Det var ikke kun den ariske race, som nazisterne eksperimenterede med. De forsøgte sig også med at genoplive uddøde dyre-racer.

Kører man langs Kystvej i Himmerland, kan man være så være så heldig at få øje på et imponerende dyr, som med sin tætte og brede krop samt lange horn vækker minder om en fjern fortid. Hvor den også hørte hjemme.

For dét, du kan være heldig at se i naturreservatet Lille Vildmose, er en urokse. Eller - som kritiske røster har døbt den - en nazi-ko.

Det var nemlig nazisterne, med Hermann Göring i spidsen, der i en periode stod bag det ariske avlsprogram, der skabte - eller snarere genskabte - den berygtede ‘nazi-ko’.

Sådan ser den ud, nazi-koen, som her går rundt i naturreservatet Lille Vildmose i Himmerland.
Sådan ser den ud, nazi-koen, som her går rundt i naturreservatet Lille Vildmose i Himmerland. Foto: Niels Fabæk
Vis mere

Ideen blev dog født af to tyske zoologer, brødrene Lutz og Heinz Heck, som op gennem 1920'erne var besat af tanken om at genskabe nogle af fortidens uddøde dyr, som havde haft deres gang på tysk jord. Herunder uroksen, som uddøde i 1627.

Brødrenes teori var, at nutidens tamkvæg udsprang af uroksen, et genmateriale som måtte kunne fremelskes igen.

»Det eneste, vi skulle gøre, var i ét avlsmateriale at samle alle de karakteristika fra det vilde dyr, som nu kun fandtes hver for sig i individuelle dyr,« skrev Lutz Heck ifølge Smithsonian Magazine sidenhen i sin bog ‘Animals: My adventure’.

Hitlers næstkommanderende Hermann Göring - som elskede at gå på jagt - var utrolig aktiv i sin opbakning og støtte til nazisternes projekt urokse.
Hitlers næstkommanderende Hermann Göring - som elskede at gå på jagt - var utrolig aktiv i sin opbakning og støtte til nazisternes projekt urokse. Foto: Wikicommons
Vis mere

Men det var Göring og nazisterne, der for alvor skabte luft under primært Lutz Hecks nationalistiske vinger, forklarer lektor ved Syddansk Universitet Hans Christian Petersen, som forsker i biologisk antropologi og har holdt foredrag om det nazistiske avlsprogram, men dog tager afstand til udtrykket 'nazi-ko'.

»Oprindelig var det ikke et nazistisk projekt. Men det bliver det. Især Lutz er helt med på den vogn. Han kom helt ind i inderkredsen, og fik også en høj stilling inden for nazisternes skov- og naturvæsen. Så det bliver et nazistisk projekt. Også mere generelt fik nazismen betydning på den måde, at i stedet for at samarbejde med andre zoologer, stjæler man bare de dyr, som man gerne vil have og transporterer dem derhen, hvor man synes, at de skal være. Man bruger ganske enkelt alle de metoder, som nazismen og krigen stiller til rådighed,« fortæller Hans Christian Petersen om de regulære tyvetogter til de besatte landes zoologiske haver i jagten på eksotiske dyr og avlsmateriale til bl.a. vildheste.

Især Hermann Göring var ovenud begejstret for projektet, som lå helt tråd med den nazistiske ideologi om de stærkes overlevelse, og af mange historikere er blevet tolket som en direkte forlængelse af partiets program for racerenhed.

Udover at være utrolig jagtinteresseret, var hans drøm at genskabe den oprindelige germanske fauna, rigets heroiske fortid. Blandt andet ved at inddrage og omdanne enorme landarealer fra ikke mindst det besatte Polen.

»For at opnå den racerenhed måtte også den ‘forurenede’ natur transformeres til et særligt nazi-område,« som en historiker udtrykker det i Smithsonian Magazine.

Og i disse områder skulle de fremavlede vilde dyr altså leve.

Sådan så den oprindelige urokse ud.
Sådan så den oprindelige urokse ud. Foto: Wikimedia commons
Vis mere

I 1932 i blev den første ‘urokse’ født. ‘Heck-kvæg’ kalder man den særlige race, som sidenhen er blevet forfinet, men skiller sig ud fra mange andre typer kvæg ved dels sin utæmmelighed, sin lethed og hurtighed, samt evnen til at leve udendørs året rundt.

Og i 2003 fandt en gruppe af dem så vej til naturreservatet Lille Vildmose i Himmerland, hvor publikum fra starten er blevet opfordret til at holde sig på afstand, fordi kvæget kunne være både lunefuldt og nervøst.

Spørger man Hans Christian Petersen, lykkedes projektet med at genoplive uroksen aldrig for Lutz Heck.

»For det, man har fået, er en ko, der ligner uroksen, men aldrig bliver det. For der mangler de arveegenskaber, der f.eks. giver den dén rigtige kombination af størrelse og hornenes form,« siger han og afviser, at nazisterne og Lutz Heck med deres eksperiment var forud for deres tid.

»Metoden, de har brugt, er nøjagtig den samme, som man altid har brugt i avlsprogrammer. Det er derfor, at vi har tamme køer i dag.

Det specielle ved deres projekt var ikke teknikken, men formålet. Nemlig at fremavle og genskabe bestemte dyr, som er de ‘rigtige’, fordi de repræsenterer noget ur-germansk.«

Udover Lille Vildmose i Himmerland, kan man også møde 'nazi-koen' i Sagnlandet Lejre.