Solen skinner i disse dage fra en skyfri himmel i London. Men vil den onsdag formiddag også lyse på Thorbjørn Olesen?

Her skal den skandaleramte danske golfspiller klokken 11 dansk tid stille i 'The Crown Court at Isleworth', hvor dommer Robin Johnson har ansvaret for, at den forberedende 'plea and trial preparation'-høring bliver afviklet efter britisk lovgivnings foreskrifter.

B.T. var tirsdag eftermiddag et smut forbi retten, der ligger i nydelige omgivelser i et boligkompleks 10 minutters kørsel fra Heathrow Lufthavn.

Indenfor tog retsbetjenten pænt imod på sit kontor bag en stor glasrude, og han kunne fortælle, at høringen er blevet placeret i Court 3, hvor der er plads til blot 10-12 tilhørere.

Den danske golfspiller deltog onsdag i en forberedende 'plea and trial preparation'-høring i The Crown Court at Isleworth i London.
Den danske golfspiller deltog onsdag i en forberedende 'plea and trial preparation'-høring i The Crown Court at Isleworth i London. Foto: ANDY RAIN
Vis mere

»Jeg interesserer mig en del for golf. Derfor ved jeg, hvem Mr. Olesen er. Men han er jo ikke den allermest profilerede spiller. Derfor forventer vi ikke, at specielt mange vil følge sagen. På den baggrund har jeg svært ved at forestille mig, at sagen vil blive flyttet til en af vores større retssale. Det er min klare forventning, at der blandt tilhørerne vil være flere danske end britiske journalister,« sagde han.

Ifølge retsbetjenten forventes det, at høringen maksimalt kommer til at vare en halv time:

»Her vil Mr. Olesen få mulighed for formelt at forklare sig. Erklærer han sig 'ikke skyldig', vil høringen ikke komme til at vare særlig lang tid, hvorefter der vil blive påsat en dato for en retssag.«

Denne vil formentlig først blive afviklet engang i 2020.

Thorbjørn Olesen på vej mod Uxbridge Magistrates Court ved det indledende retsmøde 21. august 2019.
Thorbjørn Olesen på vej mod Uxbridge Magistrates Court ved det indledende retsmøde 21. august 2019. Foto: ANDY RAIN
Vis mere

»Men erklærer Mr. Olesen sig skyldig, er det op til dommer Johnson at afgøre, hvad der så skal ske. Men det normale er, at sagsøgte vil blive indkaldt til en retssag i løbet af en måned, hvorefter den falder en dom,« sagde retsbetjenten.

Thorbjørn Olesen vil onsdag blive bistået af advokaten Paul Morris, der tidligere til B.T. har udtalt sig således:

»Thorbjørn har samarbejdet fuldt ud med politiet i forbindelse med deres efterforskning, men han kan desværre ikke udtale sig om sagen, før den er behandlet i det engelske retssystem.«

Hvad der helt nøjagtig skete på British Airways-flyet BA222 fra Nashville til London 29. juli, er der uenighed om.

Ved sidste måneds indledende retsmøde i Uxbridge Magistrates Court sagde anklageren Rav Chodra, at Thorbjørn Olesen havde kysset en stewardesse på hånden og halsen, hvorefter han tog den British Airways-ansatte kvinde på venstre bryst. Hertil kommer, at han i beruset tilstand har urineret i flyets midtergang.

Til anklagerne om det seksuelle overgreb erklærede Thorbjørn Olesen sig 'ikke skyldig', hvilket han også gjorde til anklagen om, at han skulle have været fuld om bord på flyet.

Ved at have svaret således risikerer Thorbjørn Olesen at få en højere straf. Det skyldes, at Crown Court har mere magt end Magistrates Court, hvor sagen 21. august første gang blev behandlet i det britiske retssystem.

Og hvor lang straf kan Thorbjørn Olesen så få?

Den danske golfspiller Thorbjørn Olesen ankom hånd i hånd til retsmødet i Uxbridge Magistrates Court 21. august 2019 sammen med kæresten Lauren.
Den danske golfspiller Thorbjørn Olesen ankom hånd i hånd til retsmødet i Uxbridge Magistrates Court 21. august 2019 sammen med kæresten Lauren. Foto: ANDY RAIN
Vis mere

Eftersom han blandt andet er tiltalt for berøring af seksuel karakter uden samtykke (sexual assault on a female), kan han i værste fald blive idømt en fængselsstraf på 10 år, mens det at være fuld på et fly ifølge engelsk lovgivning maksimalt kan sende en dømt i fængsel i to år. Ender Thorbjørn Olesen i fængsel, slipper han for bødestraf. Kommer han ikke bag tremmer, er der mulighed for, at han i stedet bliver idømt samfundsstraf.

Under alle omstændigheder har den verserende sag indtil videre kostet Thorbjørn Olesen dyrt. Han er på ubestemt tid suspenderet fra såvel European Tour som PGA Touren. Derfor kan han hverken tjene penge eller point til verdensranglisten, hvor han nu er nede som nummer 68.

Det frie ranglistefald betyder, at han i tilfælde af turneringcomeback kan få svært ved at kvalificere sig til de store turneringer, ligesom det bliver vanskeligt for ham at spille sig til deltagelse ved eksempelvis OL 2020 i Tokyo.

Hvad angår Thorbjørn Olesens sponsorer – blandt andet Rolex og BMW – er der endnu ikke kommet en reaktion i sagen. Men da den amerikanske golfspiller Tiger Woods i 2009 blev afsløret i utroskab, trak firmaer som Gatorade og AT&T sig som sponsorer. Sportstøjsfirmaet Nike, som Thorbjørn Olesen også reklamerer for, fortsatte dog støtten.