Tidligere landsholdsstjerner har Danmark som gigantisk EM-favorit - men peger samtidig på de danske svagheder, før Mikkel Hansen & co. søndag aften tager hul på EM på hjemmebane mod Makedonien.

Bt.dk har spurgt en række tidligere danske håndboldstjerner, hvordan de tror, Danmark vil klare sig under EM. Du kan læse deres svar herunder.

Lars Christiansen:

Hvem vinder EM?

- Danmark

Hvad skal lykkes, hvis Danmark skal vinde guld?

- Mikkel og Landin må ikke blive skadet i turneringen. Og så skal kollektivet fungere.

Hvad er Danmarks svagheder?

- Vi så i træningskampene, at de får problemer, hvis modstanderne dækker offensivt på backs. Det får Mikkel ud af trit, og så får Danmark problemer. Meget af det står og falder med, om Mikkel spiller en god slutrunde. Det vil undre mig, hvis vi ikke ser mandsopdækning af Mikkel. Man skal selvfølgelig ikke give de andre danskere - Mogensen, Søndergaard og Spellerberg - for meget plads, men modstanderne har set, at Danmark er sårbare, når man går offensivt til værks. Der er også stadig noget tvivl omkring forsvaret, hvor Kasper Nielsen er væk. Han har i mange år givet en sikkerhed derinde. Og så er det vigtigt, at Eggert bliver klar. Der er for mig ingen tvivl om, at han er verdens bedste venstre fløj lige nu.

Hvem er Danmarks største guldkonkurrent?

- Det er Frankrig. Nikola Karabatic ser ud til at være tilbage på sit gamle niveau. Hvis Jerome Fernandez bliver klar, bliver de virkelig gode.

Kasper Hvidt:

Hvem vinder EM?

- Danmark er vel den kæmpestore favorit. Alle går og analyserer på Danmark, men jeg synes mest, det handler om at finde et hold, der er i stand til at slå Danmark. Og det er svært at se, hvem det hold skal være.

Hvad skal lykkes, hvis Danmark skal vinde guldet?

- Rene Toft skal være god i forsvaret. Vi har set nu, at forsvaret fungerer med ham, men uden ham er der forsøgt mange konstellationer, som ikke fungerer. Alle snakker om Landin og Mikkel Hansen, men for nu at sige noget andet, skal Kasper Søndergaard også være god. Han er en af Danmarks absolutte nøglespillere.

Men skal netop Landin og Hansen ikke spille op til deres bedste, hvis Danmark skal vinde guld?

- Vi så Spanien vinde VM sidste år uden en særlig god målmandspræstation. Og venstre back er den position, hvor Danmark er bedst besat. Hvis ikke Mikkel spiller godt, gør Bo Spellerberg - og Mensah har man næsten glemt, fordi han er skadet. Men han kan også blive god.

Hvad er Danmarks svagheder?

- Det er de der totale blackouts, som holdet får. De taber eksempelvis en peirode 1-8 mod Norge - hvis de gør det mod Kroatien, er det altså enormt svært at komme tilbage i kampen. Så er de så dygtige, at de kan styre kampen på deres præmisser, og så bliver det svært.

Joachim Boldsen:

Hvem vinder EM?

- Danmark.

Hvad skal lykkes, hvis Danmark skal vinde guldet?

- Ikke ret meget. Landin skal holde sit sædvanlige niveau.

Er det det eneste?

- Jeg synes, at Landin har så meget klasse. Han er så vigtig for landsholdet, og hvis han holder niveau, ser det rigtig godt ud. Kontrafasen er vigtigt, der har Danmark en af sine store forcer, og der er det vigtigt med Landin-redninger. Derudover har Danmark så meget mere bredde end de andre.

Hvad er Danmarks svagheder?

- Hvis Landin bliver skadet, er det skidt. Det er selvfølgelig heller ikke fedt, hvis Mikkel bliver skadet, men Landin er så vigtig, og ofte er det målmanden, der afgør kampene. Mikkel var småskadet sidste år, og Danmark kom alligevel i finalen.

Hvem er Danmarks største guldkonkurrent?

