KOMMENTAR

Dørene til EM-ballet i Kroatien åbnes fredag, og Danmark er vanen tro blandt favoritterne til titlen.

Sådan må det være, når landsholdet råder over verdensstjernerne Mikkel Hansen og Niklas Landin samt en lang række andre internationale topspillere.

Og lad os da bare tage den med det samme. Spørgsmålet, som de fleste rødhvide håndboldspåkoner får tiden til at gå med i disse dage. Hvordan går det det Danmark i Kroatien?

 

Mit svar er; Danmark SKAL komme hjem med medaljer. Og selvfølgelig KAN Danmark vinde EM-guld.

Men det kræver, at alt flasker sig. I dette årti har der været andre slutrunder, hvor jeg har været mere skråsikker i forhold til Danmarks guldkandidatur.

Hvis danskerne kom til Kroatien i stærkeste opstilling, havde de været min største guldfavorit, men der er nogle spørgsmålstegn, som skaber lidt tvivl, før Nikolaj Jacobsens tropper bliver sluppet løs på Balkan.

Først og fremmest har Danmark udfordringer på højre back, efter Kasper Søndergaard har indstillet landsholdskarrieren. Det efterlader et stort tomrum, som urutinerede Peter Balling og Niclas Kirkeløkke skal forsøge at udfylde.

Jeg mangler dog fortsat at se noget fra de to, som vil give mig ro i maven omkring højre backen, når Danmark skal møde modstand fra allerøverste hylde. Alternativet er formentligt, at Morten Olsen eller Mads Mensah Larsen skal løse udfordringerne på højre back, men det må være en plan B at spille med en højrehåndet på den position.

For angrebsspillets flow vil det være nødvendigt, at Balling eller Kirkeløkke stepper op, så opbygningen kan nyde godt af de ting, som en venstrehåndet spiller har med til bordet.

Derudover har Mikkel Hansens optakt til EM været lidt hakkende på grund af nogle knæproblemer. Heldigvis forlyder det fra den danske lejr, at han skulle være nogenlunde fit for fight, men spørgsmålet er, hvor skarp han er, når han ikke har spillet kampe i en måned? Og om knæet generer ham?

Vis mere

Den tvivl nager naturligvis, indtil vi har set, hvilken forfatning Hansen er i – for det kan ikke overvurderes, hvor vigtigt det er for Danmark, at Mikkel Hansen er i noget, der minder om topform i Kroatien.

Til danskernes held er der også en del af de andre topnationer, som kommer til EM med store udfordringer. Frankrig, der mere eller mindre har haft patent på at være titelfavorit i 11 år, mangler flere vigtige spillere på grund af skader og landsholdsstop og bør være et stykke fra sin bedste udgave. Spanien har gang i et generationsskifte, som for mig at se holder dem ude af det absolutte guldræs.

Norge skal også regnes med i medaljekampen, men jeg tror ikke på, nordmændene er gode nok til at stryge helt til tops. For meget afhænger af Sander Sagosen. Ligeledes skal de forsvarende tyske europamestre også tages alvorligt, selv om de ikke det seneste år har ramt samme niveau, som sikrede dem guld i 2016.

Endelig er der de kroatiske værter, som – sammen med Danmark – er en halv harpiksklat foran de øvrige i guldbejlere i min optik.

Hjemmebanen vil gøre Kroatien skræmmende, men en række ubekendte faktorer gør også kroaterne svære at spå entydigt om.

Vis mere

Domagoj Duvnjak (billedet), holdets største stjerne, kom først i omdrejninger i slutningen af 2017 efter en lang skadespause, og det er usikkert, hvor mange minutter han kan holde til i så pakket et kampprogram.

Comebacket til den kontroversielle landstræner Lino Cervar på trænerbænken er også behæftet med en vis usikkerhed. Den tidligere guldtræner har taktiske styrker, men er også utilregnelig og kan tabe hovedet fuldstændig, hvilket sjældent gør noget positivt for hans hold.

Altså er der ikke en suveræn guldfavorit, som skinner skarpere end alle de andre. Men danske håndboldfans kan glæde sig over, at det på forhånd ser fornuftigt ud for Danmark, der skal være i stand til at få medaljer med hjem. Det må være succeskriteriet for Nikolaj Jacobsens første slutrunde.

Rammer Mikkel Hansen så topformen, og findes der en holdbar løsning på højre back… Ja, så er der gode chancer for det tredje EM-guld til håndboldherrerne.

Men der er altså et par hvis’er i den ligning.