280.000.000.000 kr.

Så meget, var Liliane Bettencourt ifølge Forbes god for, da hun forleden sov fredeligt ind og sagde farvel til denne verden efter et langt liv. Et 94 år langt liv.

Men tror man, at den enorme rigdom gjorde hendes lange liv til et lykkeligt liv, så tager man fejl. For historien om verdens rigeste kvinde er også beretningen om svindel og bedrag, om sorg og tragedie. Om et glamourøst liv som nazistiske og politiske skandaler kastede en sort skygge over.

‘Because you’re worth it!’

Dét motto ligger i mørtlen til fundamentet, som Liliane Bettencourt voksede sig stor og rig på.

Hendes far Eugène Schueller var uddannet kemiker, en fattig én af slagsen, indtil han i 1909 hjemme i familiens køkken lavede dén blanding, der skulle revolutionere verden. Hårfarve.

Indtil da havde kvinder kun kunnet farve hår med naturprodukter, og dermed kun haft valget mellem sort og rødt. Nu åbnede en verden af muligheder sig. I farver.

Auréale, kaldte han sit produkt.

Da datteren Liliane blev født 13 år senere, var det også til en farvestrålende verden.

I 1922 var hendes far allerede blevet styrtende rig på produktet, og familien var for længst flyttet fra ydmyge kår til en herskabslejlighed på Paris’ venstre Seinebred - dér hvor de eksklusive shoppinggader ligger - og en paladslignende sommerresidens på Bretagne-kysten med havudsigt naturligvis.

Tjenestefolk og privatlærere var en del af opvæksten for den lille Liliane, som helt bogstaveligt kørte på 1. klasse. I Rolls Royce.

Fem år gammel indtraf den første tragedie i hendes liv, da hendes mor døde pludseligt og alt for tidligt. Men faderen kompenserede tilsyneladende rigeligt for tabet, og tog sin datter med sig overalt. Også på kontoret og fabriksinspektioner i den virksomhed, som bare voksede og voksede under navnet L’Oréal.

Firmaet, som sikrede Liliane Bettencourt pladsen som nummer et på listen over verdens rigeste kvinder. 
Firmaet, som sikrede Liliane Bettencourt pladsen som nummer et på listen over verdens rigeste kvinder.  Foto: YOAN VALAT/EPA
Vis mere

Faktisk var de to så tætte, at Liliane var sygeligt jaloux på enhver kvinde, der kredsede for ihærdigt om faderen. Hvilket kan have været årsagen til, at faderen aldrig giftede sig igen.

Til gengæld flirtede faderen med andre ting. Antisemitiske og nazistiske ting.

Før og under Anden Verdenskrig var Eugène Schueller en ivrig nazisympatisør, som postede enorme summer i hemmelige fascistiske organisationer, der så såvel kommunister som jøder som fjender, og ingen kvaler havde ved at opkøbe ejendomme, som nazisterne havde konfiskeret fra jøder. Bl.a. en ejendom i Karlsruhe, som siden blev L’Oréals tyske hovedsæde.

Det var i det antisemitiske miljø, at han mødte dén mand, der i krigens tidlige år i et nationalsocialistisk tidsskrift skrev: »Er udryddelse af jøder en pligt? Ja, hvis det tjener fællesskabet«. Dén mand, der efter krigens ophør fik Eugène Schueller af krogen, da han stod til retsforfølgelse. Dén mand, der skulle blive hans svigersøn. André Bettencourt.

Liliane var blevet en feteret ung kvinde i den parisiske overklasseverden, da André Bettencourt éntrerede familiens overdådige liv.

Liliane Bettencourt og hendes mand André, som var minister i en årrække. 
Liliane Bettencourt og hendes mand André, som var minister i en årrække.  Foto: AFP
Vis mere

Han havde reddet sin egen ære ved i krigens slutfase at gå ind i den franske modstandsbevægelse og dermed blive udråbt til krigshelt, hvilket skulle blive en byggesten for hans politiske karriere som minister i adskillige regeringer .

Fem år efter krigens afslutning anmodede han om Lilianes hånd. Og fik den. Tre år senere kom deres datter Francoise til verden, og fire år senere - i 1957 - døde Lilianes elskede far, Eugène Schueller. Hun arvede alt.

Liliane Bettencourt sammen med den verdensberømte operasangerinde Maria Callas.
Liliane Bettencourt sammen med den verdensberømte operasangerinde Maria Callas. Foto: Foto: Getty Images
Vis mere

Det var - og har altid været - et liv i overdådig luksus. Liliane Bettencourt havde ejendomme strøet ud over hele verden, yachts liggende klar på eksotiske øer. Hun ejede sågar én selv.

Modsat sin far var hun aldrig specielt aktiv i den virksomhed, der havde skabt hendes rigdomme. Det sociale liv med glimmer og diamanter, galla og opera var mere den pressesky milliardærs scene, hjemmet centrum for eksklusive sammenkomster, omend hun dog også donerede store summer til velgørenhed.

I 1990erne begyndte skeletterne at rasle i skabet, da skjulte papirer om såvel faderen som mandens tilknytning til nazisterne før og under Anden Verdenskrig blev offentliggjort i pressen.

