Hun rejste sig, tog ordet og kunne knap holde tårerne tilbage.

Netop dét moment er uhyre sigende for, hvordan den danske stjerne Sandra Toft har udviklet sig, ifølge landstræner Jesper Jensen.

Det øjeblik vender vi tilbage til.

For er der nogle ord, der går igen, når man beder holdkammerater eller netop landstræneren beskrive målvogteren, er det især 'vindermentalitet', 'fantastisk', 'leder' og en, der ikke er bange for at sige sin mening.

Rører man de ingredienser sammen, er de en stor del af opskriften på, hvorfor den 33-årige målvogter er så god. En atlet i topklasse, der har været en del af landsholdet siden 2008.

»Hun præsterer på højt niveau i næsten alle kampe, hun går ind til alle turneringer og bliver kåret til banens bedste eller kampens bedste i rigtig mange turneringer. Det er jo på grund af de her resultater, hun tit får skabt på egen hånd, der har skabt en respekt omkring hende,« siger landsholdskollegaen Trine Østergaard.

Men det er ikke kun sportsligt, Toft er en stjerne. Det gælder også uden for banen, hvor målvogteren ikke er bange for at råbe op. Det kan de både se og mærke i landsholdslejren, hvor Sandra Toft, der inden årets EM stod noteret for 159 landskampe, er anføreren, der går forrest.

Her har hun været med til at skabe et rum, hvor alle kan sige deres mening. Noget, der er 'vildt vigtigt', fortæller Trine Østergaard.

Sandra Toft stod inden EM noteret for 159 landskampe.
Sandra Toft stod inden EM noteret for 159 landskampe. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Hvis vi ikke har sådan nogen typer på vores hold, ville vi alle sidde og være enige i ting, vi ikke altid er enige i. Hun tør være åben og ærlig. Det er rart, man ved, hvor man har hende. Det giver en tryghed for mig som person. Man er ikke i tvivl om, hvad hun vil have, og hvad hun forventer,« siger Østergaard, der beskriver Sandra Toft som en, der har fået skabt en stor respekt omkring sin person.

Og det er ikke kun på grund af resultaterne på banen. Det gælder også udenfor, mener Jesper Jensen, der i dag er landstræner, og som tidligere har arbejdet med Sandra Toft i Team Esbjerg.

Hun er blevet 'en ledestjerne' for landsholdet. En rolle, hun er vokset ind i. Ikke kun, fordi hun i den grad har leveret mellem stængerne, hvilket har gjort, at hun er blevet kåret til 'Årets Landsholdsspiller' de sidste tre år.

Men det er også især på det menneskelige plan, han kan se en udvikling.

»Hun er både enormt social, men hun er også en god intern leder på holdet – eller en af dem. Men hun er også bevidst omkring, at nogle gange siger hun også nogle ting, som hun måske ikke 100 procent mener på det individuelle plan, men som på det kollektive plan er rigtigt,« siger han og fortæller om det særlige øjeblik, han husker tydeligt:

»Jeg husker især, da vi tabte semifinalen til Frankrig og var vildt skuffede til VM i Spanien (i 2021, red.). Der er vi i et rum bagefter, og jeg siger lige lidt. Vi prøvede at få skuffelsen ud og kigge hen mod bronzekampen, fordi vi også prøvede ved EM i Herning, hvordan det var at tabe bronzekampen. Det var forfærdeligt. Der tager Sandra ordet til sidst og sidder næsten med tårer i øjnene og siger, at det ville betyde så meget for hende, hvis vi kunne få det. Og hun var ked af det nu, men vi skulle alle sammen huske at gøre vores arbejde ordentligt til to dage efter, hvor der så var bronzekamp,« siger Jesper Jensen.

For sådan havde Sandra Toft ikke nødvendigvis reageret tidligere.

»Det er et meget godt billede på, hvor hun har bevæget sig hen. Fra de tidligere år har jeg måske set en Sandra, der udelukkende var for sig selv og sagde: ‘Jeg har bare brug for at være sur og ked af det, og så må resten klare sig selv’. Der er hun bare vokset ind i at være en enormt vigtig del af vores kultur på vores landshold. Det er super fedt, og derfor synes jeg også, at det er fedt, at hun har fået endnu mere anerkendelse med årene, fordi hun jo er gået fra at være en fantastisk målmand, til både at være dét, men også en fantastisk del af en ledelse på både sit klubhold og sit landshold,« siger Jesper Jensen.

Sandra Toft, Kathrine Heindahl, Simone Böhme, Michala Møller, Line Haugsted, Mie Højlund og Althea Reinhardtunder medaljeoverrækkelsen til VM i Granollers, søndag den 19 december 2021. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Sandra Toft, Kathrine Heindahl, Simone Böhme, Michala Møller, Line Haugsted, Mie Højlund og Althea Reinhardtunder medaljeoverrækkelsen til VM i Granollers, søndag den 19 december 2021. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Han kalder hende intimiderende, men på en positiv måde. Hun går på banen for at vinde. Går ind i en zone, og der skal bare præsteres.

Samtidig beskriver han målvogteren som meget opmærksom. Hun ser det, hvis den nye spiller er nervøs og siger det videre til ledergruppen. Hun fanger de små signaler.

»Sandra er jo også en pige med mange følelser i kroppen, som både kan være positive, men som også kan være enormt destruktive inde i hendes egen krop, tror jeg. Det er jo også derfor, at hun kan mærke mange andre mennesker, for hun kan mærke meget selv. Den viden er hun jo enormt dygtig til at bruge. Og så er hun ligesom alle andre mennesker – så bliver man lidt mere rund med tiden,« siger Jesper Jensen.

Netop de mange følelser gemmer Toft ikke væk. Hverken på banen eller under interviews, hvor de sagtens kan sidde uden på tøjet.

Sandra Toft under EM i Herning i 2020, hvor bronzen glippede.
Sandra Toft under EM i Herning i 2020, hvor bronzen glippede. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Og at hun ikke er bange for at vise dem, understreger, hvilken vindertype hun er.

»Hun går ind i alle kampe for at vinde, hun giver 100 procent; det forventer hun også af sine holdkammerater. Det er vildt fedt og smitter bare af, så jeg også har lyst til at vise, at jeg selv vil 100 procent. Hun får skabt nogle rammer for, at alle skal give lige så meget. Det skal man også kunne på et landshold,« siger Trine Østergaard.

Sammen med Sandra Toft er hun den fra den nuværende trup, der har spillet flest kampe i rødt og hvidt. Og adspurgt, hvorfor Sandra Toft er så god, griner hun bare.

»Det tænker jeg også nogle gange, når man brænder skud nummer ti til træning,« griner hun og fortsætter:

»Det tager jeg ikke altid så tungt, for jeg ved, det er hende, der står på mål, og havde det været mange andre målmænd, var bolden gået ind. Hun er bare noget specielt. Hun har en helt vild mentalitet og autoritet. Jeg tror, rigtig mange spillere frygter at skulle skyde på hende i en landskamp. Det er bare den udstråling, hun har, der er noget helt specielt. Det er bare pissefedt, hun så spiller på mit hold. Det er jeg sindssygt glad for.«