KOMMENTAR

Nikolaj Jacobsen kunne ikke have drømt om en bedre slutrundedebut. En imponerende sejr på 32-25 over et godt ungarsk mandskab – og Danmark måtte tilmed spille de sidste 20 minutter uden Mikkel Hansen, efter han fejlagtigt fik sin tredje udvisning og dermed blev præsenteret for det røde kort.

Dertil kan man lægge, at alle landstrænerens taktiske skaktræk lykkedes, og at stort set alle hans spillere kom på banen og fik succesoplevelser... Ja, så må det være svært at ønske sig ret meget mere i en åbningskamp, som altid er en vanskelig størrelse.

Der er op til EM blevet talt og skrevet meget om Nikolaj Jacobsens aftryk på landsholdet. Hvordan det skulle ændres og løftes op fra den tristesse, som havde indfundet sig til sidst under forgængeren Gudmundur Gudmundsson.

Og der var Ungarn-opgøret et klokkeklart bevis på, at der er nye tider på nationens mest populære landshold.

Nikolaj Jacobsen proklamerede allerede, da han blev præsenteret i jobbet, at ærgerrigheden og indstillingen skulle være i top. Hver eneste gang.

Med 20 minutter tilbage af kampen sluttede Mikkel Hansens kamp, da dommerne gav ham det røde kort.
Med 20 minutter tilbage af kampen sluttede Mikkel Hansens kamp, da dommerne gav ham det røde kort. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Landstræneren er selv et studie i temperament og vinderattitude på bænken, og han kræver det samme af sine spillere. Nuvel, jeg synes ikke nødvendigvis, det har været sådan hele vejen igennem i de kval- og træningskampe, danskerne har spillet under hans ledelse, men det er også til slutrunderne, det tæller, så jeg synes egentlig først, at eksamen var kampen mod Ungarn.

Og jeg skal da hilse og sige, at både landstræneren og spillerne bestod. Med bravour.

Kontrasten til VM sidste år - og specielt nederlaget til netop Ungarn i ottendedelsfinalerne – var enorm. I fiaskoen for et år siden manglede de danske spillere vilje og krigerinstinkt mere, end de manglede kvalitet. Og således løb de ind i et af de største lavpunkter i nyere tid for herrelandsholdet.

Med 20 minutter tilbage af kampen sluttede Mikkel Hansens kamp, da dommerne gav ham det røde kort.
Med 20 minutter tilbage af kampen sluttede Mikkel Hansens kamp, da dommerne gav ham det røde kort. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Men lørdag aften i Varazdin var alle de mentale knapper skruet helt op på max hos de danske spillere.

Det var enormt positivt at se, og jeg føler mig overbevist om, at landstræneren har været ekstra tilfreds med netop at se den udvikling i sin første slutrundekamp.

For nu at blive i eksamensterminologien, så var Mikkel Hansen og hans meget omtalte knæ også en tur ved det grønne bord i duellen mod ungarerne.

Mikkel Hansen var et stort spørgsmålstegn før kampen, for selvom hans knæ var meldt 100 procent klar, var det behæftet med en vis usikkerhed.

Heldigvis leverede Mikkel Hansen en god kamp – indtil han altså fik det røde kort. Som arkitekt i det danske spil var han uovertruffen. Som skytte? Tja, der kan jeg heller ikke rigtig finde noget at udsætte på hans indsats. Og lad os bare lige igen understrege, at en fit Mikkel Hansen er tæt på altafgørende for de danske guldchancer.

Rasmus Lauge skal også have et skulderklap herfra, efter han spillede sin bedste kamp nogensinde. Han spillede med al den dominans, vinderattitude og ikke mindst store selvtillid, som han ellers har haft svært ved at overføre fra Flensburg til landsholdet.

Vi har ventet længe på, at det skulle ske, men noget kunne tyde på, at det bliver anderledes ved dette EM. Og det kan få stor, stor betydning for danskerne.

Ros skal også gå til Morten Olsen, som løste udfordringerne på højre back til perfektion. Brødrene Toft Hansen og Michael Damgaard gjorde ligeledes en betydelig forskel. Ja, der kan i virkeligheden nævnes en håndfuld flere danske navne, som bidrog på flotteste vis i drømmeåbningen på EM.

Eneste minus er velsagtens, at Niklas Landin slet ikke kom i gang i opgøret. Den danske anfører blev skudt i sænk og lod nogle bolde gå i mål, som han burde have taget. Heldigvis viste Jannick Green sine kvaliteter, da han blev sendt på banen, og på den måde blev den danske bredde på målmandsposten også tydelig.

Nu byder programmet på dansk hviledag søndag, før Tjekkiet venter mandag. Ud fra det tjekkerne leverede i nederlag på 15-32 til Spanien er det – helt som forventet – ikke en opgave, der må volde Danmark problemer. Og så er der gruppefinale mod Spanien onsdag, hvor en rødhvid gevinst vil betyde fire point med over i mellemrunden og kæmpe store muligheder for en dansk semifinalebillet.

Ja ja, jeg ved godt, det hele ikke giver sig selv. Men det er svært at være andet end optimistisk efter den imponerende sejr over Ungarn.