- Kroatien kommer i finalen mod Danmark. Jeg kender deres spillere, og jeg synes, de har et fremragende hold. Og så ser jeg Spanien som en stærk outsider.

Jesper Jensen:

Hvem vinder EM?

- Det gør Danmark.

Hvad skal lykkes, hvis Danmark skal vinde guldet?

- Mange ting skal mislykkes, vil jeg sige. Der er eddermandme nogle af de andre hold, der skal steppe alvorligt op. Jeg kan ikke se, hvordan nogle skal slå Danmark i en hal, hvor danskerne har 14.000 tilskuere i ryggen. Vi har et landshold, der prøvet så meget. Aldersmæssigt er det måske ikke så rutineret, men spillerne har prøvet rigtig mange ting. Derudover har vi internationale klassespillere over stort set hele linjen.

Hvad er Danmarks svagheder?

- Når vi møder hold, som går frem i et offensivt forsvar, har vi ikke de der gennembrudsspillere, som bare lige løser det. Det så vi også mod Qatar i Golden League. Og det er det samme, der sker, når vi møder Spanien. Jeg er ikke så bekymret for de perioder i kampene, hvor holdet har tabt stort. Det kommer ikke til at ske på hjemmebane. Her bliver Danmark hjulpet i de perioder af publikum.

Hvem ser du som Danmarks største guldkonkurrent?

- Jeg synes, at Kroatien ser stærke ud. Og Spanien har et forsvar, som driller Danmark.

Nikolaj Jacobsen:

Hvem vinder EM?

- Det gør Danmark. Jeg synes, vi har det bedste hold. Medmindre der går gummiarm i den, ser det rigtig godt ud. Vi kommer til at blive båret frem i Boxen. Jeg savner ikke at spille håndbold og har ikke gjort det i mange år, men jeg må indrømme, at jeg misunder spillerne den her oplevelse. At spille foran 14.000 tilskuere i Boxen, så bliver det ikke meget større som dansk håndboldspiller. Det er satanedeme bare at nyde det og lade sig rive med.

Du kender mange af spillerne godt, er du bekymret for, om der kan gå gummiarm i den?

- Nej, spillerne har prøvet mange ting og har vundet noget som hold. Det betyder meget, at der er den selvtillid. Og så har de en erfaren træner. Det er jeg rimelig tryg ved.

Hvad skal lykkes, hvis Danmark skal vinde guldet?

- Der er tre nøglespillere i René Toft, Landin, og Mikkel. Mikkel har vist i træningskampene, at han træder i karakter, når det gælder, og vi har også set, at hvis René Toft ikke er inde, er vores forsvar heller ikke bedre. Han holder høj international klasse. Og med Sterbik og Omeyer væk, er der ingen tvivl om, at så toner Landin frem som turneringens bedste målmand.

Hvad er Danmarks svagheder?

- Vores forsvar er stadig udfordret - det så vi også i kampen mod Frankrig.

Lars Krogh Jeppesen:

Hvem vinder EM?

- Det gør Danmark. De har det bedste hold, de største profiler, en utrolig bredde og så har de hjemmebanen.

Hvad skal lykkes for Danmark, hvis de skal vinde guld?

- Der er ikke nogen tvivl om, at den største profil er Landin. Det er nødvendigt, at han står en god turnering. Og for at han skal gøre det, skal han have hjælp af René Toft, som skal styre forsvaret. Fungerer vores målmand og forsvar, har Danmark så god en kontrafase, at de kan løbe modstanderne over.

Hvad er Danmarks svagheder?

- Jeg synes, Wilbek skal passe på, at han ikke roterer for meget. Han skal have fundet en stamme, som skal bære os igennem turneringen. Det er vigtigt, så folk kan finde deres plads i hierarkiet og på holdet. Jeg synes, der er blevet skiftet meget rundt i træningskampene. Det er trods alt de sidste tre kampe før slutrunden, og der ville jeg have foretrukket, at han havde bedre styr på rollefordelingen.

Hvem er Danmarks største guldkonkurrent?

- Det er Kroatien. De har gode individualister og matcher Danmark på fysikken. Jeg synes også, at Frankrig er interessant. Det er et rigtig slutrundehold, som kan få tur i den og blive farlig.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.