’Tante Rød’, ’mit lort’ eller ’menses’. Tre ord, der alle dækker for samme begreb, nemlig menstruation. Noget som alle kvinder har - eller har haft - men som oftest ikke bliver italesat i forbindelse med sport. Og det skal der ændres på, mener Kristina ’Mulle’ Kristiansen.

For den danske håndboldstjerne vil gerne være med til at bryde det, hun betegner som et tabu i idrættens verden. Sammen med Libresse, der har startet en stor kampagne, vil Nykøbing Falster-spilleren sætte fokus på det faktum, at mange oplever, de ikke kan dyrke sport, når de har menstruation.

En undersøgelse som YouGov har foretaget for Libresse viser blandt andet, at 35 procent af de danske kvinder, der motionerer regelmæssigt, holder pause fra træningen under menstruationen.

Samme undersøgelse viser, at to ud af tre unge piger er udeblevet fra idrætstimerne på grund af menstruation.

Og det er en af grundene til, at Kristina Kristiansen har takket ja til at være en del af kampagnen.

»Jeg er selv sportsmenneske, og jeg ved, at selv om man har menstruationssmerter og føler sig oppustet og ikke orker noget, er det vigtigt at få dyrket sport. Og det kan gøre, man kan få hovedet koblet fra og tænke på noget andet,« siger den 27-årige landsholdsspiller til BT. Hun mener, at det bør italesættes mere.

Især i skolen, for hun oplever ikke som udgangspunkt, at folk trækker sig fra for eksempel håndboldbanen i den professionelle verden.



»Det er sværere at trække sig, når man som jeg er i en klub, og det er noget, man skal. Men når man er i skolen, er det måske nemmere at sige, man har glemt sit gymnastiktøj eller har slået foden,« siger Kristina Kristiansen, der understreger, hvor vigtigt det er, at man som ung pige får nogle gode oplevelser, og at man snakker åbent om det.

Hun er selv professionel i en kvindesport, og mens klubbens læger har styr på alt i forhold til spillernes sundhed og helbred, bliver der ikke talt menstruation i klubberne, der ellers har alt pakket i kamptasken. Bare ikke bind. Og her hænger de unge pigers erfaringer fra skolen ved.

»Jeg kan da selv huske, hvordan det var at føle sig hængt ud, fordi man ikke havde lyst til at gå i bad efter idræt, fordi man kunne risikere, at de andre så blodet,« siger hun i en pressemeddelelse fra Libresse.



Hun tror netop, at turen i bad kan afskrække mange, fordi unge piger enten synes, det er pinligt eller ikke har lyst til at gå igennem omklædningsrummet med et bind eller en tampon i hånden.

»Det kan jeg da godt kende fra mig selv, at man lige gemmer det i lommen. Og det er jo noget mærkeligt noget, for det er jo noget, alle piger har og skal igennem. Hvis man bare får én dårlig oplevelse med en, der for eksempel kommer med en kommentar, så er det det, der sidder i én. Det er jo ikke noget, man lige sidder og snakker om ved middagsbordet,« siger Kristina Kristiansen, der heldigvis selv gik i en skoleklasse, hvor det ikke var slemt i forhold til kommentarer eller drenge, der grinede, fordi de måske syntes, det var ulækkert.



Hendes forslag er, at menstruation italesættes mere hos sundhedsplejersken, og at man skal være bedre til at snakke om det med både lærere og i omklædningsrummet for simpelthen at hjælpe hinanden, og så man stadig kan og har lyst til at dyrke idræt på trods af det. En mulighed kan ifølge hende være at der ligger bind og tamponer fremme, som de unge piger så bare kan tage fra.

»Hvorfor skal det være et tabu? Vi vil gerne have børn og det ene og det andet. Det er bare noget, der er der, som vi alle skal have det godt med,« slutter den danske håndboldspiller.    

Libresse har indgået et samarbejde med den britiske langdistance-løber Georgie Bruinvels på St Marys Hospital i London. Her er fokus på menstruationscyklussen, og hvordan dens faser påvirker kvinders evne til at dyrke motion.