Da Mathias Gidsel for godt et år siden stod foran sin slutrundedebut, havde jeg meget beskedne forventninger til ham.

Og jeg ved, at det også gjorde sig gældende for flere spillere på landsholdet.

Han havde jo ingen erfaring fra højeste niveau – og så den der spinkle fysik … Hvad kunne det række til på øverste hylde ved et VM?

Her 12 måneder senere må jeg sige, at jeg var fuldstændig forkert på den. Det var et fejlskud af dimensioner.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Med Mathias Gidsels indtog hos håndboldherrerne har vi overværet et stykke dansk sportshistorie. Vi har ganske enkelt aldrig nogensinde set en spiller lave en så overbevisende entré på et håndboldlandshold.

Tyg lige på, hvilke store navne der har været igennem de danske landshold, og smag så på, hvor vild en bedrift det egentlig er.

Lad os tage eksempelvis Mikkel Hansen og Niklas Landin. De to blev – med rette – meget tidligt udråbt til noget helt unikt og fik allerede i en ung alder smidt prædikatet ‘hundredeårstalent’ i nakken.

Men deres første tid på landsholdet blegner fuldstændig ved siden af Mathias Gidsels.

Foto: ATTILA KISBENEDEK
Vis mere

Hansen og Landin havde henholdsvis tre og to slutrunder, hvor de tilbragte langt mere tid på bænken end på banen, og hvor de ret beset ikke var særligt vigtige for landsholdet. Det var først ved VM i 2011, at de to for alvor fik deres internationale gennembrud og gjorde sig selv uundværlige.

For Mathias Gidsel har det været én stor succeshistorie fra første fløjt. Han sparkede ikke bare døren ind til landsholdet. Han pulveriserede døren, væggen – hele huset.

Den ydmyge vestjyske knægt kom ind fra gaden, blev en nøglefigur på klodens bedste landshold, fik status af verdensstjerne på rekordtid – og siden har han ikke set sig tilbage.

At få en plads på All Star-holdet til sin første slutrunde er ekstremt flot. At blive kåret til MVP til OL et halvt år senere, det er out of this world.

Og til dette EM fortsætter manden med slangemenneske-kroppen ufortrødent med at imponere.

Hvis vi kigger på statistikkerne fra de tre slutrunder, Mathias Gidsel indtil videre har deltaget i, så er det svært ikke at tabe underkæben.

VM 2021: 39 mål på 49 skud – scoringsprocent 80. Derudover 36 assist. Udtaget til All Star-holdet.
OL 2021: 46 mål på 57 skud – scoringsprocent 81. Derudover 27 assist. Kåret til MVP.
EM 2022: 35 mål på 36 skud – scoringsprocent 97,8. Derudover 33 assist. … Og danskerne har som bekendt tre kampe endnu.

Gidsels scoringsprocenter er urealistisk høje for en bagspiller, og her til EM er det jo nærmest komisk, hvor skarp han er. Det burde simpelthen ikke kunne lade sig gøre.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Nu har jeg ikke været samtlige slutrundestatistikker igennem, men jeg kan ikke forestille mig, at vi nogensinde har set lige så høje udnyttelsesprocenter fra en bagspiller med så mange afslutninger.

Og det fortæller jo i virkeligheden på smukkeste vis historien om 22-årige Mathias Gidsel.

Han har gjort noget, vi aldrig har set før. Og han har – trods sine kun 33 landskampe – gjort det igen og igen.

Derfor er han på rekordtid blevet allemandseje i (Håndbold)Danmark og en altafgørende brik for Nikolaj Jacobsens landshold.

Og kan han fortsætte sin udvikling i de kommende år, så er det svært at se, hvor det stopper for den brandvarme højre back...

Men i første omgang gælder det altså de afgørende kampe ved EM. Kan Mathias Gidsel holde kadencen i Ungarn, så er det svært at se, hvordan det ikke skulle ende i mere personlig hæder – og dansk guld.

Andre læser også