Foto: Claus Fisker

Det europæiske håndboldforbund er kommet i heftig modvind på grund af et opsigtsvækkende forbud. De danske landsholdsspillere stærkt anført af Hans Lindberg kritiserer forbundets beslutning.

Det var hurtigt! EM blev på åbningsdagen ramt af mesterskabets første møgsag. Den svenske landsholdsanfører Tobias Karlsson havde planlagt at spille slutrunden med et regnbuefarvet anførerbind for at støtte kampen for homoseksuelles rettigheder og sende et signal om, at alle mennesker er lige. Han havde endda fået både Norge og Island med på idéen. Men de planer har EHF, det europæiske håndboldforbund, nu spoleret.

For blot få dage siden var beskeden fra selvsamme EHF ellers, at alt var i orden i forhold til bindet, men på rekordtid har forbundet forbudt støtteerklæringen til de homoseksuelle. Nu skal alle landshold spille med anførerbind i de respektive nationers farve.Det er noget, der har skabt røre både i og uden for håndboldmiljøet. Specielt fordi det aldrig tidligere har været et problem i EHF-sammenhæng. Den svenske håndboldspiller Johan Jepson har blandt andet spillet Champions League-kampe i Polen for få måneder siden med netop et regnbuefarvet anførerbind.

Og flere af de danske landsholdsspillere forstår da heller ikke EHFs beslutning. Blandt andet Hans Lindberg, der sender tunge hug af sted mod forbundet.

»Jeg synes, det er beundringsværdigt på en helt forkert måde - på en negativ måde. Jeg troede, vi var i 2016, hvor alle har lov til at være her. Jeg ved godt, det er et politisk signal, men jeg synes, det viser lidt om selve forbundet. Det er lige før, vi kan sammenligne det med IHF (det internationale håndboldforbund, red.),« siger Lindberg, der får opbakning fra Jesper Nøddesbo.

»Det er en mærkelig ting at forbyde. Jeg håber da, de har en god grund. Vi skal være forbilleder og favne bredt, og der skal gerne være plads til alle religioner, racer og seksuelle orienteringer. Så på den måde kan jeg ikke rigtig se, hvad det skulle gøre, at man spiller med sådan et armbånd. Men det må være EHFs hovedbrud,« lyder det fra den rutinerede stregspiller.

Den oprindelige artikel med historien om Karlssons intentioner om at spille med et regnbuefarvet anførerbind blev misforstået i Polens største sportsavis Przeglad Sportowy under overskriften ’Den svenske anfører mener, vi alle er homofober… Han spiller med regnbuefarvet anførerbind i Polen’.

Selv siger Karlsson til Aftonbladet, at han tror, at EHFs beslutning er baseret på de negative reaktioner i Polen efter artiklen. Det er heller ingen hemmelighed, at det dybt katolske Polen aldrig har været venligt stemt over for homoseksuelle. Det er ulovligt for bøsser og lesbiske at blive gift, og specielt landets største parti, det stærkt højreorienterede PiS – Prawo i Sprawiedliwość – har skærpet kursen over for homoseksuelle i den seneste tid.

POLAND HANDBALL EUROPEAN CHAMPIONSHIP 2016


Derfor er Hans Lindberg overbevist om, at forbuddet er et politisk signal fra EHF.

»Det er det jo i forhold til, at du har en polsk regering - og nu skal jeg passe på med at bevæge mig ind på polsk politik, men sådan som jeg har forstået det, er den ikke-så-homoseksuel-venlig. Og at EHF går ind og sanktionerer mod et harmløst signal fra sportslig side, der går ud på, at man støtter op om homoseksuelles rettigheder; det, synes jeg, er vildt.«

Man taler ofte om, at man ikke skal blande sport og politik, kan det ikke også gøre sig gældende i det her tilfælde?

»Man siger også til OL, at man ikke skal blande penge og den olympiske sportsånd sammen, og alligevel er OL et stort sportsshow. Så den giver jeg ikke så meget for.«

EHFs pressechef JJ Rowland afviser over for BT, at det er på grund af polsk politisk pres, at forbuddet er trådt i kraft.

»Jeg kan helt klart sige, at det ikke er korrekt. Det er standard for EHF ikke at tillade nogen form for politisk eller ideologisk holdning under officielle EHF-kampe,« skriver han i en mail og påpeger, at forbundet ikke var klar over, at det regnbuefarvede anførerbind har været brugt tidligere i denne sæsons Champions League.

»Nu da vi er blevet gjort opmærksomme på det, vil vi selvfølgelig kigge nærmere på det, når tuneringerne går i gang igen efter EM-slutrunden,« lyder det.

1242415462415461245621441224GMDNR

Indtil videre har de danske landsholdsspillere ikke planlagt en protestaktion. Heller ikke det DHF planlægger ikke at gå ind i sagen, men næstformand Carsten Grønmann Larsen mener, at de mange regler har taget overhånd.

»Vi har den største respekt for alle mennesker, men vi lever under et reglement, og sådan her er reglerne. Derfor vil vi heller ikke gå videre ind i sagen, siger han og tilføjer:

»Vi diskuterer løbende med EHF omkring farver på skadesbind for eksempel. Det har taget overhånd, at der ikke må være flere farver end én på et anførerbind. Det er vores holdning.«

EHFs holdning indtil videre en anden.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.