Liliane Bettencourt kommenterede aldrig selv historierne, selv om de også kastede en skygge over L’Oréal, hvis franske hovedkvarter efter sigende aktivt havde deltaget i hvidvaskningen af begges plettede fortid. André Bettencourt valgte dog at trække sig som virksomhedens bestyrelsesformand, ligesom han overdrog sine aktier i den til hans kone. Og langsomt døde skandalen ud.

Men andre skulle komme til. Og en af dem kan have kostet den tidligere præsident Sarkozy posten i 2012.

Sarkozy menes at have tabt præsidentvalget i 2012 på grund af Bettencourt skandalen. 
Sarkozy menes at have tabt præsidentvalget i 2012 på grund af Bettencourt skandalen.  Foto: GONZALO FUENTES/Reuters
Vis mere

Da André Bettencourt døde i 2007, valgte datteren Francoise at tage affære. Hun var dybt mistænkelig over for moderens nære ven, den excentriske fotograf Francois-Marie Banier, som blev overdynget med eksklusive gaver. Gaver til en værdi af omkring otte milliarder kr.

Hendes mor var blevet 85. Banier udnyttede hendes mere og mere skrøbelige helbred, mente datteren.

Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var, at en tjenestepige havde overhørt, at Banier havde forsøgt at overtale Liliane Bettencourt til at adoptere ham og gøre ham til enearving i testamentet. Hun gik til politiet.

Det var under politiets efterforskning af Baniers svindelnumre, at det kom frem, at også andre havde forsøgt at få snablen langt ned i Liliane Bettencourts gigantiske pengetank, havde forsøgt at suge store summer ud af den svagelige kvinde, der viste flere og flere tegn på demens.

Og blandt de ‘andre’ var altså præsident Sarkozy og flere øvrige medlemmer af af partiet.

Over de kommende år udspillede der sig en regulær soap-opera ved de franske domstole, hvor beskyldninger fløj gennem luften og afsløringer om skattesvindel og -ly også kom frem, ligesom en særlig undersøgelse blev indledt mod Sarkozy, hvis præsidentkampagne i 2012 tog gevaldigt skade og altså førte til, at han tabte valget.

Husvennen Francois-Marie Banier under retssagen mod ham. 
Husvennen Francois-Marie Banier under retssagen mod ham.  Foto: GEORGES GOBET/AFP
Vis mere

I 2011 fik Liliane Bettencourt stillet diagnosen demens, datteren blev værge og fik dermed kontrol over formuen og mulighed for atter at forfølge sagen mod Banier, der var blevet udsat flere gange på grund af mylderet af nye afsløringer i den oprindelige sag.

Først i 2015 blev sagen afsluttet, og husvennen Banier idømt tre års fængsel samt tilbagebetaling af 112 mio. kr. til familien.

Ikke at det beløb rykker synderligt ved pengetanken. I årevis har Liliane Bettencourt ligget nummer ét på Forbes liste over verdens rigeste kvinder. 44 mia. dollars var der kommet ud af, at hendes far havde stået i køkkenet og blandet dét, der skulle revolutionere verden.

Var Liliane Bettencourt lykkelig, da hun døde? Det ved kun de nærmeste.

Kilder: The Guardian, New York Times

-------------------------

TOP 5 VERDENS RIGESTE KVINDER

 

Sådan ser listen ud efter Liliane Bettencourts død

 

1: ALICE WALTON, 33,8 mia. dollars

Foto: © Rick Wilking / Reuters
Vis mere

Det er den amerikanske varehus-kæde Wal-Mart, som 67-årige Alice Walton kan takke for sin formue. Hun er eneste datter af grundlæggeren Sam Walton og har to nulevende brødre.

 

2: JACQUELINE MARS, 27 mia. dollars

Foto: Bloomberg
Vis mere

Hver gang du propper en Mars bar i dig, gør du 77-årige Jacqueline Mars glad. Hendes familie er blevet rige på slik i lange baner og ligger samlet på en 22. plads over verdens rigeste.

 

3: MARIA FRANCA FISSOLO, 25,2 mia. dollars

Foto: MARCO BERTORELLO/AFP
Vis mere

Hvadenten du er til Nutella, Kinderæg eller Ferrero Rocher, tikker der penge ind på 75-årige Maria Franca Fissolos konto. Hun er enke efter den italienske milliardær Michele Ferrero.

 

4: SUSANNE KLATTEN, 20,4 mia. dollars

Foto: VOLKER HARTMANN/AFP
Vis mere

Det er faderens investeringer og forretningssans, der har sikret 55-årige Susanne Klatten fra Tyskland placeringen på listen. At BMW eksisterer i dag, skyldes faderen Herbert Quandt.

 

5: LAURENE POWELL JOBS, 20 mia. dollars

Foto: Stephen Lam/AFP
Vis mere

Som Apple-stifteren Steve Jobs enke, behøver 53-årige Laurene aldrig mere spekulere på, hvor pengene skal komme fra. Hun bestrider dog også selv en række poster, der sikrer formuen.