»Jeg var meget overvældet første dag, det kom. Jeg kan huske, jeg sidder og læser nogle af de historier, andre sender, og deres fortællinger. Jeg begyndte at græde, for det er samme tanker og oplevelser, jeg har haft.«

Rikke Iversen bliver næsten rørt, når hun fortæller. For i år tog hun en stor beslutning, da DR en dag ringede til hende og tilbød at være med i en programserie.

»Jeg var faktisk ikke i tvivl, da de ringede. Pitchen lød fedt,« fortæller 28-årige Rikke Iversen om programmet 'Vi er ordbildne' – ja, det hedder det – som hun medvirker i.

Noget, der for mange nok forbindes med et tabu. Og det er noget, hun har ønsket at bryde med efter at have kæmpet en del år.

Rikke Iversen har i år været med i DR-programmet 'Vi er ordbildne'.
Rikke Iversen har i år været med i DR-programmet 'Vi er ordbildne'. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Jeg synes også, det er et større tabu, når man er voksen, fordi det er mærkeligt, man ikke kan stave. Mange forstår ikke, hvorfor man ikke kan det og ikke kan høre endelser. Den tabuisering var vigtig at få fokus på,« siger landsholdsstjernen.

Formålet med at takke ja var egentlig rimelig simpelt. Hun ønskede at hjælpe andre, der måske sidder derude og er i samme situation eller kan genkende nogle af hendes eksempler.

Noget, hun lidt selv manglede, da hun gik i skole og følte, at nogle dage var svære i en sådan grad, at hun kunne finde på at gemme sig på toilettet.

»Hvis det kunne hjælpe nogen at se, hvad vi har været igennem, og høre de anekdoter og historier om, at vi også har siddet og grædt, undgået skolen eller hvad vi har gjort for ikke at skrive diktat eller læse højt i klassen, så synes jeg, det kunne hjælpe til, at man ikke følte sig ensom. Jeg følte mig ensom som barn, for mange havde ikke de problemer, jeg havde,« forklarer Rikke Iversen.

Selvom det var let for hende at takke ja, var det også grænseoverskridende pludselig at få delt noget så personligt med hele Danmark. Pludselig fik mange flere et indblik i nogle af de tanker, hun havde, og nogle af de ting, hun har kæmpet med gennem sit liv.

»Jeg var sygt naiv, da jeg sagde ja, og tænkte ikke, det ville være et problem. 'Kom bare, det vil jeg så gerne'. Jeg tænkte heller ikke over det, da vi lavede optagelserne,« forklarer hun.

»Da det så skulle ud, ramte virkeligheden bare, for en ting er ... jeg har aldrig været flov over at være ordblind, og da jeg fik diagnosen, var det min redning, for så var jeg ikke bare 'dum'. Der var faktisk en grund til, jeg var dårlig. Men en ting er, jeg kan sige det til dem, jeg er i nærheden af. Nu får alle fremmede mennesker det at vide, alle kan finde det og se min historie,« lyder det fra landsholdsstjernen.

Og så begyndte tankerne så småt at stå i kø. Alt fra, hvordan det ville blive modtaget, til, om det måske var noget, der kunne påvirke hende selv.

»Der var jeg sådan: 'Gud, det er også mange' og 'hvor mange ser egentlig DR1'. Hvem ser sådan en serie? Gad vide, hvad de vil tænke? Påvirker det min fremtid, at jeg går ud med det offentligt? Jeg nåede mange tanker igennem, da jeg fik de første par plot. Men jeg står stadig ved, at det var den rigtige beslutning. Men jeg havde ikke skænket en tanke, hvor mange der skulle se det,« siger Odense-spilleren.

Heldigvis har reaktionerne været gode. Overvældende og positive, fortæller Rikke Iversen om den respons, hun har fået mange steder fra. Nogle har skrevet beskeder på Facebook og Instagram, mens andre har stoppet hende på gaden.

»Der er en forståelse af, det er meget personligt at gå ud med. Jeg har åbnet op og fortalt, det har været hårdt for mig. Der har folk været mega positive, søde og kærlige. Det har også fået mere feedback, end jeg forventede. Jeg var meget overvældet første dag, det kom,« fortæller Rikke Iversen og tilføjer, hun bliver rørt, når hun læser forældres fortællinger om deres børn, der har det svært i folkeskolen.

Når hun kan kende de oplevelser, de fortæller om, og kan huske, hvordan hun selv havde det. Men når folk henvender sig og deler noget så personligt med hende – i kølvandet på hun også selv har gjort netop det – bekræfter det hende også blot i, at det var det hele værd at tale om.

»Den anerkendelse i, at man har givet noget personligt, og der så er forældre til børn eller dem selv, der står i samme situation og siger, at det, jeg har sagt, virkelig betyder meget for dem, gør mig glad hver gang,« siger Rikke Iversen.

»Det med, at det kan hjælpe, var min plan. Hvis det bare kunne hjælpe lidt, synes jeg, jeg er nået godt i mål med det, jeg ville med denne her programserie. Da jeg så så den hele, må jeg bare sige kæmpe cadeau, det er virkelig godt lavet,« siger landsholdsstjernen, der nu er med til sin anden slutrunde.

Sammen med resten af det danske landshold skal hun i første omgang møde Tunesien, Congo og Sydkorea. Rikke Iversen er udtaget som en af blot to stregspillere, og ud over DR-programmet er hendes voksende landsholdskarriere også noget, hun fremhæver som stort i 2021.

»Det har været en omvæltning. Jeg er gået fra fjerdevalg, som blev valgt fra, til at blive en fast del af landsholdet og nu være en ud af to stregspillere, der er med. At få den kæmpe cadeau og tillid, det er kun at tage to stregspillere med til en slutrunde, har vendt alt om. Fra, at jeg har været ude i periferien, til at være en fast del og én med en stor rolle. Det har været meget fedt,« siger Rikke Iversen.

Rikke Iversen under EM i Herning sidste år.
Rikke Iversen under EM i Herning sidste år. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Hun lægger ikke skjul på, det er gået hurtigere, end hun troede, ligesom det da også har givet hende et ekstra kick at blive valgt fra.

»Det lyder selvfedt, men jeg har aldrig været i tvivl om, jeg kunne udfylde en rolle på landsholdet, og har også trænet for at komme derhen, hvor de også følte, de kunne give mig tilliden. Det har også været et mål for mig at blive en fast del af landsholdet. Der har jeg også været nogle år udenfor, hvor jeg har sagt: 'Nu er det også min tur',« siger Rikke Iversen og fortsætter:

»Det er ikke fedt at blive valgt fra hver gang eller blive kaldt ind, hvis der er skader. Man vil gerne være den, der får en fast indkaldelse. Det har også gjort, jeg har steppet op med mit klubskifte, jeg har fået nye muligheder ved at spille Champions League. Det rykker også noget håndboldmæssigt og personligt. Det, at man rykker på banen, kan også ses i landsholdsregi,« siger hun.