Kasper Hvidt æder nærmest et stykke med harpiks, når han redder bolden i håndboldmålet, men historien om KIF Kolding København-spilleren er meget andet end vildskab og temperament. Det er også fortællingen om et ekstremt fokus på de mindste detaljer.

De skriggrønne bukser og den lyserøde trøje lunter ind i TREFOR Arena i Brøndby. En klynge tilskuere rejser sig og byder pangfarvede Kasper Hvidt velkommen med lidt 'klappepølse-gymnastik'. Hvidt kvitterer. Og så begynder han på en nøje planlagt seance, der siger endnu mere om hans dedikation end karrierens mange vredesudbrud lagt sammen.

Det er svært ikke at lægge mærke til Kasper Hvidt. Ikke kun fordi hans afslappede joggingbukser og 'lakridspibe-krymmel-farvede' T-shirt lyser hallen bedre op end projektørerne på mange hundrede lux, men også fordi den 39-årige målmand lugter langt væk af professionalisme. Fire røde numre i det ene halhjørne viser, at klokken er 16.04. Der er 46 minutter til start i Champions League-kampen i slutningen af november mod mægtige FC Barcelona, og netop tiden er en vigtig faktor for Kasper Hvidt, for hans opvarmningsprogram er planlagt ned til mindste detalje.

Kasper Hvidt sætter sine 193 centimeter i let løb i højre side af banen. Aldrig i venstre side. Altid i højre. Målmanden varmer de muskelgrupper op, der er vigtige for ham. Efter lidt let udstrækning slentrer han over på venstre side af målet og fortsætter med øvelser på gulvet og en perfekt udført spagat.

»Det hele tager 31 minutter,« siger Kasper Hvidt.

De fleste dødelige ville måske sige ' cirka 30 minutter', men ikke Kasper Hvidt.

»Jeg laver de samme øvelser. Når de 31 minutter er gået, ved jeg, at jeg har været igennem de ting, som er nødvendige for mig. Så skal jeg ikke spekulere mere på det. Så ved jeg, at det er i orden.«

Kun afbrudt af et par håndklask og et enkelt 'como estas' til de tidligere spanske holdkammerater koncentrerer han sig om at give sit arbejdsredskab - kroppen - de bedste betingelser for succes. Hvidt taler næsten ikke med reservemålmanden Kristian Asmussen, forsvars-franskbrødet Lars Jørgensen eller træner Henrik Kronborg under opvarmningen. Og du skal være godt dum, hvis du efter at have delt banehalvdel med Kasper Hvidt ikke opdager, at der helst ikke skal fjernes brikker fra målmandens opvarmningspuslespil. Skulle uheldet være ude, bliver det bemærket.

»Hvis mine medspillere er nye, lader jeg dem stå lidt, men jeg ender alligevel altid med at spørge, om de ikke lige kan flytte sig,« griner Kasper Hvidt.

Han vender hurtigt tilbage til den bramfrie udgave, som vi også kender ham for.

»I min karriere har jeg ofte set mange, som flakker rundt under opvarmningen, og det er pisseirriterende for mig, som har en fast rutine. Før i tiden kunne det hyle mig helt ud af den, men med årene er jeg blevet mere bevidst om, at et armsving fra eller til måske ikke lige er det, som afgør, om jeg spiller en god kamp eller ej.«.

BT er med i bilen, da håndboldmålmanden Kasper Hvidt kører til træning i Brøndby Hallen
BT er med i bilen, da håndboldmålmanden Kasper Hvidt kører til træning i Brøndby Hallen Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

BT følger Kasper Hvidt over to dage i slutningen af november for at komme under huden og tættere på målmanden. Ofte ser vi kun topatleterne, når de svarer på spørgsmål foran tv-kameraerne med en puls højere end vejarbejdernes trykluftsbor på E47. Eller når de - måske især i Kasper Hvidts tilfælde - parerer en bold og råber holdkammeraterne an. Men når de åbner armene i kulissen, står det hurtigt klart, at du ikke kan dømme dem ud fra at have set dem halvanden time i hallen eller hjemme i chaiselongen.

Det gælder også med Kasper Hvidt, der rummer meget andet end ' for satan' og ' kraftedme', blandt andet et ekstremt fokus og et liv, hvor ikke meget bliver overladt til tilfældighederne. Det er hans opskriftpå succes.

»For alle mennesker kan det være svært at få det store overblik i helikopter-perspektiv. Det er i stedet det jordnære, alt det med 'mange bække små' og frasen om, at hvis du lægger en masse små sten og fokuserer på dem, har du til sidst et stort og flot hus, der rykker noget,« siger Kasper Hvidt.

