Efter en veldokumenteret nedtur kulminerer Michael Falch kreativt og personligt som 60-årig. Han er klippen i familien, musikalsk sulten og albumaktuel

1980er-fænomenet Michael Falch gik mentalt og kreativt på røven i 1990erne, men specielt siden albummet ’Falder du nu’ fra 2006 er det kun gået fremad.

»Nu er det vist på tide, at der kommer en solstrålehistorie fra mig,« siger han.

»Mine forældre døjede med en masse problemer, som vi fik med i bagagen. Det værste for mig ville være at gentage den livsstil over for mine børn, men det var lige ved at ske. Heldigvis fik jeg stoppet brat, ellers havde jeg gentaget mønstret,« siger Michael Falch.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele interviewet med albumaktuelle Michael Falch, som efter sin nedtur for år tilbage er mere end klar til fremtidens solstrålehistorier. Nu taler han ud ...


Efter en veldokumenteret nedtur kulminerer Michael Falch kreativt og personligt som 60-årig. Han er klippen i familien, musikalsk sulten og albumaktuel

»Det sidste år har været vildt, det har nærmest været som i tiden med Malurt.«

BT møder Michael Falch på spillestedet Viften i Rødovre, hvor han skal optræde med vennen og kollegaen Poul Krebs, med hvem han har haft et yderst populært samarbejde det seneste år. I hele perioden har Falch ved siden af gået med et nyt og eksperimenterende soloalbum i maven, som har fået titlen ’Pludselig alting samtidig’.

1980er-fænomenet Michael Falch gik mentalt og kreativt på røven i 1990erne, men specielt siden albummet ’Falder du nu’ fra 2006 er det kun gået fremad.

»Nu er det vist på tide, at der kommer en solstrålehistorie fra mig,« siger han.

Som mange forældre oplever, er man ikke ene om sine op- og nedture – de påvirker hele familien. Falch var ved at sende den dårlige stafet videre, men blev reddet på stregen, og i dag tegner der sig et helt andet billede.

»Mine forældre døjede med en masse problemer, som vi fik med i bagagen. Det værste for mig ville være at gentage den livsstil over for mine børn, men det var lige ved at ske. Heldigvis fik jeg stoppet brat op for 15 år siden, ellers havde jeg gentaget mønstret,« siger Michael Falch.

Stor kærlighed

I dag er det en noget anden rolle, Michael Falch spiller for sine tre børn og tre børnebørn.

»Det er jo så længe siden, at mine børn nu har vænnet sig til at opfatte mig som en klippe i deres liv – det der totale nervevrag, jeg var, ligger langt tilbage. Det store er ikke at være den, der bringer uro, men snarere den, der indimellem kommer med lidt fred. Det er en af de store gaver i mit liv.«

Poul Krebs og Michael Falch på plænen i Tivoli ved Fredagsrock 27. maj 2016.
Poul Krebs og Michael Falch på plænen i Tivoli ved Fredagsrock 27. maj 2016. Foto: Torben Christensen/Scanpix 2016
Vis mere

Og selvom den gamle læderjakke-rocker havde forsvoret at skulle blive bedstefar-sentimental, især i medierne, er der en lille knægt, der ikke er til at komme uden om.

»Jeg har aldrig nogensinde set så vild en livsgejst, som lille Hugo på syv måneder viser, når han kravler rundt. Et smilende lille væsen. Jeg ved, det er sentimentalt, men for fanden hvor er det smukt og stort. Det er det mystiske ved kærlighed. Da vi fik vores andet barn, Soffi, syntes jeg, det var synd for hende. Anna havde jo booket al kærligheden. Men da hun så kom, sagde det slam, så blev den kærlighed bare fordoblet, og det samme skete med Mathilde, det bliver bare ved.«

Hviler ikke på laurbærrene

Samme kærlighed og entusiasme, som Michael Falch udtrykker over for familien, er der også til musikken. Virketrangen er intakt, og alderen har også givet nye perspektiver til sangskrivningen. Sjældent for en 60-årig – en alder, hvor rigtig mange kunstnere hviler på laurbærrene.

»Jeg havde ikke drømt om at blive 30, så det er en vild forlænget spilletid, jeg er røget ud i. Men mageligheden og selvtilstrækkeligheden har ikke nået mig endnu. Jeg læner mig ikke op ad nogen efterløn lige nu. Mit liv har mest intensitet, når jeg skriver sange, og når jeg optræder,« siger Michael Falch og fortsætter:

En vigtig faktor er, at jeg har mediteret hver dag i 15 år. Træning, træning – det virker ved gentagelse. Det må have en enorm effekt på psyken, som har effekt på sangskrivningen. Det er som at opleve medvind indefra. Men det er ikke sådan en leverpostej-agtig, permanent sindsro, som jeg måske håbede på og søgte engang. Jeg vil ikke have bedøvelse, jeg vil have skarpt nærvær.«

Som noget ret usædvanligt for en musiker, er Michael Falch i en alder af 60 år mere kreativ end nogensinde.
Som noget ret usædvanligt for en musiker, er Michael Falch i en alder af 60 år mere kreativ end nogensinde. Foto: PR
Vis mere

Du klarer den godt, men kigger man på rockhistorien, har mange artister det kreativt svært som ældre?

»Man kan meget let komme til at skygge for sit eget værk. Og det var måske det, der var ved at ske for mig i 1990erne, men det er da fedt at se sit navn komme højere op på plakaterne igen, det kan jeg ikke skjule. Og al den glæde og varme, jeg har fået, det har fodret mit indre rockdyr. Jeg har prøvet at være tidsånden med Malurt i begyndelsen af 1980erne. Men det nyder jeg at være helt uden for nu. Jeg har ikke noget ansvar for tidsånden,« siger Michael Falch og tilføjer:

»Mit mantra en nok den psykologiske sangskrivning. Livet er et krævende projekt, og jeg har nok altid talt til dem, der har det svært på den ene eller anden måde. Den røde løber og jetset-livet har aldrig interesseret mig. Grundspørgsmålet er, hvad vil det sige at være menneske, hvad koster det, og hvor gør det ondt? Det er det, ethvert godt rockalbum bør være et spejl på.«

Poul Krebs og Michael Falch på plænen i Tivoli ved Fredagsrock 27. maj 2016.
Poul Krebs og Michael Falch på plænen i Tivoli ved Fredagsrock 27. maj 2016. Foto: Torben Christensen/Scanpix 2016
Vis mere

Michael Falch om ...

... SIND-koncert med datteren Mathilde Falch

»Mathilde har længe engageret sig i SIND (Landsforeningen for psykisk sundhed, red.), og jeg bakker hende op. Hun gør et kæmpe stykke arbejde for mennesker, som døjer med ting, som hun og jeg har døjet med, og som jeg kan relatere til. For hende især om at have kæmpet med anoreksi. Jeg har nok fokus på folk, for hvem alt ikke bare er lutter lagkage – det er den slags folk, der kalder på mig.«

... det aktuelle album ’Pludselig alting samtidig’

»Ilden og teksterne kaldte på rumklang, noget højere til loftet, andet end den tørre americana-lyd, jeg længe har dyrket. Jeg bookede mine makkere Mahler & Bir, aka Christoffer Møller og Lars Skjærbæk, for at fremhæve den ambiente lyd, de har på mange af deres produktioner. Er der tendenser til magelighed, bryder jeg den her. Det er ny boldgade med kamp til stregen. Det er den største kampplads, jeg har været på i studiet, siden Nils Henriksen producerede Malurt.«