretning.

Det er tre år siden, Trine Baadsgaard lagde stilen om. Fra det hovedløse forbrug til den nye tendens, hvor hun tænker, inden hun bruger.

»Jeg har altid arbejdet meget, og det gik godt. Men jeg skruede hele tiden op for forbruget. Jeg ville hele tiden tjene flere penge, for jeg ønskede mig hele tiden nye ting,« forklarer hun.

Sparet er tjent


Indtil hun en dag fik tanken: ’Måske skal jeg ikke tjene flere penge, måske skal jeg bare bruge færre?’

»Jeg har aldrig været hende med 27 par nye sko i garderoben. Men jeg havde vænnet mig til, at jeg skulle have de nyeste produkter fra Apple, smykker, lækkert tøj og rejser.«

Det hovedløse forbrug fik en ende, men hvis man tror, at Trine Baadsgaard er blevet til en udslidt sparedronning i snavset genbrugstøj, kan man godt tro om. En diskret makeup, perleøreringe og en mellemblå ulden cardigan er alt sammen med til at vise, at man godt kan have stil, selv om man tænker sig om, inden man køber.

Det var nemlig målet, da Trine gik i gang med at luge ud i PBS-oversigten for et par år siden.

»Fitness-abonnementer, tv, magasiner, gud, hvor var der mange penge at spare alene ved at tænke sig om. Allerede efter to måneder kunne jeg mærke effekten, og det gav mig virkelig blod på tanden. Jeg gik i gang med at gennemgå mine forsikringer og i det hele taget se mit liv i et nyt lys,« husker hun.

Hendes liv ændrede sig på en række områder. Hun købte en ny bil, som kører længere på literen, hun købte en fryser, så hun kunne købe større og mere økonomisk ind, og hun fik høns, så hun ikke var nødt til at smide så meget mad ud. Samtidig støvsugede hun sine supermarkedsbesøg for impulskøb, for hun regnede sig frem til, at der var 18 pct. at spare ved at lade alle de sjove, men unødvendige ting ligge på hylderne i supermarkedet.

Forbrugskvalmen

Sidste år udgav Trine en bog om, hvordan man opnår et mere bevidst forbrugsmønster. Målet er hverken at prædike, frelse verden eller spare sig til hudløshed. Tværtimod er målet at bruge pengene med mere omtanke, så livet bliver sjovere. Hun har heller ingen nøkker ved at mødes på en café med udsigt over Øresund og bestille en croissant og en caffe latte. Nej, det er bare et spørgsmål om at blive bevidst om sit forbrug.

»Efterhånden havde jeg fået det, som jeg i dag kalder forbrugskvalme. Hvorfor er der så mange produkter, og hvorfor skal vi have maskiner til alt? Jeg havde yst til at gå tilbage til basic.«

»Det gik op for mig, hvor meget mad jeg smider ud. Jeg fik det så dårligt, når jeg så, hvor meget der lå i skraldespanden. Jeg begyndte at organisere husets rester. Hvad kan man bruge en kartoffel til? Jo, hvis den lige får et løg og lidt persille på en pande, kan den blive til en lille ret, og så kan man lige tø to frikadeller op og sætte sammen med salaten fra i går. Min familie blev virkelig overrasket over, at det der var rester,« siger Trine Baadsgaard.

Der var efterhånden gået sport i at se forbruget efter i sømmene, så Trine begyndte at blogge om emnet. Det viste sig, at mange delte hendes forbrugslede, og bloggen ’Nøjsom’ fik vind i klikkene

»Det ramte en tidsånd. Op til finanskrisen er der sket et skred i værdier og holdninger – specielt i min generation.

Hjemme på Fyn bor Trine Baadsgaards 72 år gamle mor. For hende har nøjsomhed aldrig været en beslutning. Det er hendes livsstil.

»Min mor har aldrig smidt penge væk. Men som barn var vi et halvt år i Sydamerika, og hun bor i et hus, som er betalt. Hun er nøjsom i ordets fineste betydning, så jeg har værdierne med hjemmefra. Jeg skulle bare samle det op, som jeg havde med mig fra barndommen,« forklarer Trine.

Hun taler for, at vi igen lærer at stoppe strømper eller lave mad af rester, som vores forældre gjorde. For det er en nødvendighed i en verden, hvor ressourcerne er ved at slippe op

»Vi har simpelthen ikke råd til andet. Ved du, at prisen på vand er stedet 50 pct. inden for de sidste ti år? Og at et toilet, der løber et år, koster 16.000 kroner? Det er jo helt vildt,« fortæller hun.

Slut med lilo

I dag har Trine Baadsgaard skåret alt det væk, som hun i sin bog kalder lilo.

»Det betyder ligegyldigt lort,« siger hun med en høj latter.

Det er blandt andet den dyre købekaffe, som let koster 11.000 kroner om året. Det er den dyre tur til frisøren. Det er urtepotteskjuleren og chokoladekiksene, som man falder over i Netto. Alt det har hun droppet.

»Når jeg ser et par fede støvler, tænker jeg mig om, inden jeg køber dem. Det er ikke, fordi det hele skal være surt, og hvis de vinterstøvler kan få dig glad og tørfodet gennem vinteren, skal du da have dem, og hvis din caffe latte er det bedste i din verden, skal du endelig beholde den. Det er tankeløsheden, jeg prøver at gøre op med.

»Jeg kan ikke lide ordet spare, for det lyder som om, man ikke har råd til den livsstil, man ønsker sig. Det lyder surt. Jeg er fortaler for, at man tager sit forbrug op til overvejelse. For mig har det betydet, at jeg netop får råd til det, jeg synes er sjovt. Jeg har fået råd til at tage et par dage til Sønderjylland og 14 dage til Kina. Og det alene ved at tænke mere over, hvad jeg bruger mine penge på. Jeg prioriterer oplevelser frem for ting. Og det er slut med at tage på shopping og købe en masse fede ting, som bare skaber et behov, man ikke havde, da man tog hjemmefra.«

Sidste år udgav Trine Baadsgaard bogen 'Nøjsom'. Privatfoto
Sidste år udgav Trine Baadsgaard bogen 'Nøjsom'. Privatfoto
Vis mere