Den 36-årige norske håndboldspiller Gro Hammerseng-Edin stoppper karrieren. Nu hyldes hun i Norge.

Hun har vundet EM-guld tre gange og er deusden olympisk mester. I syv år spillede hun i den danske liga for FC Midtjylland og sidenhen Larvik hjemme i Norge, hvilket kastede mange trofæer af sig.

Men nu er det slut, fortæller Hammerseng-Edin, der mandag overbragte nyheden til sine holdkammerater i Larvik. Hun stopper efter sæsonen.

»Jeg sagde det til pigerne i går. De blev lidt overrasket, selvom de ikke burde. Jeg er trods alt 37 år snart. Mange troede, jeg ville tage et år mere,« fortæller hun til norsk TV2.

»Det værste var at sige det til pigerne. De er det vigtigste for mig, så det var hårdt. Det blev selvfølgelig lidt tårevædet, og jeg synes, det var vanskeligt, men da det var gjort, føltes det godt. Jeg har været ekstremt privilegeret og heldig, at jeg har haft dette job i så mange år. Det bliver lidt vemodigt og mærkeligt, men det er meget spændende at springe ud i noget nyt,« lyder det fra den kommende håndboldpensionist.

Gro Hammerseng (tv.) i kamp med Rikke Skov under EM-semifinalen i 2010, som Norge vandt 29-19. Skov har netop også selv stoppet karrieren. Vis mere

Nyheden har fået flere af de største profiler i norsk håndbold på banen. De står i kø for at hylde Hammersengs karriere.

»Vi snakker om en af de allerstørste legender i norsk håndbold, og jeg har aldrig set større vindervilje hos nogen andre. Hendes hoved kunne nok have været med i mange år endnu, men jeg tror, at kroppen er glad for, at hun siger stop,« siger den tidligere Larvik-træner Ole Gustav Gjekstad til VG.

Avisen nævner hendes mange bedrifter og understreger, at en af hendes bedste landskampe kom mod Danmark ved EM i 2010, der blev afholdt i både Norge og Danmark. De to naboer og rivaler mødtes i semifinalen, hvor nordmændene var danskerne overlegne i 29-19-sejren. Hammerseng ligeså.

»Ifølge VGs mangeårige håndboldjournalist Jostein Overvik var hendes allerbedste landskamp EM-semifinalen mod Danmark i Herning i 2010. Det var hendes næstsidste landskamp, og den blev belønnet med topkarakteren 10 i VG. I finalen blev det til guld til Norge og anfører Hammerseng på bekostning af Sverige,« skriver VG.

Gro Hammerseng-Edin sprang i 2005 ud som lesbisk og tilføjede Edin til efternavnet, da hun blev gift med Larvik-holdkammeraten Anja Hammerseng-Edin, som hun har en søn med.

Anja Hammerseng-Edin har netop også afsløret, at hun stopper karrieren, så nu skal ægteparret finde på noget nyt at lave.

Men hvad det præcist indebærer, er endnu uvist.