Da søndagens sejr over Serbien ved EM var i hus, var det ikke kun spillerne, der fik ros af Jesper Jensen.

Særligt Christina Roslyng, der er holdleder på kvindernes håndboldlandshold, havde stor ære i sejren, fortæller landstræneren.

Meget af Roslyngs arbejde på holdet går ud på at sikre, at spillernes mentale sundhed er på plads, og især før skæbnekampen mod Serbien gav arbejdet payoff.

»Det var kulminationen på to døgn, hvor vi har arbejdet rigtig hårdt, og hvor spillerne har været enormt rolige. Det er noget af det, Christina går og laver i det skjulte, og det virkede bare. Så jeg synes, at vi skal anerkende spillerne, men vi skal også anerkende Christina Roslyng for det arbejde, hun har lavet,« siger Jesper Jensen.

Jesper Jensen (tv.) og Lars Jørgensen har et tæt samarbejde med Christina Roslyng.
Jesper Jensen (tv.) og Lars Jørgensen har et tæt samarbejde med Christina Roslyng. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Landstræneren beskriver Roslyng som et »menneskeligt termometer,« der går rundt mellem spillerne og mærker, hvordan de har det – eksempelvis inden søndagens kamp mod Serbien, der fik nervøsiteten frem i mange af spillerne.

»Hun er jo ikke bare den trøstende skulder, hvor man kan græde ud. Det er hun også, men hun er lige så meget en del af deres personlige udvikling. Det, der gør, at man kan være elitesportsudøver er også, at man kan håndtere de mange sindssyge følelser, der kommer,« siger Jesper Jensen.

Og selvom Christina Roslyng ikke er den, der tiltrækker sig mest opmærksomhed i og omkring holdet, har hun en særdeles vigtig rolle.

Meget vigtigere, end man tror, fortæller Jesper Jensen.

Christina Roslyng i samråd med landsholdsspillerne.
Christina Roslyng i samråd med landsholdsspillerne. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Lars (Jørgensen, red.) og jeg vi anerkender hendes arbejde helt vildt. Hun har været en gamechanger, ikke bare for kvindelandsholdet, men også for hele kvindesiden på dameafdelingen i DHF (Dansk Håndbold Forbund, red.). Man siger jo, at noget af det sværeste at ændre på kort tid er kultur.«

»Og der synes jeg, at Christina har været inde og ændre vores kultur på A-landsholdet på meget, meget kort tid. Jeg tror, vi kommer til at se, at det smitter af ned igennem hele ungdomssystemet hen over årene. Så jeg synes faktisk, at hun er en absolut nøglemedarbejder for hele kvindesiden i DHF.«

Ifølge Jesper Jensen har Roslyng en helt særlig evne.

»Hun kan mærke alle følelser. Hun er et af de mennesker, som har den der gave til at gå ind i et rum og så scanne det uden at gøre det bevidst. Hun kan lige fornemme, hvem der mangler at få et kram, og hvem der skal have et los i røven,« siger han.

Christina Roslyng til EM i 2002, hvor Danmark løb med guldet.
Christina Roslyng til EM i 2002, hvor Danmark løb med guldet. Foto: Ernst Van Norde
Vis mere

På trods af at Jesper Jensen har arbejdet sammen med Roslyng i gennem flere år, lærer han stadig meget af hende.

»Jeg ville nok have svært ved at stå og sige nogle af de ting, som spillerne gør. Men jeg øver mig også på det, fordi hun udfordrer mig på det hele tiden og siger: ‘Husk nu, at vi ikke kun skal sige nogle ting, vi skal også selv gøre det.’

En af de spillere, der har brugt Roslyng meget, er Mie Højlund, som ikke lægger skjul på, at den mentale del er en af de vigtigste præmisser for, at hun kan levere på en håndboldbane.

»Hun er sindssygt dygtig, og jeg har haft mange snakke med hende undervejs. Hun er nem at snakke med, hun er tæt på alle, tæt på holdet, en man har tillid til, hvis der opstår problemer, og samtidig er hun sindssygt god på det mentale plan. Det, der har rykket meget hos os, er, at hun har vundet tilliden fra hele spillertruppen. Det gør, at man er villig til at åbne sig lidt mere op overfor hende, og det er et stort skridt,« siger Højlund.