Det er en gammel kending, der står over for Danmark torsdag mod Island.

Islands træner, Gudmundur Gudmundsson, var fra 2014 til 2017 dansk landstræner, og selvom det blev til OL-guld i 2016 i Rio, er det ingen hemmelighed, at partnerskabet aldrig blev den store succes.

Nu står islændingen igen over for Danmark, som han kender så godt. Den grundige Gudmundsson er berygtet for sine intense taktiksessioner med videomateriale, der kan mætte selv den mest glubske VHS.

Den danske forsvarskæmpe Henrik Møllgaard husker de mange timer, de danske spillere brugte. Og giver selv et bud på, at det intense fokus var en årsagerne til, at det ikke gik, som det skulle mellem spillerne og træneren.

Foto: BERNADETT SZABO
Vis mere

»Nogle gange er matchet bare en lille smule skævt. Jeg kunne virkelig godt lide Gudmundur som person, men jeg må også indrømme, at der var dage, hvor selv jeg, der kan tage rigtig meget video ind, syntes, at det måske blev rigeligt. Nu behøvede vi ikke at få gentagelsen for ottende gang. Han er ekstremt grundig,« siger han til B.T.

Her mærkede spillerne og Møllgaard en markant forandring, da Nikolaj Jacobsen tog over. Her kom det sociale mere i fokus.

»Den måned, man er sammen, nedprioriterede Gudmundur det sociale, fordi han havde ikke det samme behov. Der tror jeg, at Nikolaj er et bedre fit. Når han har lavet sine lektier og set det video, han skal, tror jeg også, han henter noget energi i at være en del af gruppen og komme ned og vise, han er til stede,« siger Møllgaard og fortsætter:

»Det tror jeg, han gør for vores skyld, men i særdeleshed også for sin egen. Der var i hvert fald en mærkbar forskel, og det gjorde måske også, at Gudmundur ikke har haft hånd i hanke med, hvad der foregår i en trup. Hvem hænger med hovedet? Er der nogle småkonflikter? Efter sin video har han trukket sig og hvilet sig, fordi han også er så meget på, når han er på. Der tror jeg, at Nikolaj er bedre til at have en fornemmelse af, hvad der foregår i truppen, fordi han bare er der mere,« siger han.

Han forventer, at Gudmundsson og Island kommer til kampen med ild i øjnene.

»Han lever af den – nogle gange lidt selvopfundne – modstand og energi, der er i, at nu gælder det storebror Danmark, eller at der er nogle andre efter dem. Det kan få ham til at koge og et helt landshold til at koge. Det har vi også prøvet, at når han føler, at verden bliver en lille smule uretfærdig og ikke rigtig går med ham, så evner han at få bragt sit hold på et endnu højere niveau. Og måske nogle gange også overpræstere,« siger Møllgaard.

Det islandske landshold har imponeret under EM, og de fremtvinger også respekt i den danske lejr.

»De har spillet noget af det sjoveste håndbold, der er hernede. Jeg synes bestemt, de er kandidat til semifinalen. De har vundet alle gruppekampe, de har slået værtsnationen, mens de bimlede og bamlede i hallen. Det er vi nødt til at tage hatten af for. Vi har siddet og ventet på, om de ville begynde at blive trætte. Men de har ikke vist de mindste svaghedstegn endnu,« siger Møllgaard.

(Interviewet med Møllgaard foregik inden de fem positive prøver på det islandske hold, red.)

Danmark er i mellemrunden med Island, Kroatien, Holland og Frankrig.

Andre læser også