Spis nu lige brød til, Anja Andersen!

Én af de største danske sportspersonligheder op gennem 90erne og 00erne meldte sig torsdag i BT klar til et overraskende comeback til gerningen som håndboldtoptræner. Efter syv år væk fra rampelyset!

Over for BT afslørede Anja Andersen, der som træner førte Slagelse til store europæiske triumfer, at hun godt kan se sig selv som dansk landstræner i ’den nærmeste fremtid’.

»Jeg synes, det kunne være interessant at træne Danmark. Og dér kunne jeg absolut godt se mig selv, når jeg kigger ud i min nærmeste fremtid, og det synes jeg også er vigtigt at turde at sige højt,« lød det fra den nu 48-årige ekshåndboldstjerne.

Den tidligere landsholdsprofil Lars Krogh Jeppesen, der i dag blandt andet arbejder som håndboldekspert hos DR, hilser det mulige Anja Andersen-comeback velkommen – men han er lidt mere skeptisk, når snakken falder på Andersen som landstræner.

»Jeg synes bestemt, det er spændende, at hun gerne vil tilbage til håndbolden. Der er ingen tvivl om, at hun tidligere har bevist sit værd som træner, og det vil være spændende at se, hvilken udgave hun er i i dag,« fastslår han, men tilføjer så:

»Men jeg synes, det er lidt af en melding at sige, at man gerne vil være landstræner, efter at man har været ude af gamet i flere år. Det vidner selvfølgelig om stor tro på sig selv og egne evner, men jeg synes ikke, at det er realistisk lige nu,« fortæller Lars Krogh Jeppesen.

Det er en holdning, den tidligere topspiller deler med BTs håndboldkommentator, Søren Paaske.

»Det ville være rigtig spændende at se Anja Andersen tilbage i håndboldens verden. Og gerne i dansk håndbold. Men som landstræner for Danmark? Det kan jeg simpelthen ikke forestille mig,« lyder det fra Søren Paaske.

Anja Andersen var måske alle tiders bedste kvindelige håndboldspiller, og hun stod bag danske EM- VM- og OL-triumfer. Men hendes letantændelige temperament modarbejdede hende til tider, og hun var ofte på kollisionskurs med daværende landstræner Ulrik Wilbek og Dansk Håndbold Forbund (DHF). Tendensen fortsatte videre ind i trænerkarrieren, hvor Anja Andersen flere gange gjorde oprør.

Og derfor mener Søren Paaske også, at Anja Andersen og DHF først skal luge alvorligt ud i fortiden, før et eventuelt samarbejde overhovedet kan komme på tale.

»Først og fremmest har Anja Andersen jo i tidens løb haft et meget anstrengt forhold til DHF, så det ville kræve en lang række af mere end almindeligt vellykkede forsoningsmøder, hvis de to parter skal have lappet fortidens sår. Et så betændt forhold heler ikke bare uden videre,« siger Søren Paaske.

Det danske kvindelandshold bliver lige nu trænet af Klavs Bruun Jørgensen, og sådan kommer det til at fortsætte, lød det i går fra Dansk Håndbold Forbund.

»Vi har en rigtig god landstræner, som vi har en ordentlig aftale med, og som vi forventer løber i lang tid,« sagde direktør Henrik Jacobsen, der derfor ikke havde nogen kommentarer til Anja Andersens udmelding i BT.

Det taler ifølge Lars Krogh Jeppesen heller ikke til Anja Andersens fordel, at der i de syv år, hun har været væk, er foregået større regelmæssige revolutioner i håndboldsporten.

»Jeg ved ikke, hvor godt Anja Andersen har fulgt med i de senere år. Men der er sket rigtig meget med måden, der bliver spillet håndbold på i dag. Der er sket nogle markante regelændringer, der gør, at syv-mod-seks-spillet er blevet en kæmpe del af sporten,« siger Lars Krogh Jeppesen og opsummerer:

»Det er fint at have de drømme, men man skal lige tage et skridt ad gangen. Landstrænerjobbet bør ikke være det første, man sætter i spil efter så mange år væk fra sporten.«

Anja Andersen har i de seneste syv år arbejdet med ledertræning både nationalt og internationalt, og hun har ifølge sig selv fået et helt nyt syn på det at være leder.

»Den ledelsesstil, jeg havde før, skabte angst, fordi jeg troede, jeg kunne kontrollere det hele. Den anden stil her skaber begejstring, glæde og spillere, der tør åbne for deres fulde potentiale, fordi de får rammerne til det,« sagde hun i interviewet med BT i går.