Skal kvindelige landsholdsspillere have deres små børn med, når de er til slutrunder? Eller bør de lade dem blive hjemme?

Den diskussion har den kontroversielle russiske trænerlegende Evgeny Trefilov blandet sig i.

I et interview med svenske TV6 har han langet ud efter de svenske landsholdsstjerner Isabelle Gulldén og Linn Blohm, som begge har taget deres babyer med til Japan.

»Børn skal være hjemme til en vis alder. Ændring i klima, miljø og mad er meget skadeligt for et lille barn,« lød det blandt andet i weekenden fra Trefilov, der i dag er vicepræsident i det russiske håndboldforbund.

Foto: RONNY HARTMANN
Vis mere

Men hvordan vil reaktionen være, hvis en dansk landsholdsspiller får et barn og ønsker at have babyen med til en slutrunde?

Ifølge Morten Henriksen, sportschef i Dansk Håndbold Forbund, er det ikke et område, hvor man har en politik.

»Vi har ikke den holdning i DHF, som Trefilov giver udtryk for; at det skulle være dårligt for børnene,« siger Morten Henriksen og fortsætter:

»Det er rigtig fint, at de er med deres mødre, og det gør måske, at de kan holde endnu mere fokus. Jeg tænker heller ikke, de tager skade af sådan en flyvetur. Men helt konkret ved jeg det ikke. Det er noget, vi kigger på på sigt, og det er ikke noget, jeg er afvisende overfor,« lyder det.

I Håndbold Spiller Foreningen forventer direktør Michael Sahl Hansen dog ikke, at en lignende situation vil udgøre et problem på det danske landshold.

Han fremhæver, at man tidligere har haft et sammenligneligt tilfælde, da Louise Svalastog i 2011 havde sin toårige datter med til VM i Kina.

Og hvis man kunne løse udfordringen dengang, burde man også kunne det i dag, fastslår han.

»Det er jeg sikker på, at DHF også er indstillet på igen, hvis det skulle blive aktuelt,« lyder det fra Michael Sahl Hansen, som ikke har meget tilovers for Evgeny Trefilovs synspunkter:

»Trefilovs kommentarer taler jo for sig selv – det er noget gammeldags pjat i min optik.«

»Jeg kan også se, at de svenske spillere har været ude og grine af, at en mand som ham fortæller, hvordan kvinder skal passe på deres børn. Hvis der er nogen, der ved, hvad der er bedst for deres børn, så er det vel kvinderne selv. Og de er jo altså professionelle sportsfolk – de ved godt, hvordan de skal få det til at hænge sammen.«

Helt generelt mener Michael Sahl Hansen, at svenskerne har håndteret situationen med Isabelle Gulldén og Linn Blohm forbilledligt og til inspiration for andre forbund.

»Jeg tror, det er skidt for både barnet og moren at være væk fra hinanden i eksempelvis 17-18 dage, som sådan en slutrunde jo typisk varer. Det et er dejligt at se, at håndboldforbundene - i det her tilfælde det svenske - er moderne og på den måde også kan omfavne kvinder, der har børn. Det skal vores sport også kunne rumme,« siger Michael Sahl Hansen og tilføjer:

»Det er også vigtigt for håndboldsporten og produktet som helhed. Det betyder jo, at vi ser kvinder, der fortsætter karrieren nu, efter de har fået børn. Det ville jo være forfærdeligt, hvis store stjerner skulle stoppe, fordi de havde fået børn.«