Hold dig fra at shoppe på telefonen, advarer forsker. Vi laver nemlig flere impulsive køb på smartphonen viser ny forskning.

Du kender sikkert lysten til at spise mad, selvom du ikke er sulten. På samme måde kender du måske også tendensen til at shoppe, selvom du egentlig ikke mangler noget.

Men nu er der godt nyt fra forskningsverdenen, hvis du forsøger at gøre op med dine indre shoppe-dæmon.

Hvis du bruger din computer til at handle online frem for din smartphone, køber du mindre, viser ny forskning fra The University of British Columbia (UBC), USA. Det skriver UBC, ifølge videnskab.dk.

»Touchskærm-teknologien er hurtigt trængt ind på forbrugermarkedet og har indlejret sig i vores dagligdag. På grund af den hurtige vækst og popularitet ved vi overraskende lidt om smartphonens virkning på forbrugerne,« siger adjunkt Ying Zhu fra UBC.

Der er lige nu er mere end to milliarder smartphonebrugere i verden, og tallene tyder derfor på, at online shopping med en smartphone kommer til at repræsentere knap halvdelen af al e-handel næste år,« forklarer Ying Zhu.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere: Du shopper mere tøj på tom mave

Forskerne foretog en række eksperimenter med universitetsstuderende for at måle tankemønstret ved køb gennem henholdsvis touchskærme og stationære computere.

Undersøgelsen skulle påvise, om online køb ændres, når det gælder to forskellige typer produkter:

Hedoniske køb, som er de køb, der er drevet af fornøjelse eller nydelse, for eksempel chokolade eller massage.

Og utilitaristiske køb, som er produkter, der er praktiske - for eksempel brød eller printere.

Læs også på Videnskab.dk: Shopping: Kvinder samler, mænd jager

Undersøgelsen viste også, at deltagere der foretog køb ved brug af af touchskærme scorede betydeligt højere på de følelsesmæssige parametre modsat dem, der brugte stationære computere, som scorede højere på de rationelt tænkende parametre.

Forskeren råder forbrugere, der ønsker at spare lidt penge, til at holde sig fra smartphonen.

Studiet er publiceret i Journal of Retailing and Consumer Services.

Læs også på Videnskab.dk:

Så lidt motion gør dig sund
Stop hovedpinen med to minutters daglig styrketræning
Er det sundt at spise fisk fra dåse?