Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Når landets kvindeklubber i næste sæson skal slås om DM-guldet, bliver det i et spritnyt slutspil.

Efter længere tids debat og kritik af den nuværende konstruktion er ligaklubberne blevet enige om en ny struktur i kvindernes liga. Det betyder, at denne sæson bliver den sidste, som spilles efter den nuværende model, der blev indført i 2008.

I den nye model er slutspils-puljerne fjernet, og nedrykningsspillet er afskaffet i den form, som vi kender det i dag. Målet med den nye struktur er at øge intensiteten i kvindernes liga, fortæller Dan Hammer, der er direktør i Divisionsforeningen Håndbold.

- Vi har jo kigget på, hvad der rent kommercielt er mest attraktivt for kvindernes liga, og vi synes, vi er kommet frem til en rigtig god model. Det er ikke nogen hemmelighed, at der har været kritik af, at der har været for mange kampe uden den store betydning, men med den nye struktur bliver det liv eller død i alle kampe efter grundspillet, siger Dan Hammer med henvisning til, at alle kampe efter grundspillet skal afgøres efter Europa Cup-systemet, hvor der spilles bedst af to kampe.

Det bliver stadig de seks bedste klubber fra grundspillet, som skal kæmpe om medaljerne i næste sæson - akkurat som tilfældet er i dag. Men formen er ændret markant. I et format, der får navnet ’Super 6’, er nummer et og to direkte kvalificeret til semifinalerne, mens nummer tre, fire, fem og seks spiller kvartfinaler om de sidste to pladser.

- I forhold til det her med at nummer et og to er direkte i semifinalerne, der har vi faktisk været lidt inspireret af NFL. Og nu kan man i hvert fald ikke længere sige, at det er uden betydning, hvordan man ender i grundspillet, konstaterer Dan Hammer.

Forsøget på at gøre ligaen mere interessant får rosende ord med på vejen fra en ekspert på området. Rasmus K. Storm, senioranalytiker ved Idrættens Analyseinstitut, mener, det er nødvendigt for dameligaen at gøre noget drastisk, hvis Viborg HK & co. skal komme i nærheden af den storhedstid, som var virkeligheden for ti år siden, men han tror ikke på, at det er nok at ændre ligastrukturen.

- Det er helt åbenlyst et behov for at gøre noget for damerne, når herrerne har taget teten i de seneste år. I den forstand er det fornuftigt, og så kan man jo altid korrigere hen ad vejen, hvis det ikke virker. Men det er ikke tilstrækkeligt bare at lave en ny model, siger Rasmus K. Storm og uddyber:

- Dameligaens problemer hænger jo også sammen med landsholdets manglende succes. Og så har finanskrisen gjort, at kvaliteten er dalet, og at der ikke længere er de samme store profiler i ligaen. Derfor skal der også ske tiltag på mange andre områder, hvis interessen for alvor skal gøres større, siger han.

Fakta om den nye struktur:

12 hold i ligaen.

Alle kampe efter grundspillet afgøres efter Europa Cup-systemet. Altså bedst af to kampe.

Slutspil:

Nummer 1-6 i grundspillet kvalificerer sig til Super 6.

Nummer 1 og 2 er direkte i semifinalerne.

Nummer 3, 4, 5 og 6 spiller kvartfinaler, og nummer tre vælger selv sin modstander.

Semifinaler: 1’eren møder vinderen af den kvartfinale, hvor nummer tre ikke er med.

Nedrykning:

Nummer 12 rykker direkte ned. Nummer 10 og 11 spiller mod henholdsvis nummer 3 og 2 fra 1. division om en plads i ligaen.

Nummer 1 fra 1. division rykker direkte op.

Nummer 7, 8 og 9 er færdig efter grundspillet og klar til en ny sæson i ligaen.

Andre læser også