Eks-landsholdsspilleren Camilla Dalby råder det danske hold til at holde godt øje med Cristina Neagu i aftenens kamp EM mod Rumænien

Hvordan skal de danske håndboldkvinder i aften mod Rumænien tackle sidste og altafgørende udfordring i mellemspillet?

Spørger man den tidligere danske landsholdsspiller Camilla Dalby, kommer man langt, hvis det lykkes at stække modstanderholdets største stjerne, Cristina Neagu.

»Hun er verdens bedste håndboldspiller på kvindesiden,« fastslår Camilla Dalby, der ved, hvad hun taler om.

I de to år - fra 2013 til 2015 - hun spillede i den montenegrinske storklub ZRK Buducnost Podgorica var de holdkammerater.

»Dernede var vi opdelt i to grupper. Jeg blandede mig mest med den engelsktalende del af holdet, mens Neagu oftest holdt sammen med de montenegrinske spillere. Men det var ikke ensbetydende med, at vi intet havde med hinanden at gøre. Slet ikke. Vi har lavet masser af sjov med hinanden. På to-mands-hånd er hun altså både en sød og meget hjælpsom pige, der går meget op i, at hendes familie har det godt,« fortæller Camilla Dalby.

Tilbage i Randers

Venstrehåndsspilleren, der igen slår sine folder i Randers HK, har disse ideer til, hvordan Danmark kan få Cristina Neagu til at levere en knap så iøjnefaldende præstation som normalt:

»Det er ikke nogen dårlig idé, hvis vi i perioder af kampen lader hende blive mandsopdækket. Men det skal ikke være for længe ad gangen. Rumænerne har indøvet nogle modtrækssystemer, så derfor skal vi også se, om vi kan få hendes vurderingsspil slået i stykker. Med det mener jeg, at hun skal frustreres, så hun hindres i at træffe de spillemæssige perfekte beslutninger, hun er så kendt for.«

Skudt i hovedet

Under håndbold-EM har Cristina Neagu nærmest efter behag kanoneret bolden ind i modstandernes netmasker fra sin foretrukne venstre back-position.

»Hun har et knaldhårdt skud, og vi må på forhånd være indstillet på, at hun kommer til at lave en del mål mod os,« siger Camilla Dalby.

Danmark tabte ved sidste års VM på hjemmebane en dramatisk kvartfinale mod Rumænien. Den kamp huskes ikke mindst for Cristina Neagus knockout af Sandra Toft:

Midt i anden halvleg fyrede rumæneren et skud af fra distancen mod det danske mål, hvor målvogter Sandra Toft blev ramt så hårdt i hovedet, at hun pådrog sig en hjernerystelse.

»Det var en hård omgang, og der gik lang tid, inden jeg havde en normal hverdag igen,« fortæller Sandra Toft og tilføjer:

»Lige efter VM var det meget slemt med hovedpine. Jeg sov, stod op, trænede, tog hjem og sov igen. Faktisk havde jeg ikke noget andet liv. Så tænkte jeg i løbet af foråret, at nu må det være slut. Jeg trak stikket, fulgte en genoptræningsplan, og nu har jeg det heldigvis godt igen.«

I øvrigt har Cristina Neagu selv været hårdt skadesplaget gennem karrieren. I store dele af 2010/2011-sæsonen drillede skulderen, og i 2013 var hun ude et halvt år med et overrevet korsbånd i sit venstre knæ.

»Jeg fulgte en del af hendes genoptræning i 2013, og hun gik virkelig seriøst til opgaven. Nu er hun tilbage på sit gamle, høje niveau. Det er derfor helt fortjent, at hun i fjor for anden gang modtog IHFs pris ’World Player of the Year’,« siger Camilla Dalby.