Det er et hævntørstigt dansk landshold, som torsdag aften løber ind på banen til den første kamp i mellemrunden.

Opgøret mod Island rummer langt flere dimensioner end de to point, der selvfølgelig i sig selv er vigtige i jagten på en semifinaleplads.

Og det gælder både på det personlige og kollektive plan.

Det var som bekendt Island, der agerede førstebøddel, da de sensationelt slog Danmark i åbningskampen ved EM i 2020 og sendte guldfavoritterne på vej mod en tidlig fiasko-exit.

Den blev senere fuldbyrdet, og uden sammenligning er EM-nedturen dette landsholds største skuffelse. Ja, det er velsagtens det ringeste danske resultat siden 2005, så det er noget, der har sat sine spor.

Jeg garanterer jer for, at der er et udtalt behov for at få revancheret ydmygelsen i den danske trup. Mikkel Hansen, Niklas Landin og de øvrige spillere er så ærgerrige, at de vil have hævn over de islandske opkomlinge, som de ikke har mødt siden.

Og så hjælper det helt sikkert også på revanchelysten, at det er den tidligere danske landstræner Gudmundur Gudmundsson, som sidder ude på den islandske bænk.

Han var manden, der vandt OL-guld til Danmark i 2016 – men han var også manden, som aldrig blev et godt match med spillerne, der mistede noget af glæden ved at spille på landsholdet under Gudmundssons ledelse.

Foto: PETR DAVID JOSEK
Vis mere

Derfor blev han også de facto fyret af de danske spillere, som vendte tommelfingeren ned til en forlængelse af islændingens kontrakt.

Den historik skaber selvsagt et gnistrende forhold mellem Gudmundur Gudmundsson og de danske spillere.

Og så er der selvfølgelig forholdet mellem Nikolaj Jacobsen og Gudmundur Gudmundsson … Selvom den danske landstræner gerne underspiller det, så skulle jeg kende ham virkelig, virkelig dårligt, hvis han ikke hungrer efter at sætte Gudmundur Gudmundsson og Island på plads.

De to trænere har heller ikke ligefrem en ‘lad os drikke en øl og hænge ud’-relation. Jeg ved, at Gudmundur Gudmundsson i sin tid som landstræner opfattede Nikolaj Jacobsen som ukollegial, da sidstnævnte var ekspert på TV 2.

Det var en offentlig hemmelighed, at den daværende Rhein Neckar-Löwen-træner var storfavorit til at afløse Gudmundsson, og islændingen fandt det fuldstændig uacceptabelt, at Nikolaj Jacobsen så stod og skulle bedømme hans indsats og på den måde påvirke offentlighedens opfattelse af ham. Det gjorde Gudmundsson vred, skuffet og frustreret.

Det var en medvirkende årsag til, at de to ikke altid har været helt i vater.

Jeg føler mig overbevist om, at der ikke findes en landstræner, som Nikolaj Jacobsen er mere ked af at tabe til – og omvendt findes der ikke et land, som Gudmundur Gudmundsson hellere vil slå.

Torsdag aften får de to så mulighed for at lægge arm på bænken, når den første kamp i mellemrunden fløjtes i gang. Og alt andet end en sejr til Nikolaj Jacobsen vil være et chok.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Det lignede ellers en tæt dyst på forhånd, hvor islændingene ville have mulighed for at drille danskerne, hvis det hele flaskede sig for dem. Men corona-smitte har smadret islændingenes optakt - og formentlig også deres EM-drømme.

Flere stamspillere er testet positive, og særligt fraværet af superstjernen Aron Palmarsson kommer til at gøre rigtig ondt. For det var den islandske offensiv, der skulle udfordre Danmark, men den er kraftigt svækket, efter Palmarsson er ude af ligningen.

Og når vi så samtidig tænker på, at Islands defensiv ikke holder et ret højt niveau og bliver et slaraffenland for Mikkel Hansen & co., ja så bliver styrkeforskellen for stor.

Derfor forventer jeg, at landsholdet får oprejsning for blamagen i 2020 og vinder en overbevisende sejr.

Andre læser også