En lille flække på Sydøstfyn med godt 500 indbyggere kan noget helt særligt. Det vidner den igangværende EM-slutrunde i håndbold meget tydeligt om.

En stor del af det danske herrelandshold, der i weekenden for 16. gang de seneste 20 år skal spille om medaljer ved en stor slutrunde, har nemlig noget helt særligt tilfælles. De har drukket det samme vand, indåndet den samme luft og trænet i den samme hal på Skolerne i Oure.

Mathias Gidsel, Mikkel Hansen, Niklas Landin …

»Antallet af spillere på landsholdet med en fortid på Oure bekræfter mig i, at det, vi gør, holder,« siger Carsten Langager Jensen, der på femte år er håndboldansvarlig på Oure Efterskole.

… Magnus Landin, Emil Jakobsen, Niclas Kirkeløkke, Kevin Møller og landstræner Nikolaj Jacobsen.

Og i øvrigt også fodboldlandsholdets Kasper Schmeichel.

De kunne sagtens lave en 'Hall of Fame' og pryde hver en væg på skolen med billeder af alle stjernerne. Listen af professionelle atleter, der har været forbi den lille by, er endda meget længere.

Oure består af både en efterskole, et kostgymnasium og en højskole. Mathias Gidsel snuppede sammenlagt fem år på efterskolen og gymnasiet, men han kunne være stoppet meget tidligere.

Fire af Danmarks allerstørste sportsstjerner har tilbragt en vigtig del af deres liv i en lille fynsk flække. Illustration: Frits Adler
Fire af Danmarks allerstørste sportsstjerner har tilbragt en vigtig del af deres liv i en lille fynsk flække. Illustration: Frits Adler
Vis mere

»Mathias ville hjem hver anden dag, men hans forældre var standhaftige. Jeg oplevede ikke selv hans svære start på efterskolen, fordi han var på andetholdet og jeg trænede førsteholdet. Men hans mor, Helle, har fortalt mig det efterfølgende,« fortæller Carsten Langager, der også har trænet Emil Jakobsen og Magnus Landin.

Carsten Langager spillede til gengæld en større rolle senere i Gidsels ophold, da interessen voksede for den unge komet.

»Andre klubber spurgte til Mathias, men jeg sagde 'gør nu tingene færdige her i Oure'. Jeg håbede, han kunne se lyset for enden,« fortæller Carsten Langager, der også havde kontakt med Gidsels forældre, da barndomsklubben Skjern viste interesse for at hente ham hjem.

»Jeg sagde til hans mor, Helle, 'giv mig en billet til Skjern, så kommer jeg og ser hans ligadebut'.«

I sidste ende lyttede Gidsel til Carsten Langager og valgte alligevel sin uddannelse og sine kammerater på Oure, og så var det i stedet Carsten Langager, der måtte give Gidsels forældre en billet til sønnikes ligadebut for GOG.

Siden er Gidsel stormet ind på scenen som en af håndboldens absolutte verdensstjerner fra sin plads på højreback. Det lå slet ikke i kortene, for Gidsel var lille og spinkel og kunne ikke forstå, at han ikke var blandt de bedste. Dengang så han op til den ét år ældre Emil Jakobsen.

»Da Mathias kom, vejede han under halvdelen af vores stregspiller på førsteholdet. Han var primært højrefløj, og vi tænkte, han skulle blive GOGs nye højrefløj. Det kunne han også sagtens have været på landsholdet i dag,« fortæller Carsten Langager, der alligevel var med til at omskole Mathias Gidsel til den, han er i dag.

»Jeg kunne se, han var unikt dygtig. Hans spilforståelse og hans evner pegede på en fremtid som bagspiller.«

Før nytår fortalte Gidsel selv lidt om sin tid på Oure i et interview med Fyens Stiftstidende.

»Tiden i Oure er det, der har formet mig allermest som menneske. Om man kan lide det eller ej, er jeg et produkt af Oure både som håndboldspiller og som menneske. På Oure lærer man, at man skal være arbejdsom og ydmyg,« sagde han.

Ifølge Carsten Langager var det netop, hvad Gidsel var. Arbejdsom.

»Mathias var indbegrebet af en god elev, fuldstændig dedikeret til håndbold, en god kammerat og helt igennem ordentlig.«

»Det har båret ham langt, at han var god til at prioritere sine kammerater. Hvis han skulle noget med dem en fredag aften, stod han bare tidligere op den dag for at passe sin styrketræning. Andre ville have droppet den.«

Men han var også en dårlig taber.

»Noget af det, jeg har sagt til Mathias mange gange – også i dag – er, 'det var dengang, du var 16 og gik og peb'. Han kunne ikke tåle at tabe. Så var dommerne uretfærdige. Men han havde en god støtte fra en mentaltræner på skolen, der hjalp ham med at fokusere på de rigtige ting,« fortæller Carsten Langager.

Også landstræner Nikolaj Jacobsen har over for B.T. kaldt »det år på Oure meget vigtigt for, at jeg har udviklet mig til den person, jeg er i dag.«

Men hvorfor har så mange og så store stjerner alle været forbi den samme efterskole?

Æren for at have udviklet verdensstjerne efter verdensstjerne vil Carsten Langager ikke have alene.

»Hverken jeg eller nogen andre kunne have gjort det alene,« fastslår han og henviser til det unikke samarbejde mellem Oure og topklubben GOG, der holder til i baghaven. De to ben i Danmarks stærkeste talentudvikling. Uden det ene ville det andet ikke fungere.

Carsten Langager understreger, at det ikke er Oure, der headhunter unge håndboldtalenter rundt i landet. De kommer helt af sig selv.

»Det er altid deres eget og forældrenes valg, at de skal til Oure. Indtil videre har vores strategi været at læne os tilbage. De kommer af sig selv. Spørgsmålet er, om vi kan blive ved med det, når der nu er gang i talentudviklingen andre steder i landet,« fortæller han.

Landsholdskeeper Niklas Landin satte ord på netop valget af Oure i et interview med Fyens Stiftstidende i 2017.

»Oure er en fantastisk efterskole, som mange unge mennesker kender til, og som er berygtet for at have de bedste spillere. Dengang jeg gik på Oure, var efterskolen 'the shit'. Hvis du skulle noget med din håndbold, så skulle du på Oure,« sagde han dengang.

Det er dog ikke kun håndboldspillerne, som fylder på Oure, selvom det er dem, der stjæler rampelyset i disse dage.

»Her er alle ens, og en dansepige er ligeså vigtig som en håndbolddreng,« understreger Carsten Langager.

Måske netop derfor har skolen også huset en verdensmester i mountainbike og to olympiske bronzevindere i sejlads.