Han er blot U18-spiller, men den færøske højrefløj Johan á Plógv Hansen, der spiller for Skanderborgs Håndboldliga-hold, har allerede fanget den danske landstræner Ulrik Wilbeks opmærksomhed, der nu vil have stortalentet nationaliseret, så han kan spille for Danmark.

I første omgang handler det om, at Johan Hansen skal forstærke det danske ungdomslandshold, der netop er blevet verdensmester ved U19-VM. Men på sigt vil også en plads på A-landsholdet kunne komme på tale.

Men hvad er det, der gør Skanderborgs færøske fløj så interessant, at Wilbek vil have ham gjort dansk i landsholdsmæssig forstand?

- Jamen, han er bare en meget dygtig højre fløj. Det er egentlig Claus Hansen (landstræner for U19-landsholdet), der har fulgt ham, men jeg lytter jo selvfølgelig til mine folk. Claus er meget dygtig fagligt, og hans holdning er, at dels kan Johan forstærke U19-landsholdet, vi har nu - og det siger i sig selv ikke så lidt - dels kan han blive A-landsholdsspiller senere, siger Ulrik Wilbek.

I Skanderborg er de ikke i tvivl om færingens potentiale, og ligaklubben har af samme grund forlænget aftalen med den unge fløj med yderligere tre år.

- Johan er en af de mest spændende spillere, jeg har set på højre fløj. Han har et fysisk helt unikt talent og en springkraft, jeg ikke har set magen. Han leder tankerne hen på Luc Abalo (fransk landsholdsstjerne) i springstyrke og teknik, og det ser man ikke så tit på disse kanter, siger Skanderborg Håndbolds sportschef Jesper Koch til klubbens hjemmeside.

Egentlig kan færinger og grønlændere på grund af rigsfællesskabet selv vælge, om de vil spille for Danmark eller for deres lokale landshold, men fordi Johan Hansen allerede har spillet på Færøernes u-landshold, er der en tre-årig karantæne på at skifte håndboldmæssig nationalitet, der dog kan nedsættes til to år, hvis det færøske håndboldforbund giver dispensation.

- Giver Færøernes forbund dispensation, kan han være med til EM om et år for Claus Hansens hold, der bliver U20-landshold næste år, siger Ulrik Wilbek, der kan bekræfte, at færingen er med på at blive håndbolddansker.

- Johan vil jo gerne selv. Han synes trods alt, det er større at spille på det danske landshold og have en glorværdig landsholdskarriere foran sig, end det er at spille for Færøerne, med al respekt. Der er nok ikke så mange verdensmesterskaber og europamesterskaber, man kommer til at kvalificere sig til, siger Wilbek.

I Danmark plejer vi ikke at se positivt på andre lande, der har nationaliseret spillere og sat dem på landsholdet. Men landstræneren synes ikke, at denne sag er et brud på nogen principper i den sammenhæng.

- Jeg kender ikke nogen principper for ikke at gøre det. I Danmark har vi bare kun Grønland og Færøerne, hvor vi kan gøre det på lige vilkår med alle andre lande, da de jo et eller andet sted også er danske statsborgere, siger Wilbek, der ikke vil sidestille Johan Hansens nationalisering med det, man for eksempel har set i Østrig, der gav dobbelt statsborgerskab til en række østeuropæere og skabte et slagkraftigt kvindelandshold med dem i 1990erne.

- Det her er noget andet. Der er jo ikke det samme tilhørsforhold for en ukrainer til Østrig, som der er for en færing til Danmark, siger Ulrik Wilbek.