Og murermester Hvidt har så sandelig lagt en sten eller to gennem tiden og hvidtet dem. Der bliver kælet for de små ting, og der står efterhånden et majestætisk palads. I 2015, 19 år efter han begyndte sin professionelle karriere, hører han til blandt de mest succesfulde håndboldspillere med rødbedefarvet pas. Nogensinde. Han er, i hvert fald tidligere, blevet omtalt som en af verdens bedste målmænd på herresiden, og han har skabt flotte resultater for flere af de klubhold, han har spillet for. Blandt andet Ademar Leon, Portland San Antonio og FC Barcelona. Med de to førstnævnte har han vundet det spanske mesterskab.

Håndboldmålmand Kasper Hvidt fotograferet ved sit hjem på Nørrebro
Håndboldmålmand Kasper Hvidt fotograferet ved sit hjem på Nørrebro Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

Det danske landshold og de mange tv-seere, som trofast følger rødhvide håndboldhold ved især slutrunder som EM, VM og OL, har også nydt godt af Kasper Hvidts selskab og fejret flere medaljer med ham. I 2010 stillede han Adidas Handball Special-skoene på landsholdshylden efter EM-slutrunden i Østrig, som Danmark blev nummer fem i. Klubkarrieren er dog fortsat på fuldt blus, og det bringer os frem til Champions League-kampen på den sidste søndag i november, som KIF Kolding København taber med 28-36 på trods af, at Kasper Hvidt står en flot kamp og bliver kåret til kampens spiller i TREFOR Arena i Brøndby foran 4.911 tilskuere.

Hvidt ærgrer sig over cifrene, da Kristian Asmussen erstatter ham mod kampens afslutning, men der er ikke tid til at dvæle ved nederlaget. Nej, det gælder om at vende tilbage til at dyrke de små detaljer. Det ved Hvidt efter flere år i spillet. Derfor kommer den fysiske træning dagen efter i Team Danmarks faciliteter i Brøndby på et belejligt tidspunkt.

Mandag klokken 9.22 sætter Kasper Hvidt sig ind i sin bil foran hjemmet på Nørrebro i det indre København efter et morgenmåltid, der ikke blot er en croissant og en ' togo'-kaffe, som det måske er tilfældet for store dele af bydelens pulserende ungdom på vej til en universitetsforelæsning eller et arbejde i indre by.

Kroppen er fyldt op med de ' rigtige' og bestemte kulhydrater og proteiner. På det punkt skiller Kasper Hvidt sig ikke ud fra hverken PSG-stjernen Mikkel Hansen, fodboldmålmanden Kasper Schmeichel eller kajakroeren René Holten Poulsen. Det er en selvfølgelighed for professionelle atleter, som dyrker konkurrencesport. Men Kasper Hvidt lægger lige et ekstra lag på lagkagen, når han fortæller, hvorfor han spiser de samme råvarer næsten hver dag.

»Så skal jeg ikke til at overveje, hvad jeg skal spise, men kan i stedet bruge mine mentale kræfter på noget andet. Jeg kan godt lide at have faste rutiner uden for banen også, og det tror jeg, at både min datter (Athene på syv år, red.) og min kone (Sofie Kluge, red.) vil give mig ret i. Det er de små detaljer. Men jeg forstår godt, hvis andre spørger, om det virkelig er nødvendigt at have det samme på morgenbordet for 23. dag i træk,« siger Kasper Hvidt.

En psykolog ville måske hurtigt notere 'autistiske tendenser' på blokken. Men det er ikke, hvad Kasper Hvidt ser, når han spejler sin sjæl.

»Det er bare min måde at sikre, at tingene fungerer så optimalt som muligt. Vi spillere skal præstere i to kampe om ugen, og der sidder en masse mennesker på tilskuerpladserne, i sponsorloungen og mange andre steder, som ønsker, vi gør det så godt som overhovedet muligt. Du har ikke brug for alle mulige ting som for eksempel 'hvad skal jeg have at spise i dag', der distraherer dig, hvis du skal levere varen. Så bliver det hurtigt tilfældighederne, som afgør det hele.«.

Kasper Hvidt sveder i træningslokalerne i Brøndby Hallen
Kasper Hvidt sveder i træningslokalerne i Brøndby Hallen Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

Den lysebrune bil svinger til venstre, væk fra Roskildevej og ud mod Brøndby. Det er normalt med restitutionstræning efter en kampdag, men den typiske uge byder også på fællestræninger i Nyborg på Fyn og så selvfølgelig studiet af den kommende modstander - noget, som Kasper Hvidt ynder at bruge meget tid på.

