Manchester United, Real Madrid, basketstjernen Steph Curry og danske plejehjem.

De har alle én ting tilfælles. De bruger træningssystemet Fitlight, som håndboldlegenden Erik Veje, der har været en central del af dansk herrehåndbold i årtier, har været med til at udvikle.

Derudover har mange NBA- og NFL-hold investeret i træningssystemet. Men selvom produktet er på alle de øverste hylder i sportsverdenen, så er det ikke blevet den forretning, Erik Veje havde håbet på.

»Der er ikke milliarder og millioner nede i kassen. Der gik lang tid, før vi overvejede at sælge på nettet, og det gør vi stadig ikke i Europa. Vi har også vundet priser rundtomkring, men vi har aldrig rigtig kunnet få de tilstrækkelige dispositionskanaler op at køre,« fortæller Erik Veje.

I 80erne og 90erne spillede han håndbold på højt niveau, inden han blev træner for Aarhus Håndbolds herrehold og var det i 17 år, før han sagde stop i foråret. I dag bruger han det meste af sin tid på at male. Det kan du læse mere om her.

Idéen til produktet opstod, da han var træner i Flensborg omkring årtusindskiftet – som et redskab til målmandstræning, men også som et redskab, hvor man kunne optimere reflekser, orientering og retningsskift.

Fitlight består af otte trådløse lampeenheder og en controller. Man kan træne med Fitlight ved at aktivere og deaktivere lamperne ved brug af hænder, fødder, hoved, ketsjere eller andre sportsredskaber. Det koster 30.000 kroner.

Der er kommet flere konkurrenter til produktet, da Erik Veje og samarbejdspartnerne ikke har patent på produktet. Fitlight er dog det eneste, hvor der er en sensor, så du ikke skal ned og røre ved lamperne.

»Fra dag ét tænkte jeg, at det var et rigtig godt produkt i min dybe naivitet. Man ville ikke gå i gang med det, hvis man ikke var naiv. I starten var jeg frustreret over, at de første klubber ikke kunne se, hvor godt et produkt det er. Det at være iværksætter er den vildeste oplevelse, fordi der bare er en ting, der fylder enormt meget i dit liv.«

På trods af at Fitlight er et førende træningsredskab i alverdens største sportsorganisationer, så har 62-årige Erik Veje nemt ved at se hullerne i osten.

Erik Veje Rasmussen som cheftræner for Århus Håndbold i 2015.
Erik Veje Rasmussen som cheftræner for Århus Håndbold i 2015. Foto: Ole Nielsen
Vis mere

»Jeg vil sige det sådan, at når jeg engang er død og fra himlen ser ned, vil jeg tænke 'nå, fedt nok'. Jeg har det lidt med det som med spillere, hvis talent jeg ikke kunne forløse. Det gør mig rasende. Så mit fokus bliver i stedet, hvorfor jeg ikke har kunnet få folk til at forstå, hvor store muligheder der ligger i Fitlight.«

Men når man så fortæller ham, at han i virkeligheden har ændret den måde, man træner på højeste niveau i hele verden, så kan han alligevel godt glemme de huller i osten for en stund, når han skal sætte ord på, om Fitlight har været en succes.

»Jeg ved sgu ikke, om det har været en succes. Princippet, ideen og produktet har været fantastisk. Når du siger det der med, at man har revolutioneret måden at træne på, så sidder jeg og smiler som en skoledreng og glæder mig over det. 'Hold da kæft. Det er sgu da fint nok'.«

»Jeg er ekspert i at se hullerne i osten, men jo, det har vel været en succes. Jeg ville ønske, jeg kunne lære den disciplin, hvor man glæder sig over ting, der lykkes. Men ting lykkes nok også, fordi man er så indædt.«

Selvom Fitlight altså er godt udbredt blandt elitesportsudøvere, så er det ikke noget, Erik Veje er blevet rig af, mener han selv.

»Jeg får penge for Fitlight en gang om året. Nogle år er udbyttet bedre end andre år, men det er ikke noget særligt. Jeg er ikke rig, men jeg har det godt.«