Den danske landstræner Gudmundur Gudmundsson får sin sag for, når han skal føre Danmark til mininum en top4-placering ved EM i Polen
Den danske landstræner Gudmundur Gudmundsson får sin sag for, når han skal føre Danmark til mininum en top4-placering ved EM i Polen Foto: Robert Ghement

Et kæmpe pres hviler på landstræner Gudmundur Gudmundsson før EM. Danmark skal levere medaljer, lyder vurderingen fra eksperterne.

I efterhånden en årrække har det danske herrelandshold været blandt medaljetagerne ved EM og VM – for det meste anført af Ulrik Wilbek. Men siden han trak sig tilbage til stillingen som sportschef i DHF, er det nu op til islandske Gudmundur Gudmundsson at levere resultaterne.

Efter ansættelsen i sommeren 2014 fik islændingen sin slutrunde-debut med Danmark ved VM i Qatar sidste januar, hvor det skuffende ikke blev til medaljer og blot til en femteplads efter kvartfinalenederlaget til Spanien.

kowe2332

Nu venter EM i Polen, og selvom forsvarsgeneralen René Toft Hansens skade har lagt en dæmper på optimismen, er presset større end nogensinde på Gudmundsson, der er halvvejs inde i sin tre-årige kontrakt. Det vurderer de tre eksperter, BT har snakket med.

TV2s håndboldkommentator Bent Nyegaard påpeger, at selvom VM-slutrunden sidste år var godkendt, og det var marginaler, der gjorde, at Danmark ikke endte i semifinalen, er EM en helt anden snak.

»En dansk herrelandstræner, der er trådt ind efter Ulrik Wilbek, vil per automatik være under stort pres, men det er klart, når du kommer til EM, som historisk er noget, Danmark nærmest har ejet siden 2002, vil presset være markant. Danmark SKAL i en semifinale. Du kan ikke slutte uden for top fire to gange i træk med vores landshold. Det kan man ikke tillade sig med et dansk herrelandshold,« siger han om presset på den danske landstræner.

Michael Damgaards EM-skæbne er uvis efter skade

Det danske spillermateriale er simpelthen for godt til at skuffe, vurderer Nyegaard, der bakkes op af DR1-ekspert og tidligere landsholdsspiller, Lars Krogh Jeppesen.

»Presset er ret stort, for han har virkelig nogle dygtige spillere at arbejde med. Alt andet end en semifinale-plads vil i min verden være en rigtig, rigtig stor skuffelse. Man har på papiret – selvom René Toft er ude - et rigtig stærkt hold, som i hvert fald offensivt har nogle specielle kvaliteter. Med Niklas Landin i målet og et godt forsvar skal man være blandt de fire bedste hold til et EM, der ligger i et OL-år. Det skal man simpelthen. Det er dér, Danmark skal være med de spillere, vi har,« understreger han.

Skal man tro den tidligere landsholdsspiller, Lars Krogh Jeppesen, vil alt andet end en EM-semifinale være en kæmpe skuffelse.

Presset er også stødt stigende på Gudmundsson, der har kontrakt til sommeren 2017, fordi flere danske trænere med stor succes – specielt Nikolaj Jacobsen i tyske Rhein Neckar Löwen – står klar i kulissen som mulig afløser. Det mener den tidligere landsholdsspiller og håndboldekspert på TV2 Sporten, Peter Bruun Jørgensen.

»Selvfølgelig skal han (Gudmundur, red.) levere varen, og hvis man ikke gør det, og der samtidigt står dygtige folk bagved, er presset måske endnu større. Det er nemmere ikke at få forlænget sin kontrakt, hvis man har en kandidat som Nikolaj Jacobsen, der måske er ved at vinde det tyske mesterskab, som kan gå direkte ind bagefter. Jeg tror ikke, han er fyringstruet på nogen måde, men har man en tre-årig kontrakt, hvor det ikke lykkes at vinde medaljer med et dansk herrelandshold, står kandidaterne klar,« siger Bruun Jørgensen.

RB PLUS Gudmundssons hold er bedre rustet anden gang

Bent Nyegaard mener også, at Nikolaj Jacobsen er en oplagt mulighed, men han påpeger, at DHF med ansættelsen af islandske Gudmundsson har vist, at det ikke nødvendigvis behøver at være en dansker, der er landstræner. Derfor er der mange dygtige kandidater.

»Men jeg synes ikke, at Gudmundur er under pres i den forstand, at han skal til at spekulere på, om han får sin kontrakt forlænget. Sådan ser jeg det ikke. Jeg ser det til gengæld som et stort pres, at han nu for alvor skal til at træde ud af Ulrik Wilbeks skygge, og det gør han ved at komme i en semifinale. Landsholdet er ikke blevet dårligere, og Ulriks varemærke var, at han jo altid var med blandt de sidste fire. Det skal de selvfølgelig også nu.«

Men uagtet om de oplagte kandidater byder sig til, ændrer det ikke på én ting. Gudmundsson skal præstere med landsholdet til EM, mener Krogh Jeppesen.

»Det er fint, at der er mange danske trænere, der gør det godt. Men uanset skal der være – og det er der - pres på, når man overtager et hold, der har så dygtige spillere med måske en af verdens bedste spillere (Mikkel Hansen, red.) og den måske bedste målmand (Niklas Landin, red). Så skal man præstere. Og det tror jeg også godt, Gudmundur ved.«

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.