I dag skal alle hold uploade video af deres kampe til en fælles database, som spillere og trænere så shopper rundt i. For Kasper Hvidt handler det ikke kun om at studere, hvor modstandernes skytter placerer bolden, men også hvilke angrebs-åbninger, som fører til forskellige typer af afslutninger. Hvidt forsøger at lagre det på sin mentale harddisk, og han har 15 timer efter nederlaget til FC Barcelona allerede downloadet filmen på næste modstander Bjerringbro-Silkeborg, så det ligger klar på computeren til senere brug.

Først gælder det den fysiske træning, og her rokker holdkammeraten Bo Spellerberg ved en af Hvidts små, men vigtige detaljer uden overhovedet at være til stede. Bagspilleren, der kan knække i ryggen som ingen anden, når han afslutter, plejer at have et bestemt styrketræningsbælte med. Et bælte, som Hvidt bruger til en fast knæ-øvelse, fordi det er let at spænde om haserne. Det er der især brug for denne mandag, fordi det svier lidt i målvogterens knæ. Der skal forebygges en skade. Problemet er bare, at Bo Spellerberg ikke er mødt op endnu.

Nu er det ikke, fordi der mangler noget ved Team Danmarks faciliteter i Brøndby. Lokalet, som flere af KIF Kolding Københavns spillere træner i, er designet til toppen af dansk idræt, men lige netop dét bælte mangler Kasper Hvidt. Han prøver sig i stedet frem med et reb, som kunne ligne et remedie fra en tovtrækningskonkurrence på den lokale folkeskole. Knæene bøjer, så det umiddelbart ser korrekt ud. Men det duer ikke for Kasper Hvidt.

»Måske kan jeg bruge den her,« mumler den muskuløse målmand.

Kasper Hvidt samler en grøn elastik op i sin store venstrehånd, der ville få enhver canadisk bjørn til at kapitulere på forhånd, hvis det gjaldt en kamp med de bare næver. Så bøjer han igen sine knæ ved hjælp af elastikken, som sidder fast på et stativ og fungerer som støtte til hænderne.

Målmanden fuldfører øvelsen takket være sit fokus på detaljen. Det hjælper ham til at skaffe resultater.

»I begyndelsen kan det måske være svært at forestille sig, hvordan huset skal ende med at se ud. Derfor er det en god idé at skære de store mål, som for eksempel at vinde et mesterskab, ud i helt små bidder,« siger han.

Kasper Hvidt lægger den grønne elastik fra sig. Han hælder et præcist mål af sit medbragte sportspulver med citronsmag, en blanding af salte, som kroppen har brug for efter træning, ned i en dunk og blander det med vand. Så pakker han sine ting og kører hjem for at studere Bjerringbro-Silkeborgs angrebsspil ned til mindste detalje.

Derfor er detaljen vigtig


Mentaltræner Jared Tendler
Mentaltræner Jared Tendler
Vis mere

Jared Tendler er en amerikansk mentaltræner, som har hjulpet flere af verdens førende golf-og professionelle pokerspillere til endnu bedre resultater. Han er desuden forfatter til flere bøger, som har opnået stor popularitet, og lige nu 'coacher' han 450 forskellige professionelle pokerspillere, Europas bedste pool-spiller samt flere golfprofiler.

Hvorfor er det vigtigt at fokusere på detaljen?

»Det er essentielt at fokusere på selv de mindste detaljer, fordi fordelene i topsport bliver skabt gennem de mindste ting. Spillerne har grundlæggende relativt ensartede evner,« siger Jared Tendler.

Kasper Hvidt fortæller, at han varmer op i præcis 31 minutter. Hvorfor er detaljen med ' præcis 31 minutter' vigtig?

»Sådan en rutine virker godt, fordi han ved, at det giver ham den rette mentale balance før en kamp. At være klar er vigtigt, men det er ikke alt. Det, som betyder noget i sidste ende, er, hvordan du præsterer.«

Hvordan kan det påvirke en idrætsudøver ikke at være i mental balance?

»Sindet gør det lettere at præstere.Jeg sammenligner det lidt med olie i en motor. Olien får de forskellige komponenter til at virke så godt, som det overhovedet er muligt. Når en idrætsudøver er i mental ubalance, er det som ikke at have olie nok i motoren - præstationen kan umuligt blive lige så god, som den kunne være blevet. Hvis det er rigtig slemt med olieniveauet, stopper motoren.«