Ti af Europas største klubber rasler med sablen. Lav Champions League om, eller vi laver vores egen. Cirka sådan lyder truslen fra blandt andre KIF Kolding København og Barcelona til det europæiske håndboldforbund, EHF, som BT kunne afsløre i går.

Men dansk håndbolds øverste chef Morten Stig Christensen, generalsekretær i DHF, er ikke fan af en lukket liga, hvor kun de største klubber har lov at deltage.

Det er nemlig en af mulighederne, hvis de ti storklubber ikke får mere magt over Champions League og flere penge. Deres forslag lyder på en Champions League med 12, 14 eller 16 hold, som mødes i en liga og siden i Final4. Og de har allerede mediegiganten IMG i ryggen. Nu vil de så have EHF til at stå for turneringen – ellers kan de i yderste konsekvens lave en piratliga.

De her ting handler tit og ofte om økonomi. Tror du, at det her kan blive til noget, eller er det mere en form for pressionsmiddel?

»Jeg tror, at der er realiteter bag det her. Det er der ingen tvivl om. Jeg tror også, at der er noget økonomi og idéer til udvikling af de her ting. Ellers tror jeg ikke, at en organisation som IMG går ind. Men problemet er, hvis man laver det uden for EHF. Jeg har ikke noget imod at blive inspireret udefra, eller at nogen lægger pres på. Jeg mener bare, at det skal gøres via EHF. Jeg håber, at det, der pågår, er lidt raslen med sablen, men at alle – herunder også Kolding – er af den opfattelse, at det bedste vil være, at det var under EHFs paraply. Jeg tror, at det er både uklogt og en dårlig udvikling at isolere sig uden for den europæiske håndboldfamilie,« siger Morten Stig Christensen.

KIF Kolding København står som eneste danske klub som afsender på den prominente liste af storklubber som Barcelona, Kiel, Veszprem og Kielce, der ønsker en ændring af Champions League. Og i de bestræbelser er de ti europæiske klubber altså gået sammen med IMG, der er klar til at købe Champions League-rettighederne de kommende ti år.

»Man kan godt blive beruset af, at der kommer nogle udefra og siger, at de kan skaffe endnu flere penge. Det så jeg gerne, at de gjorde i samarbejde med EHF. Det har vi også en opfattelse af, at EHF er åben over for. Det har været udgangspunktet. Jeg afventer spændt udkommet, og jeg er selvfølgelig også ked af, hvis Kolding går enegang i forhold til de andre danske klubber. Jeg synes, det vil klæde dansk tophåndbold på herresiden, at man havde haft nogle drøftelser også blandt klubberne omkring, hvad der er godt for dansk håndbold,« siger Morten Stig Christensen.

Morten Stig Christensen sidder selv med i Professional Handball Board, som også Barcelona-præsident Xavier O’Callaghan er en del af. Derfor har han også længe været opmærksom på, hvad der var på vej. Men DHFs generalsekretær tror stadig på, at de ti storklubbers forslag kan og vil blive realiseret under EHF.

»Problemet er, om det er en lukket liga eller ikke er en lukket liga. Jeg er tilhænger af, at europæiske topturneringer er med de hold, der har gjort sig fortjent til det gennem en kvalifikation og ikke en lukket liga. Jeg er ikke den store tilhænger af en lukket liga, hvor der ikke er den store udluftning eller muligheder for at bygge andet op. Det bliver jo sådan en lille loge. Det tror jeg ikke på,« siger Morten Stig Christensen.

Kunne I ikke frygte at miste de bedste danske hold til en sådan turnering?

»Der er grænser for, hvor mange hold der kan være med. I forvejen tilhører vi heller ikke umiddelbart top tre, selvom jeg synes, at vi har nogle utroligt stærke ligaer. De allerbedste spillere søger til den tyske, franske og måske den spanske liga, hvis vi tager Barcelona med. Derefter begynder vi at indlejre os. Man skal heller ikke kimse af, at der måske er et par gode ligaer i syd- og østeuropæiske lande. De har jo slået sig sammen i Seha League, der også er en transnational turnering.«

»Nej, jeg frygter ikke de her ting. Jeg håber, at de hold – herunder også Kolding – tænker sig rigtig godt om. Jeg ved, at de normalt opererer efter nogle gode værdier, så jeg tror på, at de har øje for vigtigheden af alle de problemstillinger, som international topidræt indeholder. Det er vi nødt til at have styr på, ellers er der ikke nogen troværdighed i forhold til doping, matchfixing og hvad der ellers kan være af problemstillinger. Der skal være organer, der tager sig af de ting, og det tror jeg nemt, at man undervurderer,« siger Morten Stig Christensen.

IMG er lidt af en mediegigant, som blandt andet står bag den europæiske basketballturnering EuroLeague. Netop den turnering er blevet brugt som et eksempel på, hvad man kunne gøre med europæisk håndbold også. Men her er den danske håndboldchef ikke helt overbevist.

»Jeg er ikke imponeret af det, der sker i europæisk basketball. Det har hverken givet bedre seertal eller noget som helst andet. Jeg er meget spændt på, hvordan andre aktører reagerer – herunder de større tv-stationer, for det er også meget afgørende. Man skal passe på, at man ikke kommer til at marginalisere klubhåndbolden på den her måde. Det ville være voldsomt ærgerligt. Men jeg tror stadig på, at fornuften råder – også hos Kolding,« siger Morten Stig Christensen.