Island og Norge mødte hinanden tidligere i gruppespillet. Her vandt Island med et mål, 26-25.
Island og Norge mødte hinanden tidligere i gruppespillet. Her vandt Island med et mål, 26-25. Foto: ANDRZEJ GRYGIEL

Hellere en uafgjort end en sejr. Sådan kan situationen være for Island, når holdet tirsdag aften møder Kroatien ved håndbold-EM.

Det kan nemlig gøre holdet bedre stillet i mellemrunden – hvis alle resultater ’flasker sig’.

I Gruppe B, hvor Kroatien og Island har hjemme, har alle fire hold to point inden tirsdagens sidste runde i det indledende gruppespil, for hver en sejr og et nederlag.

Bredde er fundamentet til dansk EM-succes

Kun målscoren adskiller dermed holdene:

  • Kroatien med +3
  • Norge med +2
  • Island med 0
  • Hviderusland med -5

Dermed kan marginaler ikke bare afgøre, hvilke tre hold, der skal gå videre – men også hvor mange point de skal have med over i mellemrunden. Man tager kun de point med, som er opnået med de andre hold med avancement.

jsa

Og nu kommer det tricky:

For ender tirsdagens første Gruppe B-kamp mellem Hviderusland og Norge uafgjort, kan det efterfølgende bedre betale sig for Island også at spille uafgjort end at vinde over Kroatien.

  • Med uafgjort vil Island i så fald få tre point med i mellemrunden.
  • Med en sejr vil Island kun få to point med i mellemrunden.

Grunden: Med en sejr til Island vil Kroatien så ryge ud, og dermed vil sejren være 'værdiløs' i mellemrunde-sammenhæng – for de to point kommer ikke med islændingene videre. De står altså tilbage med kun to point til mellemrunden.

For Kroatien vil uafgjort også stadig være nok til at gå videre (stadig ud fra præmissen, at den foregående kamp mellem Hviderusland og Norge ligeledes er endt uafgjort), da holdet har bedst målscore af alle. I så fald vil Kroatien dog kun få et point med over. Vinder Kroatien over Island vil holdet få to point med over.

322342ceqwcfdcsa

Men det er altså kun et muligt scenarie, hvis Norge og Hviderusland forinden spiller uafgjort mod hinanden.

»Det er håbløst, at det europæiske håndboldforbund (EHF, red.) ikke har gjort noget for at forhindre sådan noget,« siger norsk TV 2s håndboldekspert Bent Svele til den norske nyhedsbureau NTB.

For fire år siden var der en lignende episode ved EM. Her ville både Slovenien og Norge være fint tjent med en slovensk et-, to- eller tremålssejr i gruppespillet.

Med to minutter tilbage førte Slovenien med fire mål, så kaldte træneren en timeout, og efterfølgende smed holdets spillere bolden væk to gange. Og så endte kampen med lige præcis en 34-32-sejr til Balkan-holdet.

Efter kampen sagde Sloveniens træner: »Sådan er livet, sådan er håndbold. Vi vandt, hvad gjorde vi, som ikke var fair? Tolk det, som I vil,« sagde Uros Zorman dengang til norske VG.

Hviderusland-Norge spilles tirsdag aften kl. 18.15 (TV 2 Sport).

Kroatien-Island spilles tirsdag aften kl. 20.30.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.